Skocz do zawartości

Dedyk? 1,3Ghz wymięka...

maxmor1

Rekomendowane odpowiedzi

Przeciez phpBB 3 to nie ma nic wspolnego z przemo. Poza tym jak wlaczysz w SMF wszystkie mody jakie sa dostepne to zrobisz z niego takie SMF by "przemo" i bedzie taki sam efekt co z phpbb by przemo ;)

SMF mam i jest szybkie i stabilne, ale nie polecam. Skrypt powoli umiera. Poprawki sa rzadko, lista modyfikacji uboga.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

PhpBB3, kożystam z tego skryptu.

Na zwykłym hostingu któregoś pięknego dnia miałem nawet 850 osób online w ciągu 5 minut.

Następnego dnia wprowadzili ograniczenia i miałem padake nawet przy 80 online (too many connection), zrobiłem szum i podnieśli mi kilka parametrów, miedzy innymi z 2000 na 3000 connection per hours, i jakoś miałem ostatnio 150 online przez 5 minut i wszystko jest narazie ok.

Moge ci podac namiar na hosting na pw jak chcesz.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Zamień tego szajskiego dedyka na porządnego i dobrze skonfigurowanego VPSa. U mnie na serwerze za 60zł/m i 360mb RAM leżą serwisy dostające w sumie 280k wizyt/m - wszystko śmiga, a load nie przekracza 2 w szczycie.

Jeśli potrzebujesz pomocy w nauce polecam korepetycje. Znajdziesz tam bazę korepetytorów z całej Polski.

Zamień tego szajskiego dedyka na porządnego i dobrze skonfigurowanego VPSa

Pewnie, przecież dedyka w przeciwieństwie do VPS w ogóle nie da się skonfigurować...

Zawsze też lepiej mieć wirtualne 360MB RAM niż prawdziwe 2 kości dające w sumie 1,5GB...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Pewnie, przecież dedyka w przeciwieństwie do VPS w ogóle nie da się skonfigurować...

Zawsze też lepiej mieć wirtualne 360MB RAM niż prawdziwe 2 kości dające w sumie 1,5GB...

1. Nic takiego nie napisałem.

2. Skoro ten ram nie jest potrzebny to poco za niego płacić?

3. Celeron 1,3 GHz to jest jakiś żart chyba

Przeniesienie na VPS'a obniży koszty o około 40% i sprawi, że w każdej chwili za pomocą kilku kliknięć myszki będzie można dołożyć lub odjąć zasobów.

Jeśli potrzebujesz pomocy w nauce polecam korepetycje. Znajdziesz tam bazę korepetytorów z całej Polski.

1. Nic takiego nie napisałem.

Zasugerowałeś to. Każdy wie, że słabszy serwer może być wydajniejszy od mocniejszego pod warunkiem lepszej konfiguracji. Tylko pytanie - dlaczego by nie skonfigurować tego, na którym już się działa? W końcu nie są to jakieś mega pieniądze.

2. Skoro ten ram nie jest potrzebny to poco za niego płacić?

Na jakiej podstawie to piszesz? Znasz zużycie? Zapotrzebowanie - w tym przypadku? Zresztą, RAM to taki koszt, że hoho...

3. Celeron 1,3 GHz to jest jakiś żart chyba

Bo? To tani i energooszczędny procesor. Wiadomo, że ma się to nijak do choćby C2D, ale jeśli nie ma takiej potrzeby, to po co przepłacać? Każdy przypadek jest inny.

https://www.tomshardware.com/reviews/Intel-...nt,1981-13.html

VPS to NIE jest lek na całe zło. To rozwiązanie ma w przeciwieństwie do dedyków całą masę wad. Ekonomia (niższe koszty) to pewnie jedna z niewielu zalet (w porównaniu), ale jak wiadomo, cena to nie wszystko...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

SMF mam i jest szybkie i stabilne, ale nie polecam. Skrypt powoli umiera. Poprawki sa rzadko, lista modyfikacji uboga.

Może dlatego, że developerzy skupili się na rozwoju nowej wersji skryptu 2.0. Najnowsza to rc3 bodajże. Mam ją na jednym z for i nie zauważyłem błędów. Ma też sporo dodatków i darmowych templatów więc nie powiedziałbym, że jest takie ubogie jak piszesz. Pamiętaj też że każda modyfikacja to dodatkowe obciążenia więc nie warto instalować każdego dodatku jaki nam tylko w ręce wpadnie.

co do phpbb jeszcze, tak nie zwróciłem dokładnej uwagi, że to nie od przema jednak nie za wiele to coś zmienia bo i tak sam skrypt z powyłączanymi wodotryskami jest dość zasobożerny. Tak na marginesie to optymalizację właśnie zaczął bym od instalacji jakiegoś lekkiego skryptu, dałem propozycję smf bo fo używam i znam. Zawsze jak ci się forum rozrośnie nadmiernie możesz zainwestować w mocniejszy serwer. Pytanie tylko co wtedy jak zostawisz ten skrypt, zainwestujesz w mocniejszą maszynę a za pół roku forum się rozrośnie i przestanie ona wystarczać ?

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

No tak gielo, ale oni robia ta 2 od juz bodajze 2 lat i na razie sa tylko wersje release candidate, to tez niezbyt dobrze swiadczy o szybkosci prac.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Dzięki za odpowiedzi. Szkoda tylko że na konfiguracji serwera się nie znam, ledwo udało mi się zainstalować programik aktualizujący datę na serwerze :D

Mam też ręcznie napisany mod sprawdzający usera(czy gość) i w razie gościa ukrywający tag code. Ten skrypt "wykonuje się" podczas generowania każdego postu, umieściłem go w viewtopic.php. Czy on może tak bardzo obciążać serwer? Wydaje mi się że nie...

Jeśli chodzi o pozostałe mody:

Urodzinki, moderatorzy online itp...

Mod_rewrite z Podobne tematy

SB, ale dostępne tylko dla nielicznych, może 6 maksymalnie pisze wieczorami. SB jest aktualizowane co 10s (ajax)

Są to mody obowiązkowe, a planuje jeszcze inne instalować (ale już mniej obciążających serwer).

Szkoda tylko że na konfiguracji serwera się nie znam

Już pisałem. Za 100 zł znajdziesz dobrego admina, który Ci to wszystko poukłada. To chyba nie są takie duże pieniądze?

Jak masz dedyka to zrezygnuj z apacha na rzecz bardziej wydajnego i mniej zasobożernego serwera HTTP jakim jest nginx, lub lighthttp, bo warto.

Ewidentny problemy z bazą (i ew. wydajnością PHP). PHP na ng czy lighttpd nie będzie zauważalnie szybsze niż apache+mod_php, cudów nie ma.

Jak już co to optymalizacja bazy (jeśli są duże tabele myisam to przesortowanie wyników może zmniejszyć czas wykonywania kwerend z kilku minut do kilku ms, oczywiście wszystko zależy od ułożenia danych w tabelach i warunków używanych do odczytu)

Ale sam nginx zużywa mniej zasobów niż apache2 wiec już na tym zyskuje...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności