Skocz do zawartości

Kto potrafi interpretować dane Google

haszz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos może mi wytłumaczyc logikę Google bo zaczynam mieć wątpliwości co do zasadności używania logiki w kalkulacjach.

jest hasło "jakieś hasło"

moja strona jest na 3 pozycji i nawet gdyby pozycja wahała się od 3-10 to i tak jest na pierwszej stronie

Keyword Tool podaje że średnia miesięczna liczba wyszukań to 49500 czyli średnio dziennie 1500 z hakiem

Webmaster Tool podaje w zakładce słowa kluczowe z jakich było najwięcej wejść: "jakieś hasło" wyświetleń dziennie 400 (to średnia dla całego miesiąca z małymi wahaniami)

z matematycznego punktu widzenia wychodzi że 400*31 dni to 12400.

I pytanie skoro strona jest pod hasłem "jakieś hasło" na 3 pozycji na 1 stronie to dziennie powinna być wyświetlona wg Google około 1500 razy a w miesiącu 49500. Czy się mylę?

Komu ufać? Keyword Tool wg którego powinno być 49500 miesięcznie czyli dziennie 1500 z okładem czy Webmaster Tool wg którego jest 400 dziennie a w mc 12400 +/- kilka tysięcy?

Ktoś może mi to wytłumaczyć proszę? Polacy rozgryźli Enigmę więc liczę że wy rozgryźliście Googla, ja z matmy miałem 3 z przełomami na 4 więc najwyraźniej za mało :hi:

Keyword Tool - po pierwsze jest przybliżone. Po drugie dotyczy średniej livczby wyszukań nie kliknięć. Po trzecie dla linków sponsorowanych a nie naturalnych.

Jeżeli hasło jest takie, że pierwszy wynik zadowala i na dodatek jest wyświetlanych trochę rekalm to trzeba ciezyć się jak z 3 pozycji zgarnie się 30% ruchu z wyświetleń.

12400/49500 = 0,319 ~32% - wszystko się zgadza - mało tego aż trudno uwierzyć w taką dokładność bo narzędzie Keyword tool jest bardziej szacunkowe.

Keyword Tool - po pierwsze jest przybliżone. Po drugie dotyczy średniej livczby wyszukań nie kliknięć. Po trzecie dla linków sponsorowanych a nie naturalnych.

Jeżeli hasło jest takie, że pierwszy wynik zadowala i na dodatek jest wyświetlanych trochę rekalm to trzeba ciezyć się jak z 3 pozycji zgarnie się 30% ruchu z wyświetleń.

12400/49500 = 0,319 ~32% - wszystko się zgadza - mało tego aż trudno uwierzyć w taką dokładność bo narzędzie Keyword tool jest bardziej szacunkowe.

ponieważ przytoczyłeś cyfry i równanie matematyczne Twoja odpowiedz jest dla mnie najbardziej wiarygodna :) i drążę dalej.

Nie pisałem że Keyword Tool dotyczy kliknięć. W Keyword Tool oczywiście pokazuje średnią ilość zapytań w miesiącu a nie kliknięć.

Info o kliknięciach jest Webmaster Tool a dokładniej ilość wyświetleń linka do strony w wynikach wyszukiwania przy użyciu danego słowa kluczowego i obok ilość kliknięć jaka zaistniała dzięki tym wyświetleniom a w ostatniej kolumnie ile to jest procent (kliknięć do wyświetleń). Wiec jak jest 400 wyświetleń dziennie w wynikach wyszukiwania to miesięcznie wychodzi 12400. A że link do strony jest w pierwszej trójce na pierwszej stronie to moim zdaniem musi się zawsze pokazać więc 12400 jest powiedzmy około 100% wartością wyświetleń danego słowa w ciągu miesiąca.(w przybliżeniu oczywiście ale to tak tylko zęby mieć się do czego odnieść)

skąd się w takim razie bierze 49500 w keyword tool bo tego nie kumam mimo że widziałem że starałeś się wytłumaczyć? kiedy zmieniłem dopasowanie na dokładne to jest 22200 wiec już znacznie lepiej ale nadal o 10000 różnica.

no i nadal pozostaje najważniejsze pytanie czy 8-9% kliknięć w link do strony który jest na 3 pozycji to dobry wynik.

tak 8-9% to dobry wynik,

tutaj obrazek (mocno uproszczony): https://www.seoresearcher.com/images/articl...bution-serp.jpg

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

• 1 rok później...

Podam nawet lepszy przykław.

Moja strona jest wysoko (3-10 pozycja) na kilka słów kluczowych jedno z nich to "odpowiedzi". Według Keywords tools miesięczna liczba to 1 200 000 razy natomiast webmaster tools podaje 500 w ciągu miesiąca.

Czy ktoś potrafi mi to wyjaśnić. Wydaje mi się że różnica jest na tyle pokaźna że niechodzi to o małą dokładność keywords tools.

Czy ktoś potrafi mi to wyjaśnić

Tak, nie używasz dopasowania ścisłego, po włączeniu którego ujawnia się średnia liczba miesięcznych wyszukiwań w ilości 1 300.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności