Skocz do zawartości

Dwie domeny i wzajemne linkowanie - czy to jest złe?

skibbbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post na temat pozycjonowania choć mam nadzieję, że moje pytania nie będę zbyt banalne. Aby nie zamęczać zbyt prostymi pytaniami najpierw przeczytałem parę książek i sporo się wyjaśniło. Teraz chcę doszlifować swoją wiedzę, bo niektórych tematów nie jestem do końca pewny.

Chodzi o pewną myśl z książki "Marketing z Google" Pawła Kobisa. Pisze On, że nie jest wskazane linkowanie bezpośrednie dwóch domen czyli

www.a.pl <--> www.b.pl

i lepiej będzie gdy www.a.pl -> www.b.pl -> www.c.pl -> www.a.pl

czy jest to prawdą?

A teraz przykład. Moja firma zajmuje się remontami budowlanymi. Mam stronę o remontach i staram się pozycjonować ją na słowa związane z remontem. Jednak ostatnio chcemy w firmie postawić mocniej na jeden z aspektów remontów czyli malowanie wnętrz. Zrobiłem oddzielną stronę o tym zagadnieniu i teraz mam dylemat odnośnie linkowania. Chciałbym obydwie domeny a raczej konkretne strony z obydwu domen polinkować nawzajem. Jak to zrobić by nie stracić pozycji starszej strony o remontach a z drugiej strony wzmocnić pozycję nowej strony o malowaniu. Są jakieś reguły na ten temat?

@a raczej konkretne strony z obydwu domen polinkować nawzajem.

Prawie nic ci nie daje. Musisz pozycjonować osobno dodatkowe podstrony jako dział tematyczny czyli je linkować. Dodając artykuły do precli możesz dodać do trzech linków wiec jeden z głównym anchorem, a pozostałe z dodatkowymi na podstrony. Podobnie z katalogowaniem.

Ewentualnie możesz też zrobić subdomenę o tematyce "malowaniu" i ją pozycjonować niezależnie od reszty serwisu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności