Skocz do zawartości

Nowy algorytm netsprinta

adremja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

OT

a co zrobić, żeby zrobić coś takiego jak ta pojawiajaca się ramka po najechaniu na gwiazdkę, co to jest za skrypt, nie mogę znaleźć, a chciałbymna jednej stornie wstawić taki rozwijany opis w rameczce ?

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Wrócę do sprawy stat.pl - netsprint.pl

Dalej uważam, że istnieje uzasadnione podejrzenie, korzystania z danych stat.pl, gdyż serwisy bez stat.pl nie są popularne.

Dla przykłądu podam koszulki.com reklamowane na dużej ilości serwisów z humorem. Zapewniam, że mają sporo wejść, a popularni wcale nie są.

Co do popularności Google.pl bez stat.pl to chyba wyjątek. Dziwne, bo wczoraj nie było popularne. Czyżby popularność ustawiona ręcznie?

Możliwe, że nie chcecie ujawnić tego, że korzystacie z danych ze statystyk, bo zbyt łatwo byłoby to zmanipulować. Zobaczymy czy mój serwis po zdjęciu statystyk stanie się niepopularny. To samo będę obserwował w stosunku do innych serwisów.

Historie w sumie znacie. 9 miesiecy pracowalismy m.in wspolpracujac z ludzmi z branzy SEO. Od kwietnia testowalismy nowe wyniki co tydzien porownujac go z poprzednim indeksem.

Z jakimi osobami od SEO ?? Prosze podac kilka osob jezeli jest to oczywscie mozliwe.

Filozofi Traffic Index

Mowiac najogolniej. Jestem przekonany, ze jezeli mielibysmy porownywac dwa bardzo podobne pod innymi wzgledami serwisy to fakt, ze jeden z nich zgromadzil wokol siebie spolecznosc, a drugi nie jest wazna informacja, ktora czesto swiadczy po prostu o jakosci tego serwisu.

Ale tego typu filozofia ma dwie zasadnicze wady. Z badan gemius nie korzsta kazda strona w polskim internecie wiec wasze wyniki na dziendobry beda w tym wypadku skrzywione.

Rozszezenie dzialania tego algorytmu na wyniki anglojezyczne lub jakiekolwiek inne poza polskimi jest niemalze niemozliwe.

Osobiscie uwazam, ze wykorzystywanie tej wiedzy dodatkowo w algorytmie NetSprinta a nie zamiast niego skutkuje/bedzie skutkowac dobrymi wynikami zarowno przy ogolnych zapytaniach jak i bardzo szczegolowych.

Wizualizacja - premiowanie najwiekszych serwisów. Zbieramy tu opinie uzytkownikow. Nie zgadzam sie, ze nikt nie chce wynikow z popularnych serwisów, bo przeciez moze tam wejsc bezposrednio.

Ludzie chca po prostu wartosciowe wyniki.

Damy Wam znac, gdybysmy zrezygnowali z wyrozniania serwisów.

Najlepszym rozwiazaniem byloby badanie wspolczynnika site / ilosc linkow zewnetrznych. Wielkosc serwisow mozna tez by bylo mierzyc iloscia linkow wewnetrznych.

Oczywiscie linki moglyby miec swoje wagi. I tak na przyklad link z linkora czy link ktory jest 123 na stronie nie mialby zadnej wartosci.

Wiec argument ze linki nie moga decydowac o pozycji strony bo naduzywaja tego webmasterzy jest zbyt przesadzony. Sa sposoby aby rozpoznac roznego rodzaju linki. Zobaczymy czy nie zaczna naduzywac Traffic Indeks.

Jezeli top3 na swiecie na tym rynku bazuje na linkach dlaczego u nas wymyslono cos nowego ??

Linki wystepuja na calym swiecie nie tylko w Polsce takze rozszezenie dzialalnosci netsprint.pl byloby dzieki temu mozliwe. Az dziw bierze ze podjelisce tak krotkowzroczne kroki.

Przypominam, ze zdecydowalismy sie na korzystanie z tych badan z 3 przyczyn:

- sa kompleksowe, regularnie powtarzane i trudne do zmanipulowania.

Kompleksowe, bo analizuja wszystkie serwisy z jakich korzysaja polscy  internauci (panelisci) w tym np. Google.pl, ktory jak wiadomo ze stat.pl nie korzysta a w Traffic Index ma 4. pozycje.

Znam troche przypadkow w ktorych Megapanel zostal perfidnie zmanipulowany i powiadomiony o tym nie reagowal :)

Megapanel nie moze analizowac Google gdyz nie ma tam kodow Gemiusa. Wiec pozostawmy to za zalona milczenia. Jedyne co analizuje to REF-y ale z tego prawdziwych danych nie ma.

Bardzo chcemy stanowic realna alternatywe w Polsce dla Google. Nie twierdze, ze rozwiazanie, z ktorym weszlismy jest idealne, ale sadze, ze latwo pokazac przklady, gdzie djemy lepsze lub po prostu inne równie dobre wyniki jak Google.

To trzeba sie spieszyc za 2 gora trzy lata bedzie tutaj msn i yahoo.

Wierze, ze jezeli systematycznie je bedziemy modyfikowac Uzytkownicy w Polsce beda mogli wybierac z jakiej wyszukiwarki korzystac.

Jestesmy otwarci na wszystkie Wasze komentrze, co jeszcze powinnismy zmienic.

Milo to slyszec. Zapraszm do kolejnych dyskusji.

Check email deliverability tool Maildog

Ale tego typu filozofia ma dwie zasadnicze wady. Z badan gemius nie korzsta kazda strona w polskim internecie wiec wasze wyniki na dziendobry beda w tym wypadku skrzywione.

aby byc uwzglednionym w Megapanelu nie trzeba miec na swojej stronie ani jednego skryptu gemiusa :) link do adresu z metodologia badania podalem wczesniej

Rozszezenie dzialania tego algorytmu na wyniki anglojezyczne lub jakiekolwiek inne poza polskimi jest niemalze niemozliwe.

przypominam, ze jestesmy (poki co) polska wyszukiwarka :D

Jezeli top3 na swiecie na tym rynku bazuje na linkach dlaczego u nas wymyslono cos nowego ??

jestesmy w tej szczesliwej sytuacji, ze jestesmy lokalna wyszukiwarka i mozemy wykorzystac Megapanel - nie wyobrazam sobie googla tworzacego X algorytmow na X rynkach w oparciu o rozne standardy badan z tych rynkowb - w dodatku, z tego co wiemy nigdzie na swiecie oprocz Polski nie ma jednego standardu badan, ktory jest uznawany przez wszystkie najwazniejsze podmioty i jest tak kompleksowy  - tylko u nas wszystkie najwieksze podmioty dogadaly sie i zlecily wykonanie badania, ktore analizuje calosc polskiego Internetu

Znam troche przypadkow w ktorych Megapanel zostal perfidnie zmanipulowany i powiadomiony o tym nie reagowal :)

prosimy o info - doniesiemy odpowiednim organom ;)

Megapanel nie moze analizowac Google gdyz nie ma tam kodow Gemiusa. Wiec pozostawmy to za zalona milczenia. Jedyne co analizuje to REF-y ale z tego prawdziwych danych nie ma.

jw. na Googlu nie musi byc ani jednego skryptu gemiusa, aby byl badany w Megapanelu - to 4 miejsce w rankingu najpopularniejszych polskich domen jest na to dowodem :)

Megapanel nie moze analizowac Google gdyz nie ma tam kodow Gemiusa. Wiec pozostawmy to za zalona milczenia.

Melassa, przeczytaj jak działa Megapanel, co? :>

Badanie rozpoczyna się wypełnieniem kwestionariuszy rekrutacyjnych na komputerach użytkowników internetu, wybranych metodą losowania systematycznego, oraz pobraniem i zainstalowaniem programu netPanel, który gromadzi wyłącznie dane dotyczące odwiedzanych przez panelistę stron internetowych oraz czasu spędzanego w sieci. Użytkownik, który wypełni kwestionariusz i zainstaluje na komputerze program, staje się uczestnikiem panelu. Dane o odwiedzalności witryn prezentowane są w formie bezosobowych zestawień statystycznych. Działanie programu netPanel nie obciąża komputera i jest niezauważalne dla użytkownika.

Szy.

Niestety liczba panelistów jest zbyt mała i nigdy nie będzie wystarczająca, aby móc uznać wyniki badania Google przez firmę Gemius za wiarygodne, bo to tak jakby mrówka chciała zbadać wieloryba.

85577[/snapback]

nikt tutaj nie mowi o badaniu googla, tylko o badaniu stron, ktore odwiedzaja polscy uzytkownicy :)

a jaki jest profil panelistów ? czy dużo wśród panelistó jest ludzi w wieku 25-35 lat, kiedy średnio paneliści korzystają z internetu i gdzie ( dzień, wieczór/dom,praca ) ?

Pytam, bo jak napisałem wcześniej obawiam się, że wśród panelistów ze świeczką szukać osób korzystających z sieci w miejscu pracy ( jak wspomniałem wcześniej jakoś nie widzę pracowników, którzy na firmowych komputerach instalują sobie panel ), którzy jak sądzę stanowią pokażny odsetek polskich internautów

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

przypominam, ze jestesmy (poki co) polska wyszukiwarka smile.gif

https://www.netsprint.lt/ - A to jest złoto :) (no dobra gemnius tam idzie) ale, teraz jesteście od niego uzaleznieni. Gdzie on idzie to i tam możecie być wy, co nie jest za ciekawe.

Pozatym wykupiliście już domene netsprint.cz, netsprint.de i dalej mi się nie chce szukac(co znaczy, że szukujecie się na inne kraje :) )

Sie tylko zastanawiam poco wam konto w home :D

gry komputerowe - kup pan grę

moja kopia:) - google do roboty :P

katalog stron - musisz tam być

nigdzie na swiecie oprocz Polski nie ma jednego standardu badan, ktory jest uznawany przez wszystkie najwazniejsze podmioty i jest tak kompleksowy  - tylko u nas wszystkie najwieksze podmioty dogadaly sie i zlecily wykonanie badania, ktore analizuje calosc polskiego Internetu

:lol2::lol2::lol2::):D:):);):rotfl:

Czy można ten post przenieść do działu Humor ??

A tak poważnie, zrobiliście wyszukiwarke dla ludzi z przedziału od 10 do 21 lat, mających okazjonalną styczność z internetem.

Czyli dla profilu osób uczestniczących w badaniach geminusa jak i używających waszego panelu.

Nie wspomne że nawet w szkołach na informatyce (5 kl. podst.) uczy się dzieci że IE jest poważnym zagraożeniem dla bezpieczeńststwa danych i zaleca się stosowanie bardziej rozwiniętych i przyjaznych przeglądarek.

Historie w sumie znacie. 9 miesiecy pracowalismy m.in wspolpracujac z ludzmi z branzy SEO. Od kwietnia testowalismy nowe wyniki co tydzien porownujac go z poprzednim indeksem.

Z jakimi osobami od SEO ?? Prosze podac kilka osob jezeli jest to oczywscie mozliwe.

Milo to slyszec. Zapraszm do kolejnych dyskusji.

85564[/snapback]

No wiesz co Mellasa niewieeeeesz........ :):)

Zenon,Kazimierz,Eustachy ,Kleofas ....... :D

Opieranie się na jednym z ośrodków badań opini ma charakter manipulacyjny a wręcz można dostrzec że pośrednio ma to na celu pozyskania nowych klientów dla tej pracowni -przykre ale prawdziwe w warunkach Polskich ale ja bym się do tego nie przyznawał.

Gradacja serwisów na ważne i mniej ważne wedle zasady że sciąga.pl może byś wazniejsza od zenon.pl to też działanie marketingowe.

Ciekaw jestem co na to jeden z userów naszego forum jesli doda podstronę z anchorem "kupa" do swojej domeny .edu.pl to też dostanie gwiazdkę jako wazny serwis .

Panowie ociupinę logiki to nie technika a działanie marketingowe :)

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Mam pytanie, z innej beczki:) do osob z Netsprinta. Macie jakies plany idace w kierunku zwiekszenia popularnosci tej wyszukiwarki ? moze wp.pl ja u siebie uruchomi? U mnie wejscia z netsprinta to promil wejsc z google (w obu wyszukiwarkach mam podobne pozycje).

Chyba nie jest prawda, ze stat.pl ma domunujace znaczenie w wynikach. Moje dwie strony nie maja tych statystyk i w "nowym" netsprintcie sa wysoko.

Przyznaje, ze skryptu gemiusa nie uzywam dopiero od miesiaca. Moze baza powstala wczesniej i sie zalapalem:)

Własny sklep internetowy dla każdego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności