Skocz do zawartości

Nowy algorytm netsprinta

adremja

Rekomendowane odpowiedzi

kolejna sprawa, to to, ze znam setki doswiadczonych uzytkownikow Internetu, ktorzy korzystaja z IE i akceptuja ciasteczka - mozna ich przeciwstawic tym niekorzystajacym i nieakceptujacym...

uwaga jak wyzej (a propos akceptowania cokisow i uzywania IE - jest taki stary skecz Rewinskiego i Piaseckiego, z fajnym cytatem: "Kiedys norma byl ogol, a nie margines..." polecam)
Tak, ale nie można z założenia zapominać o co dziesiątym lub nawet wg niektórych co piątym Polaku! Chociaż z drugiej strony, przy takim podejściu, Ci bardziej zaawansowani userzy i tak będą nadal korzystać z G... Wystarczy spojrzeć na statystyki, na to, jak FF podbija rynek i odbiera go IE, może się okazać, że te badania za rok będzie można między bajki włożyć i tyle.
poza tym wynik wyszukiwania w NetSprincie to skladowa roznych elementow, najlepiej pokazuje grafika z tej strony: https://netsprint.pl/serwis/zalety?option=trafficindex

caly czas analizujemy linki, tresc strony... zwracam tylko uwage, ze dodalismy nowy element, ktory wg. nas sprawi, ze przecietny uzytkownik Internetu znajdzie u nas lepsze wyniki niz to mialo miejsce wczesniej, czy niz to ma miejsce u konkurencji - robimy wewnetrzne badania, z ktorych jasno wynika, ze wartosc wynikow rosnie

Być może nowy algorytm nadal analizuje pozostałe składniki, ale chyba nie bez powodu ilość odwiedzin znalazła się na górze tego schematu... Do mojej strony prowadzi ogromna ilość linków, ma dobrą treść, istnieje w necie sporo, jednak przegrywa z podstroną sciaga.pl, ktora pewnie ma tylko jednego linka z serwisu, a z szukaną frazą ma niewiele wspolnego. W moim odczuciu przesadziliście troche z tą zmianą oceny, zbyt duży nacisk na odwiedziny, a za mały na linki i treść witryny.

Dała matka rozum? To kombinuj.

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Reasumujac. Rzowiazanie Traffic Index jest dosc niefortunne. Sprawdzanie wynikow mozna robic tak jak Google, Yahoo poprzez zliczanie klikow. Badanie jakosci wynikow. To by bylo wiarygodne.

Jezeli chodzi o Gemius to ich badania sa latwe do manipulacji. To ze sa monopolista to zle. Trzeba im przyznac ze znalezli luke w rynku na tyle szybko ze teraz nie maja konkurencji.

Ich badania nie musza byc wcale wiarygodne i nie sa :spam: Ale sa standardem.

Chyba prezesi obu firm bardzo sie lubia i czesto wieczory spedzaja. ??

W mojej poprzedniej wypowiedzi zapadla niescislowsc. Pomylily mi sie pewne rzeczy. Chodzilo mi o badania Gemius. Z gory przepraszam.

Check email deliverability tool Maildog

Tak, ale nie można z założenia zapominać o co dziesiątym lub nawet wg niektórych co piątym Polaku! Chociaż z drugiej strony, przy takim podejściu, Ci bardziej zaawansowani userzy i tak będą nadal korzystać z G... Wystarczy spojrzeć na statystyki, na to, jak FF podbija rynek i odbiera go IE, może się okazać, że te badania za rok będzie można między bajki włożyć i tyle.

ja licze, ze w ciagu tego roku Megapanel bedzie tez dzialal pod FF :spam:

Być może nowy algorytm nadal analizuje pozostałe składniki, ale chyba nie bez powodu ilość odwiedzin znalazła się na górze tego schematu... Do mojej strony prowadzi ogromna ilość linków, ma dobrą treść, istnieje w necie sporo, jednak przegrywa z podstroną sciaga.pl, ktora pewnie ma tylko jednego linka z serwisu, a z szukaną frazą ma niewiele wspolnego. W moim odczuciu przesadziliście troche z tą zmianą oceny, zbyt duży nacisk na odwiedziny, a za mały na linki i treść witryny.

tak jak wspomnialem wczesniej algorytm caly czas jest tunowany - dlatego dzieki za tego typu uwagi

Reasumujac. Rzowiazanie Traffic Index jest dosc niefortunne. Sprawdzanie wynikow mozna robic tak jak Google, Yahoo poprzez zliczanie klikow. Badanie jakosci wynikow. To by bylo wiarygodne.

kazdy moze miec swoje zdanie :( nie twierdzimy, ze TI jest skonczona doskonaloscia - Wasze uwagi pokazuja, ze musi caly czas byc doskonalony; wg. nas idziemy krok dalej od Yahoo czy Googla i mamy nadzieje, ze uzytkownicy to docenia; a ze pozycjonowac bedzie trudniej - coz, macie wyzwanie :)

pzdr

jakub

Trudniej pozycjonować? Nie sądzę, może będzie dodatkowy czynnik, który będzie wypadało uwzględnić, ale jeżeli NS zdobędzie znaczną pozycję na rynku (powiedzmy 10%), to dopiero zacznie się to opłacać (pozycjonowanie NS). Jak narazie mała popularność tej wyszukiwarki powoduje, że nie mam bezsennych nocy :spam: Jedynym plusem będzie to, że taki algorytm trudniej będzie obejść "pozycjonerom" z allegro za 7zł :(

//Edit: Nie zapominajmy też o Operze, która w Polsce jest również dość popularna, rynek to nie tylko IE, IE, IE i FF :)

Pozostaje mieć nadzieję, że TI nie będzie miał decydującego wyniku na pozycje, a jeśli tak będzie to prawdopodobnie najbardziej zdesperowani właściciele stron rzucą się na stat.pl, a reszta ominie NS szerokim łukiem.

Ale też prawda jest taka, że na dzień dzisiejszy przy obecnej popularności NS wśród wyszukujących to jakie metody oceniania trafności stron są stosowane nie ma większego znaczenia, bo co za różnica czy się będzie miało 1 wejście z jakiejś frazy czy 0? Musiałoby się cos w Google popsuć, żeby NS mógł coś zyskać. :spam:

przypominam, ze silnik NetSprinta to w tej chwili prawie 15% zapytan wg. ranking.pl - za chwile TI bedzie wprowadzony wszedzie tam, gdzie jest silnik NS

85782[/snapback]

chyba szanowny dysputant nie bierze pod uwage "szukarki" WP, gdzie algorytm jest prosty:

if (Zaplacil9zlNetto==True)

pozycjaUP();

else

pozycjaDOWN();

:spam:

Poza tym nadal nie doczekalismy sie wyjasnienia tajemniczego zyskania przez google.pl miana popularnej www na NS - w dniu premiery nowego silnika nie byla ona popularna w/g TI. Wyminiecie sie od odpowiedzi godne polityka ;-)

Szlachetne Google

nikt sie nie dowie

jak anty-seo'ujesz

az zajaggerujesz.

chyba szanowny dysputant nie bierze pod uwage "szukarki" WP

Własnie, co z WP? Kiedy i czy rzeczywiście do WP trafi NetSprint z TI?

Czy w dalszym ciągu będzie jak jest? O czym mówił Grzegorz Borowski

z WP?

Szy.

PS. A tak btw, to jestem pod wrażeniem tonu jaki Jakub prezentuje w dyskusji.

Mimo ataków i jednoznacznej krytyki algorytmu, rozmowa się dość spokojnie

ciągnie i co więcej, uwagi forumowiczów są przyjmowane i oceniane. No...

przynajmniej na to wygląda... :>

Niby standard, a jednak, w natłoku głupich i prostych gadek na innych forach,

w Usenecie, itp, robi wrażenie. Miło.

chyba szanowny dysputant nie bierze pod uwage "szukarki" WP

Własnie, co z WP? Kiedy i czy rzeczywiście do WP trafi NetSprint z TI?

Czy w dalszym ciągu będzie jak jest? O czym mówił Grzegorz Borowski

z WP?

Szy.

85786[/snapback]

TI juz tam jest, chociaz nie zostal jeszcze calkowicie wdrozony - polityka funkcjonowania wyszukiwarki na wp zalezy od wp, wiec takie pytania nalezy kierowac do nich

Jak temat się zaczynał liczyłem raczej na dyskusje i wysoki poziom jednak póki co NS nie odpowiada na zadane pytania a wiele tekstów jest nie na miejscu.

Czy pracownik dużej firmy (mającej jak sami mówicie 15% udział w rynku - nie wierze...) wypowiadający się oficjalnie na forum powinien posługiwać się określeniami typu "małolaty"? Skoro twierdzicie że badania Gemiusa mają taki autorytet to dlaczego nie sprawdzicie ile te "małolaty" przesiadują godzin online i jaki mają udział w Polskim internecie? Język trzeba dopasować do sytuacji inaczej się rozmawia na dyskotece/w kinie a inaczej w rozmowach z klientami (nie zapominajmy że to MY jesteśmy klientami NetSprinta i jeżeli nie MY (internauci) to NS nie będzie się wstanie utrzymać. Samego silnika netsprinta nie będę komentował bo padło zbyt wiele pytań/wątpliwości na które zarząd nie chce/nie potrafi odpowiedzieć.

Nie ma też moim zdaniem co próbować do zmiany algorytmu bo NS wydał za dużo pieniędzy na ten projekt żeby się przyznać do błędu. Została otwarta wielka dziura w Polskim rynku wyszukiwarek która może zostać załatana przez nowego gracza lub przejęta przez Google Yahoo MSN (przypominam że Yahoo szykuje się do wejścia na polski rynek - nie mówie tu bynajmniej o samej wyszukiwarce).

Niestety, nie zgodzę się z przedmówcą. Mimo, że Pan Jakub jest tutaj przedstawicielem NS, to jednak wcale nie koniecznie musi używać wydumanej, encyklopedycznej polszczyzny. Wydaje mi się, że sam ton i styl wypowiedzi jest jak najbardziej odpowiedni co do tego miejsca i czasu dyskusji.

Jeżeli chodzi o użycie silnika NS w wp.pl to ja widzę tą sprawę tak. Algorytm NS jest używany do przeszukiwania reklam, następnie katalogu wp, a dopiero potem reszty Internetu. W takiej sytuacji nie możemy faktycznie mówić o 15% rynku, gdyż jest to nieprawdą, zdecydowana większość tej liczby to wyszukiwania stron z katalogu, płatnego katalogu.

Pisząc o 10% rynku mam na myśli sytuację, że 10% ruchu generowanego przez wyszukiwarki w naszym kraju będzie pochodziło z NS, czystego algorytmu, nie zmąconego płatnym katalogiem wp.

Jedyną perspektywą szybkiej popularyzacji NS jest poprawienie dziur algorytmu we wskazanym przez nas kierunku, a następnie:

a) nakłonienie wp do korzystania z czystego algorytmu, bez katalogu

:spam: podpisania umowy z portalem gazeta.pl

Nie chciałbym żeby moja wypowiedź została odebrana jako atak (a tak widze się stało) - wyznaje zasade że marketing i wizerunek firmy/przedsięwzięcia jest bardzo ważną rzeczą.

Podczas przygotowań do jednego z wykładów szukałem informacji na temat Historii Windowsa, 80% znalezionych środków wydano na marketing 20% na technologie - jaką firmą jest teraz Microsoft nie musze nikomu mówić (choć z jego wizerunkiem różnie bywa przez ostatnie lata).

nie ma problemu,

zwrotu "malolaty" uzylem, gdyz byl wczesniej uzyty przez jednego z forumawiczow - po prostu odnioslem sie do wczesniejszej wypowiedzi - jezeli ktos poczul sie urazony, to przepraszam

nie przesadzajmy z tym "Panem Jakubem" :)

a) nakłonienie wp do korzystania z czystego algorytmu, bez katalogu

ew. mocne wypromowanie netsprinta ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności