Skocz do zawartości

Nowy algorytm netsprinta

adremja

Rekomendowane odpowiedzi

ja tylko w kwestii odbioru wizualnego:

jeśli wśród wyników mam piękną złotą gwiazdkę to naturalnie aż prosi się, by klikać w ten zdawałoby się wartościowy wynik, nawet pobieżnie tylko analizując adres.

i co? już wiemy: republika, sciaga, emuzyka...

gwiazdce przyznaję kulfona tygodnia :blink:

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
nie wiem czy nie lepiej byłoby zatrudnić jakiś programistów AI, i bazować na takim algorytmnie.

Wiesz, AI to już jest zupełnie coś innego. Nie dość, że jeszcze praktycznie nie-poznane to trąca lekko o utopię.

Ja tylko nie rozumiem dlaczego cofać się wstecz, zamiast iść do przodu, a Netsprint w tej chwili właśnie się cofnął.

Jeżeli chodziło o pozbycie się problemu nagminnego linkowania, to sposób w jaki sobie wymyślili tworzenie Traffic Index'u jest chybiony. Wydaje mi się, że niedużym nakładem można się znaleźć stosunkowo wysoko w statystykach gemius.

85368[/snapback]

Czy ja wiem czy taka utopia :blink:

https://www.sztucznainteligencja.pl/

Nawet powastał specjalny język do AI. I napewno da się już jakoś robota netsprinta umądrzyć. Np by rozpoznawał jakies powtarzające sie rzeczy na stronach, np takie same komentarze i raportował to, i wtedy pracownik by sie temu mógł dokładnie przyjrzeć, a jezeli to byłoby coś nie tak, to strona np cos tam traci.

gry komputerowe - kup pan grę

moja kopia:) - google do roboty :P

katalog stron - musisz tam być

Ja widzę tutaj pewną sprzeczność. Jeżeli małe i duże serwisy mają być traktowane przez algorytm podobnie, to nie wyszło to za dobrze. Po pierwsze, duże serwisy mają przy sobie gwiazdkę, która informuje o popularności strony, przyciąga wzrok i aż się prosi o kliknięcie. Kolejnym nietrafionym pomysłem jest kończynka, mówiąca o kopii strony. Jeżeli częstość wizyt spidera zależy od TrafficIndex, to ponownie strony o największej ilości odwiedzin są częściej wyróżnione.

To moim zdaniem kiepska droga, gdyż do serwisów, które wyróżniacie, użytkownicy są w stanie trafić bez użycia wyszukiwarek. Po co ktoś doświadczony miałby szukać sciaga.pl w necie? Bez sensu. Ludzie częściej szukają tych małych, nieznanych serwisów.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Panowie (i Panie, jezeli takowe tez tu zagladaja),

tak na szybko, bo wiecej za chwile napisze Artur Banach,

nie ma ZADNEGO zwiazku miedzy wynikami NetSprinta a statystykami stat.pl.

Nowy algorytm NetSprint opiera sie na Megapanelu PBI/Gemius, ktory nie ma ZADNEGO zwiazku ze statystykami stat.pl Megapanel PBI/Gemius opiera sie przede wszystkim na badaniu user-centric, ktore w celu weryfikacji jest wsparte badaniem typu site-centric (opierajacym sie na GemiusTraffic). Szczegoly na temat metodologii tego badania znajdziecie na stronie Gemiusa

Witam wszystkich,

na wstepie ogolnie.

Bardzo sie ciesze, ze dyskusja rozwija sie w takim tempie. moge obiecac ze wszystkie komentarze analizujemy i jezeli sie z nimi zgadzamy staramy sie wyciagniac z nich wnioski.

Tworzenie algorytmu

Historie w sumie znacie. 9 miesiecy pracowalismy m.in wspolpracujac z ludzmi z branzy SEO. Od kwietnia testowalismy nowe wyniki co tydzien porownujac go z poprzednim indeksem.

Proba obejmuje niemal 100 zapytan, ktore pozwalaja nam okreslic jakosc NetSprinta w roznych, waznych w naszej opinii czynnikow wpywajacych na precyzje wyszukwiania.

Na bazie tych badan jestem przekonany ze dzieki Traffic Index nasze wyniki bardzo zyskaly, co nie znaczy, ze nie mamy jeszcze sporo do zrobienia.

Pojawia sie czesto zarzut, ze to jest krok w tyl, ze powinnismy sie skupiac na algorytamach.

Dokladnie to robimy. Jeszcze raz powtórze. Analiza ruchu jest dodatkowym czynnikiem jaki bierzemy pod uwage, a nie zastepuje nasz dotychczasowy algorytm.

Co wiecej. On sam przez caly czas przechodzi bardzo duze zmiany, które sa moze mniej spektakularne, ale prawdopodobnie rownie wazne dla jakosci wynikow.

Filozofi Traffic Index

Mowiac najogolniej. Jestem przekonany, ze jezeli mielibysmy porownywac dwa bardzo podobne pod innymi wzgledami serwisy to fakt, ze jeden z nich zgromadzil wokol siebie spolecznosc, a drugi nie jest wazna informacja, ktora czesto swiadczy po prostu o jakosci tego serwisu.

Zarzuty male serwisy kontra portale

najpierw najprostsze - republika, - macie racje w 100% zmienimy to. Sciaga.pl czy inne podobne -tu sie przychylam do Waszego stanowiska, ale nie jest to juz dla mnie takie oczywiste. Pobadamy to jeszcze.

Co do serwisów specjalistycznych

Osobiscie uwazam, ze wykorzystywanie tej wiedzy dodatkowo w algorytmie NetSprinta a nie zamiast niego skutkuje/bedzie skutkowac dobrymi wynikami zarowno przy ogolnych zapytaniach jak i bardzo szczegolowych.

Po pierwsze, analiza ruchu obejmuje domeny, a wiec rywalizacja w przypadku np. filatelistyki odbywa sie pomiedzy serwisem w portalu znaczki.duzyportal.pl a filatelityka.pl (wortalem specjalistycznym). Ten drugi czesto wygrywa.

Przykad: HODOWLA ŻÓŁWI

https://www.netsprint.pl/serwis/search?fff=...%C5%81WI&rpp=20

Dodatkowo, chcialbym zwrocic uwage na jeszcze jeden przypadek.

Zapytanie: filatelistyka

https://www.netsprint.pl/serwis/search?fff=...listyka+&rpp=20

Prezentowane sa wyniki przede wszystkim z serwisów specjalistycznych (prawdopodobnie poszukiwnaych w tym kontekscie przez Uzytkownika), pomimo, ze w domenie onet.pl mamy zindeksowanych 18 stron zawierajacych to zapytanie a w domenie wp.pl 230.

Osobna kwestia jest pozycja forum na fraze pozycjonowanie - swoja droga bardzo trudna. To zbadamy osobno.

Wizualizacja - premiowanie najwiekszych serwisów. Zbieramy tu opinie uzytkownikow. Nie zgadzam sie, ze nikt nie chce wynikow z popularnych serwisów, bo przeciez moze tam wejsc bezposrednio.

Ludzie chca po prostu wartosciowe wyniki.

Damy Wam znac, gdybysmy zrezygnowali z wyrozniania serwisów.

Zarzut ze stat.pl i ochrona prywatnosci.

Przypominam, ze zdecydowalismy sie na korzystanie z tych badan z 3 przyczyn:

- sa kompleksowe, regularnie powtarzane i trudne do zmanipulowania.

Kompleksowe, bo analizuja wszystkie serwisy z jakich korzysaja polscy internauci (panelisci) w tym np. Google.pl, ktory jak wiadomo ze stat.pl nie korzysta a w Traffic Index ma 4. pozycje.

Tak, wiec to czy ktos z Was kozysta ze stat.pl czy nie nie ma dla TI ŻADNEGO znaczenia.

PODSUMOWNIE

Bardzo chcemy stanowic realna alternatywe w Polsce dla Google. Nie twierdze, ze rozwiazanie, z ktorym weszlismy jest idealne, ale sadze, ze latwo pokazac przklady, gdzie djemy lepsze lub po prostu inne równie dobre wyniki jak Google.

Wierze, ze jezeli systematycznie je bedziemy modyfikowac Uzytkownicy w Polsce beda mogli wybierac z jakiej wyszukiwarki korzystac.

Jestesmy otwarci na wszystkie Wasze komentrze, co jeszcze powinnismy zmienic.

Mam nadzieje, ze udalo mi sie odniesc do wiekszosci najwazniejszych spraw.

pzdr

Artur Banach

NetSprint.pl

W IE się otworzyło, poczytałem i wcale nie rozwiało to moich wątpliwości. Proste rozumowanie: ~67 mln dokumentów zaindeksowanych w NS, a badaniu jest poddawanych kilkanaście tysięcy osób. Na tej podstawie można stwierdzić popularność poszczególnych witryn www, ale nie można stwierdzić jakości odwiedzanych stron, nie można ocenić ich wartości merytorycznej. Jak pisałem w poście wyżej, są witryny, które zawierają dużo danych merytorycznych, natomiast użytkownicy trafiają na nie tylko raz - przez wyszukiwarkę.

Ten algorytm premiuje duże serwisy i jest nastawiony komerycjnie - kto się chce wybić, oprócz linków będzie musiał zadbać także o nabicie oglądalności witryny. Kiedyś kupiłem na allegro za 9,99 12k 30 sekundowych wejść na moją stronę i tak będzie sie pozycjonowało w NS.

//Edit

Mowiac najogolniej. Jestem przekonany, ze jezeli mielibysmy porownywac dwa bardzo podobne pod innymi wzgledami serwisy to fakt, ze jeden z nich zgromadzil wokol siebie spolecznosc, a drugi nie jest wazna informacja, ktora czesto swiadczy po prostu o jakosci tego serwisu.
Lub świadczy o tym, że serwis A ma np. forum internetowe, a serwis B nie ma, bo autorzy tracą całą energię na merytoryczną część serwisu.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności