Skocz do zawartości

Propozycje słów kluczowych

Content

Rekomendowane odpowiedzi

Jedno z głównych słów kluczowych w pewnej branży, oznaczmy je jako słowo X. Według tytułowego narzędzia to ok. 40 tys. ścisłych wyszukiwań miesięcznie. Inne słowo z tej branży - Y to zaledwie 1/10 wyszukiwań w porównaniu z tamtym, według tytułowego narzędzia Google. A jednak top 10 na słowo X daje mniejszą/równą ilość wejść niż top 16 na słowo Y ... Nasuwa się poważne pytanie - czy można ufać temu narzędziu G.?

P.S. Pozwoliłem sobie nie podać branży ani słów bo wydaje się że znalazłem jakąś tam niszę (?) w postaci tego słowa Y i przyznam, że chcę to odkrycie zostawić dla siebie.

Raczej trudno jest mi uwiezyc, ze 16 pozycja generuje jakikolwiek ruch.

Jednak tak jest jak napisałem. Sprawdzałem wielokrotnie w ciągu kilkunastu dni. Pozycja 16 jako np. "nieruchomości" albo "praca"z pewnością generuje jakiś ruch i to może nie mały. Jednak owo słowo Y to według narzędzia G. jedynie ok. 3-4 tys. wyszukiwań miesięcznie i rzeczywiście, gdyby to była prawda to nie powinno z tej 16 pozycji generować żadnego ruchu. A jednak generuje - 6, 7, czasem 8 u.u. w ciągu doby. A w dni świąteczne 2-3. I to z Google gdyż w innych wyszukiwarkach jest nie wiadomo gdzie.

Mam podobną sytuacje w pewnej branzy, tez ilosc wyszukiwan jest niska a wejsc jest co najmniej kilka dziennie, aczkolwiek tutaj zdecydowanie miala wplyw mapka widoczna w wynikach. Bez mapki jest mniej wejsc, ale jednak sa nawet jesli strona jest na 2 stronie. Natomiast fraza odnosnie ktorej zywilam wieksze nadzieje daje ledwie kilka wejsc miesiecznie (mimo iz ma wiecej wyswietlen i teoretycznie tematyke zgodna ze strona).

Oczywiście że pozycje dalsze mogą przynosić trafik - nie będzie to taka ilość jak TOP3 ale czasem może być tego sporo.

Kilka przykładów (pojedynczych "wynalazków")

- strona spadłą z pozycji 7 na 11 na słowo kluczowe i ma więcej wejść niż jak była na 7 (na 11 pozycji zmieniłem opis i title) - obecnie około 40 uu dziennie

- pozycja 31 średnio UU z Google na daną frazę ok 80 - 90

- pozycja 12 średnio UU z Google na daną frazę ok 150 - 170

Na pewno mam tego więcej ale nie jestem w stanie szczegółowo monitorować wszystkiego. Co zauważyłem ciekawego słowa/frazy mało popularne które są w zakresie 11 - 20 spokojnie potrafią wygenerować niekiedy porządny ruch.

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Ilosc wyszukiwan z wymienionego narzedzia nie jest wiarygodna. Niektore wyniki sa solidnie zawyzone, inne zdaja sie byc zanizone. Nawet jesli sprawdzasz na dokladnym dopasowaniu to nie do konca to gra.

Traktowal bym bardziej jako wstepne rozeznanie niz zrodlo wiedzy ostatecznej.

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności