Skocz do zawartości

Nowy algorytm netsprinta

adremja

Rekomendowane odpowiedzi

przypominam, ze silnik NetSprinta to w tej chwili prawie 15% zapytan wg. ranking.pl - za chwile TI bedzie wprowadzony wszedzie tam, gdzie jest silnik NS

85782[/snapback]

20%(wejścia z WP.pl i z NS.pl) tego co Onet dla strony z ogłoszeniami(czyli bardzo dużo różnych podstron o różnych tytułach) choć oczywiście trzeba zaznaczyć pozycje nie są identyczne, ale dla najpopularniejszych fraz jest bardzo różnie. Raz wyżej w NS, raz wyżej na Onecie.

Możliwe, że to 20% wzrośnie jeśli na WP.pl będą wyniki podobne do tych z NS.pl, bo na WP.pl niedość, że nie ma nowych podstron to jeszcze dalej są pokazywane domeny, na których od dawna jest przekierowanie 301 na nową.

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
by odrobinę ostudzić atmosferę, ponowię swoje pytanie o koniczynkę  :)

dodałem wczoraj stronę, dostałem potwierdzenie mailem, a koniczynki jak nie było tak nie ma  ;)  co robić?

85843[/snapback]

przy wygenerowaniu najblizszego indeksu strona powinna byc do niego dodana - wtedy powinna sie pojawic koniczynka

przypominam, ze silnik NetSprinta to w tej chwili prawie 15% zapytan wg. ranking.pl - za chwile TI bedzie wprowadzony wszedzie tam, gdzie jest silnik NS

85782[/snapback]

20%(wejścia z WP.pl i z NS.pl) tego co Onet dla strony z ogłoszeniami(czyli bardzo dużo różnych podstron o różnych tytułach) choć oczywiście trzeba zaznaczyć pozycje nie są identyczne, ale dla najpopularniejszych fraz jest bardzo różnie. Raz wyżej w NS, raz wyżej na Onecie.

Możliwe, że to 20% wzrośnie jeśli na WP.pl będą wyniki podobne do tych z NS.pl, bo na WP.pl niedość, że nie ma nowych podstron to jeszcze dalej są pokazywane domeny, na których od dawna jest przekierowanie 301 na nową.

85845[/snapback]

nie wiem, czy ktos z WP sie pojawia na forum?? jezeli nie, to moze zaprosic kogos w Waszym imieniu do dyskusji??

pzdr

jakub

zwrotu "malolaty" uzylem, gdyz byl wczesniej uzyty przez jednego z forumawiczow - po prostu odnioslem sie do wczesniejszej wypowiedzi - jezeli ktos poczul sie urazony, to przepraszam  nie przesadzajmy z tym "Panem Jakubem"

Jedyne w tym temacie z czym moge się zgodzić z Panem Jakubem :)

Jesteśmy na forum, tak już jest że tego typu fora mają swoją specyfikę i zwraceanie się per Pan/Pani jest co najmniej dziwne i powoduje raczej odwrotne od zamierzonego efekty.

To samo chyba tyczy małolatów, nie jesteśmy na konferencji prasowej ani spotkaniu biznesowym ;)

PS: Jesli uraziło kogoś określenie "małolaty" to przepraszam nie miałem zamiaru go użyć w sesie obraźliwym, chodziło mi jedynie o określenie grupy wiekowej ;)

Uff.., przebrnąłem przez cały wątek, niestetey wczoraj mnie nie było.....

Nie będę się ustosunkowywał do poszczególnych wypowiedzi, bo nie mam pojęcia na której stronie wątku sa te wypowiedzi, żeby je zacytyować, ale napiszę ogólnie.

Przede wszytkim uważam, że obecność tutaj Jakuba i Artura jest bardzo miła i poniekąd przełomowa na polskim rynku wyszukiwarek. Firma Netsprint jako pierwsza w Polsce wyszła na przeciw dyskusji na temat jej wyszukiwarki, a nie od dziś wiadomo, że pracownicy wyszukiwarek przeglądają wątki na tym forum. Mam nadzieję, że przedstawiciele innych wyszukiwarek też się tutaj kiedyś pojawią. Jakubie gdybyś mógł zaprosić kogoś z WP tutaj w naszym imieniu byłoby nam miło. Ja niestety nie mam kontaktu z nikim z WP, żeby kogoś tutaj zaprosić.

Forma dyskusji jaka jest na forum jest oczywiście luźna, i określenia typu *małolaty* nie widzę aby były nie na miejscu. Jakoś nie wyobrażam sobie Jakuba, jako gościa w garniturze, ważącego każdego słowo jak na konferencji, tylko bardziej to traktuje jako luźną rozmowę przy piwie (lub soczku dla małolatów) niż konferencję. I taka forma dyskusji właśnie mi się podoba. :)

Co do nowego algorytmu to, tak jak napisałem wcześniej co nie-bezpośrednio ale zostało potwierdzone - wprowadzenie zmian w algorytmie na początku powoduje bałagan i przez jakiś czas się go *tunuje*, aby sprostał oczekiwaniom. Nie jest to jednak takie proste, bo obniżenie wagi sciaga.pl czy republika.pl z niemal każdej frazy wyszukiwanej musi być zrobione na poziomie algorytmu a nie flitru, więc trochę czasu to napewno Netsprintowi zajmie.

Szczerze mówiąc to narazie wyników na nowym algorytmie nie uznał bym za lepsze od starych, ale jest zbyt wcześnie żeby wyciągnąć wnioski. Podejrzewam jednak, że waga TI w algorytmie będzie zmniejszona, chociaż i tak nie jest aż taka duża jak się wydawało na początku. Na hasło msnbetter thangoogle strona browsehappy.pl jest w pierwszej 20-tce, a wiadomo, że była pozycjonowana tylko i wyłącznie linkami, w dużej mierze z blogów (co też daje do myślenia na temat wagi linków i skąd pochodzą ;)).

Co do rankingu Megapanel to mam pewien pomysł na test luki w nim, który mam zamiar rozppcząć niebawem, i mam nadzieję, że za pare miesięcy będą wyniki. Wtedy się napewno tym podzielę. Nie będzie to napewno polegało na instalacji stat.pl, którego na testowej domenie nie zainstaluje.

nie wiem, czy ktos z WP sie pojawia na forum?? jezeli nie, to moze zaprosic kogos w Waszym imieniu do dyskusji??

wiesz, byłoby na pewno bardzo fajnie.

choć z drugiej strony przeczuwam, że dyskusje zdominuje temat esemesów :)

85859[/snapback]

Bądźmy dobrej myśli, wystarczy, że moderator przypilnuje, żeby dyskusja była na temat.

ja poprosze Jakuba o odpowiedz na takie pytania:

1. czy uzytkownikow Megapanelu mozna nazwac reprezentatywna grupa polskich internautow?

2. czy wprowadzenie TI do algorytmu nie ma posrednio/bezposrednio na celu naklonienie reklamodawcow do wylozenia wiekszych pieniedzy na reklame w polskich portalach zamiast w google? (co podwyzszy ich pozycje w NS). oczywiscie wszystko w zalozeniu, ze NS zdobedzie znacznie wiekszy udzial w rynku.

3. w jaki sposob wypromowac w NS nowa strone, ktora bedzie miala swietny kontent, ale znikoma odwiedzalnosc bo jest poprostu nowa? zalozmy przy tym pytaniu, ze na polskim rynku istnieje tylko NS:)

Edit:

no i moze jeszcze na koniec - czym sie rozni grupa obiektywna od grupy reprezentatywnej - to pierwsze okreslenie jest uzywane we wszystkich informacjach na temat TI

www.akwaswiat.net - nowe/stare forum akwarystyczne :)

pzdr

jakub

85852[/snapback]

Witam wszystkich forumowiczów,

Jakub, dziękuję za zaproszenie.

Króciutko o sobie: Grzegorz Borowski - w WP zajmuję się m.in. ogólnie rozumianym rozwojem wyszukiwarki.

Postaram się, co jakiś czas czytać Wasze wypowiedzi na tym forum i w miarę regularnie odpowiadać na pytania, uwagi kierowane do WP, oczywiście, tam gdzie będę mógł to zrobić, nie zdradzając poufnych informacji nt. planów firmy (konkurencja pewnie czyta to forum :blink: ).

A teraz do rzeczy. Jak zapewne wiecie, wyniki wyszukiwania w WP prezentowane są w skrócie w następującej kolejności:

1. linki sponsorowane

2. katalog WP

3. polskie zasoby WWW zaindeksowane za pomocą silnika NS

Odnosząc się do pytania: WP także wdrożyła już nowy algorytm NS (TrafficIndex), niemniej odnosi się to tylko do punktu 3, w związku z czym, oczywiście, jego obecność nie jest tak widoczna jak na netsprint.pl, gdzie stanowi on podstawowe

źrodło wyników wyszukiwania.

Odnosząc się krótko do potencjalnych zarzutów nt. tej kolejności i faworyzowania katalogu itp.: kolejność taką stosujemy od wielu lat, w naszym mniemaniu sprawdza się ona nienajgorzej (patrz wyniki ranking.pl), niemniej zdajemy sobie sprawę z jej pewnych mankamentów. W chwili obecnej mogę tylko powiedzieć, że pracujemy nad jej zmianą, ale żadnych szczegółów do czasu jej wdrożenia (a nastąpi ono niedługo) nie będę ujawniał.

Pozdrawiam serdecznie,

Grzegorz Borowski

1. czy uzytkownikow Megapanelu mozna nazwac reprezentatywna grupa polskich internautow?

nie, i pisze o tym samo PBI/Gemius, np. na tej stronie: https://www.internetstandard.pl/news/77518_2.html; natomiast ta grupa jest filtrowana, tak, aby wyniki Megapanelu byly reprezentatywne dla ogolu polskich Internautow (o tym tez mozna poczytac na powyzszej stronie)

2. czy wprowadzenie TI do algorytmu nie ma posrednio/bezposrednio na celu naklonienie reklamodawcow do wylozenia wiekszych pieniedzy na reklame w polskich portalach zamiast w google? (co podwyzszy ich pozycje w NS). oczywiscie wszystko w zalozeniu, ze NS zdobedzie znacznie wiekszy udzial w rynku.

kazde dzialania maja w dalszej perspektywie przelozyc sie na przychody :D

liczymy na nastepujacy scenariusz wypadkow: nowy algorytm/serwis/funkcjonalnosci/promocja -> wiecej uzytkownikow -> wiekszy udzial w rynku -> wieksze przychody, wynikajace z jednej strony z lepszej pozycji na rynku, a z drugiej z tego, ze wykupione kampanie beda sie szybciej konczyc (bo bedzie wiecej zapytan/klikniec) i klienci czesciej beda musieli je przedluzac

3. w jaki sposob wypromowac w NS nowa strone, ktora bedzie miala swietny kontent, ale znikoma odwiedzalnosc bo jest poprostu nowa? zalozmy przy tym pytaniu, ze na polskim rynku istnieje tylko NS:)

pamietaj, popularnosc wynikajaca z badan Megapanel to tylko jeden z czynnikow wplywajacych na pozycje strony, inne to oczywiscie zawartosc strony, liczba i wartosc linkow... dodaj strone do naszego indeksu i pozycjonuj ja tak jak w innych wyszukiwarkach - jezeli rzeczywiscie strona jest ciekawa, ma dobry kontent, prowadza do niej linki to i tak powinna byc dosc wysoko, poza tym te czynniki sprawia, ze bedzie odwiedzana, co automatycznie przelozy sie na pozycje w Megapanelu; (jezeli to dobra strona o wedkarstwie, to moge probowac wplywac na naszych programistow, aby dostala boosta, bo sam lowie ;):blink:

no i moze jeszcze na koniec - czym sie rozni grupa obiektywna od grupy reprezentatywnej - to pierwsze okreslenie jest uzywane we wszystkich informacjach na temat TI

czy mozesz podac gdzie znalazles okreslenie "grupa obiektywna"?? sprawdzilem nasze dokumenty i nigdzie nie znalazlem tego zwrotu :) moze chodzi Ci o informacje dotyczace Megapanelu, podawane przez PBI czy Gemiusa??

pzdr

jakub

Króciutko o sobie: Grzegorz Borowski - w WP zajmuję się m.in. ogólnie rozumianym rozwojem wyszukiwarki.

Miło nam, witam w imieniu forum.

Mam nadzieję że będzie można Cię tu czytać częściej.

Może Wasza (i Jakuba) obecność tutaj zachęci również Onet do oficjalnego

pojawienia się na forum. Pewnie dużo by było pytań... ;].

... wróćmy do tematu wątku... :]

Szy.

tak, chodzi o uzytkownikow Megapanelu, ktorzy wybierani sa do badania TI

https://netsprint.pl/serwis/zalety?option=trafficindex

cytat:

"Co ważne badanie Megapanel PBI/Gemius oparte jest na obiektywnej próbie a jego wyniki są praktycznie nie możliwe do zniekształcenia."

Panel kontrolowany jest pod względem struktury społeczno-demograficznej i behawioralnej. Panelistom nadawane są również odpowiednie wagi, co pozwala dostosować strukturę internautów zgłaszających się do badania do struktury całej populacji polskich internautów. Jest to wyjątkowo istotne, ponieważ np. do badania z większą częstotliwością zgłaszają się osoby często korzystające z internetu (tzw. heavy users) czy też np. mężczyźni.
Według mnie, ten właśnie element wpływa na to, iż to badanie jest subiektywne, ocena każdego panelisty zawsze zależy od badającego i może on dopasować jego wagę tak, aby wyszło to, co powinno wyjść. Czytając dalej cytowany tekst (z linku podanego przez Jakuba) nasuwają się kolejne wątpliwości co do samej metodologii. Dlatego też uważam, że oparcie choćby części algorytmu na tego typu danych jest bardzo ryzykowne.
Odnosząc się krótko do potencjalnych zarzutów nt. tej kolejności i faworyzowania katalogu itp.: kolejność taką stosujemy od wielu lat, w naszym mniemaniu sprawdza się ona nienajgorzej (patrz wyniki ranking.pl), niemniej zdajemy sobie sprawę z jej pewnych mankamentów. W chwili obecnej mogę tylko powiedzieć, że pracujemy nad jej zmianą, ale żadnych szczegółów do czasu jej wdrożenia (a nastąpi ono niedługo) nie będę ujawniał.
Jestem nieco zaskoczony tego typu komentarzem. Przez ostatnie 3 lata według cytowanych badań udział wp.pl w rynku wyszukiwarek spadł z 27,7% do 15%, czyli straciliście blisko połowę swojego udziału w rynku. Moim zdaniem wynika z tego jednoznacznie, iż obecna metoda wyszukiwawcza zupełnie się nie spradza.

Obecna popularność wyszukiwarki na wp w moim odczuciu wynika tylko i wyłącznie z pozycji marki na rynku. Głównie korzystają z niej mało zaawansowani użytkownicy, a co za tym idzie osoby, które nieufnie kupują przez Internet. Taki profil będzie prawdopodobnie powodował spadek zainteresowania reklamą w wp.

Głownym moim zarzutem pod adresem wp jest faworyzowanie katalogu. Przez to wyniki wyszukiwania pozbawione są stron nowych, stworzonych przez początkujących webmasterów. Prosty przykład - jeden z moich wykładowców ma swoją witrynę domową na której prezentuje bardzo ciekawe, merytoryczne materiały dotyczące jego badań naukowych. Niestety, próżno szukać ich w wp, gdyż strona nie jest dodana do płatnego katalogu i w wyszukiwarce znajduje się na baardzo odległych pozycjach, daleko za stronami słabo powiązanymi z szukanym tematem, lecz umieszczonymi w katalogu.

Bardzo chętnie przyjrzę się zmianą wyszukiwania w wp.pl, mam nadzieje, że pójdę one w słusznym kierunku. Jednak w tym miejscu chciałbym delikatnie zasugerować, że warto byłoby przy tego typu sprawie wziąść pod uwagę opinie ludzi pracujących z wyszukiwarkami na codzień.

Dała matka rozum? To kombinuj.

tak, chodzi o uzytkownikow Megapanelu, ktorzy wybierani sa do badania TI

https://netsprint.pl/serwis/zalety?option=trafficindex

cytat:

"Co ważne badanie Megapanel PBI/Gemius oparte jest na obiektywnej próbie a jego wyniki są praktycznie nie możliwe do zniekształcenia."

86092[/snapback]

az takim specjalistom od badan marketingowyc nie jestem - mysle, ze w tym przypadku mozna utozsamiac obiektywna z reprezentatywna

az takim specjalistom od badan marketingowyc nie jestem - mysle, ze w tym przypadku mozna utozsamiac obiektywna z reprezentatywna

86094[/snapback]

mysle, ze wlasnie nie mozna, dlatego ze "panelisci" nie sa tzw. zbiorowoscia statystyczna.

Probka reprezentatywna to pojecie statystyczne, a wiec matematyka

Obiektywizm to postawa w ocenie czegosc, a to juz ma malo wspolnego z matematyka, ktorej rzeczywiscie zafalszowac sie nie da:)

chociaz jesli wezmie sie pod uwage obiektywizm przy doborze probki ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności