Skocz do zawartości

Nowy algorytm netsprinta

adremja

Rekomendowane odpowiedzi

I ja mam kilka wątpliwości:

Zastosowanie rozwiązania Traffic Index ( pomimo obnizenia wagi wejść z innych wyszukiwarek ) bedzie powodowało mimo wsystko wtórność wyników w stosunku do wyników googla np, dalej bedzie powodowało wpływ linków na pozycje - gdyż wykup linków spowoduje większą ilośc odwiedzin z stron z linkami i większe pozycje na innych wyszukiwarkach, a przez to wyższy ruch na stronie, co da nam wyższą pozycję w NetSprincie. Dalej wiec staniecie przed problemem wartościowania linków. jedynie to moze w minimalnym stopniu obniży wpływ linków systemowych na pozycje. Ale to już zależy od "czułości" algorytmu

Następna sprawa podany wyżej przykład z republiki, czy ściąga, czyli zasada nie ważne co, ważne gdzie jest zamieszczone troszkę chyba zbyt duży wpływ na pozycje w wyszukiwarce

No i ostatnia kwestia bardziej moze do samej metodologii Megapanelu ( ale z wpływem na wyniki wyszukiwania )

Co ważne badanie Megapanel PBI/Gemius oparte jest na obiektywnej próbie

poddałbym powyższe w wątpliwość, gdyż duży procent internautów w Polsce korzysta z Internetu tylko, badź głównie w pracy i jakoś trudno mi sobie wyobrazić zastępy pracowników, którzy instalują sobie na swoich (firmowych) komputerach MegaPanel. Więc ich zachowania nie maja wpływu na pozycje stron, a przez to właśnie zyskuje serwis typu Ściaga, z któego wieczorkami kozystają licealiści,czy inni młodzieńcy.

Jak zatem mogę uznać za wiarygodne i dobre wyniki wyszukiwania, jeżli poz adaniu pytania o frezarki ( a co chce sobie kupić frezareczkę ) na górze wyników:

https://www.netsprint.pl/serwis/search?q=frezarki

dostaję dwa linki do "Ściagi" ??

Jedno określenie mi się nasuwa na nowy engin: noncommercial ;)

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Obawiam się że Michale masz rację. Zresztą dziur jest o wiele więcej ;)

Przypomniało mi się jak firmy od zabezpieczeń sieci zatrudniały najwybitniejszych Hackerów po uwolnieniu ich na wolność. ;)

Hm wyszukiwarki powinny zatrudniać specjalistów od Seo w kwesti budowania algorytmów.

Wiem że kosztowało by to majątek bo niby po co stawać po drugiej stronie.Ale takie działanie ma sens długofalowy.

Ostatnio zapytano mnie czy na konferencji powinni być przedstawiciele wyszukiwarek -trochę to wesołe było pytanie.

Polityka wyszukiwarek to wpływy z płatnych reklam Specjalista Seo stoi raczej po stronie swojego interesu czyli dokładnie po drugiej stronie muru. ;)

Pozdrawiam

Ps.Cieszę się że nie podałeś wszystkich rozwiązań na tacy :angry:

Będzie milsze pozycjonowanie ;)

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Hm wyszukiwarki powinny zatrudniać specjalistów od Seo w kwesti budowania algorytmów.

MSN, jeszcze przed wypuszczeniem wersji beta swojej wyszukiwarki, zaprosił do Redmond wybrana grupę specjalistów od SEO, przy wyborze kierując się jak największym urozmaiceniem ich, czyli byli i *etyczni* i *spamerzy* i debatowali nad idealnym algorytmem.

Napewno analiza tych rozmów zajęła im bardzo dużo czasu ale jak widać jakieś wnioski wyciągneli.

No tak ale obawiam się Michale ,że Nestprinta nie stać na taką inwestycję ;)

To Polski twór utrzymać 5 specjalistów od Seo przez dajmy na to kalendarzowy rok to "paskudny pieniądz"

Porównanie dobre ale może ociupinę nie trafne. :angry:

Z tego co czytałem "Bill" zapłacił im cięzkie pieniadze a tu mamy Polskę ;)

Hm ponadto to trochę trudne technicznie bo potem tacy specjaliści wspólpracujący z wyszukiwarką musieliby dostać odszkodowanie za utratę potencjalnych klientów bo wyszukiwarka musiała by sobie zastrzec umowę poufności algorytmu nawet po zakonczeniu umowy o wspólpracy.

"Masacra" pieniądze ;)

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

odszkodowanie za utratę potencjalnych klientów bo wyszukiwarka musiała by sobie zastrzec umowę poufności algorytmu

eno może by nie było tak, źle. mógłbym obiecać, że nię będę pozycjonował w NetSprintcie przez najbliższy rok i myślę, że bez dużej szkody dla klientów ;)

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Oni nie pracowali dla Microsoftu tylko pojechali tam na tygodniową konferencję. Wiadomo, że nie powiedzieli wszytkiego co mieli do powiedzenia, ale podejrzewam, że Bill zapłacił dużo więcej specjalistą od wyciągnięcia z ich ogólnych wypowiedzi to czego nie chcieli powiedzieć.

i myślę, że bez dużej szkody dla klientów

Wygląda na to, że bez. ;)

odszkodowanie za utratę potencjalnych klientów bo wyszukiwarka musiała by sobie zastrzec umowę poufności algorytmu

eno może by nie było tak, źle. mógłbym obiecać, że nię będę pozycjonował w NetSprintcie przez najbliższy rok i myślę, że bez dużej szkody dla klientów ;)

85265[/snapback]

Hm a potem na Allegro ;) za 150,00 sposób na Netsprinta ;)

narazie bedzie wart pewnie 5,50 :angry:

Wyszukiwarka wiadomości faktycznie ciekawa, chociaż - jak na mój gust - przydałaby się tam jeszcze lista źródeł (serwisy skąd brane są newsy) i jakaś informacja czy można do tej grupy dołączyć (dla wydawców witryn).

Swoją drogą wygląd witryny również bardzo dobrze się prezentuje, choć tutaj mam 2 drobne uwagi:

- Stronę główną można przewijać w pionie, niewiadomo czemu (1024x768px). Bez paska przewijania wyglądałoby to ciut lepiej

- No i ten kod strony, po co tam tyle tabelek, nie lepiej było postawić na xhtml?

Poza tym tych pdfów nie mogę ściągnąć, dostaję 404 (np. https://netsprint.pl/files/pdf/traffic_index.pdf)

Tyle z drobnych uwag ode mnie, największe (dot. algorytmu) zostały już chyba przedstawione w postach powyżej...

polityka prywatności stat.pl:

"stat.pl gwarantuje pełną poufność dotyczącą danych gromadzonych w trakcie realizacji usług."

Z jakiej racji oni udostępniają dane o popularności mojej strony netsprintowi? z jakiej racji netsprint je ujawnia? z jakiej racji można się dowiedzieć jak popularne są moje subdomeny?

zrezygnowałem już ze statystyk.

pytanie czysto teoretyczne:

jaka jest szansa za odszkodowanie za naruszenie prywatności?

ps: p.Jakub pisze o panelu. FAŁSZ. kolegi strona jest jedno z popularniejszych w internecie, nie ma stat.pl i jego strona nie zakwalifikowała się jako popularna. gdzie tu obektywizm.

ps2: myślę nad zablokowaniem dostępu netsprintowi do swojej strony

2. zeby byc ujetym w megapanelu, wcale nie trzeba miec statystyk gemiusa u siebie - wystarczy, ze odwiedzaja dana strone uzytkownicy bioracy udzial w badaniu - Megapanel obejmuje w ten sposob 99,9% polskiej sieci

JASNE :blink:

google.pl nie jest popularne, bo nie wchodzą tam ludzie, z megapanelem, a to, ze korzysta z niego blisko 70% Polakow to juz inna bajka. choc te 70% to tez wedlug tego super megapanelu, wiec o kant d* rozbic te cale badanie.

krotko: czemu google nie jest popularne?

odp: bo nie ma na stronie stat.pl

wniosek: nie sluchac bajek o megapanelu, to wszystko idzie na lewo ze stat.pl

wniosek: nie sluchac bajek o megapanelu, to wszystko idzie na lewo ze stat.pl

85335[/snapback]

Dokladnie - kluczem jest stat.pl, gemiusTraffic itp a nie zaden megapanel !

Przychylam sie do Twej opinii, ze najprawdopodobniej zlamali wspomniany punkt - ekspertem w dziedzinie prawa byc nie trzeba :-) Az dziwne, ze zadnemu z Forumowiczow nie przeszkadza nadepniecie na PRYWATNOSC?! Mnie tak. Usunalem dlatego dzis stat.pl.

Szlachetne Google

nikt sie nie dowie

jak anty-seo'ujesz

az zajaggerujesz.

Chyba coć nie wyszło z tym algorytmem. Przypomina to narzie wejście ebaya ;)

Po pierwsze poprawcie to pomijanie wyników bo nie działa to poprawnie.

Po drugie nie wiem czy nie lepiej byłoby zatrudnić jakiś programistów AI, i bazować na takim algorytmnie. Wtedy np robot mógłby sie uczyć co to jest smap itp . Oczywiscie wymaga to nakładów finansowych i sporej kadry(ale dopiero to mozna nazwac rewolucją). Pozatym, dlaczego w Polsce tak mało sie mówi(i na waszej stronie znalazłem 2 wzmianki) o netsprint.lt .

A nawet jezeli nie zrobić inteligentowego robota, to zrobic roboty tematyczne. To jest to czego raczej nie zrobią giganci takcy jak google, czy yahoo, bo nie byliby w stanie nad tym zapanować.

Są naprawde duzo ciekawsze rozwiązania niz megapanel ale wiadomo, że ludzie lubia to co rozumieja i może o to chodzi w tym algorytmie(więcej zamieszania i populizmu niż jakości) :blink:

gry komputerowe - kup pan grę

moja kopia:) - google do roboty :P

katalog stron - musisz tam być

nie wiem czy nie lepiej byłoby zatrudnić jakiś programistów AI, i bazować na takim algorytmnie.

Wiesz, AI to już jest zupełnie coś innego. Nie dość, że jeszcze praktycznie nie-poznane to trąca lekko o utopię.

Ja tylko nie rozumiem dlaczego cofać się wstecz, zamiast iść do przodu, a Netsprint w tej chwili właśnie się cofnął.

Jeżeli chodziło o pozbycie się problemu nagminnego linkowania, to sposób w jaki sobie wymyślili tworzenie Traffic Index'u jest chybiony. Wydaje mi się, że niedużym nakładem można się znaleźć stosunkowo wysoko w statystykach gemius.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności