Skocz do zawartości

IonCUBE - najnowsza wersja złamana

Kojotek_OX

Rekomendowane odpowiedzi

Moge dorzucic 500 zl dla osoby ktora wskaze dzialajacy IONCUBE decoder (100 % dzialajacy )

100% działający to raczej żaden nie jest, ale są rosyjskie dekodery oparte na zmodyfikowanym php5-cgi potrafiące zdekodować np. Addera z mniej niż 10 błędami w całym kodzie.

Ten program którego użył @Kojotek_OX rzeczywiście generuje raczej niskiej jakości kod, ale jest łatwiejszy do zdobycia, a do poznania algorytmów używanych w skrypcie wystarcza.

Dokładnie o tym samym piszę co mówisz βασιλιάς - do dnia dzisiejszego korzystam z tych modyfikacji do dekodowania - ale one nie są dostępne dla zwykłego zjadacza chleba więc nie warto o nich pisać, ale ten "nowy" dekoder jest dla totalnego laika i już w ten sposób zdobyte informacje (jak już wspominałem wcześniej) mogą być wystarczające do tego żeby autoryzować dowolne oprogramowanie kodowane w IonCUBE lub też zobaczyć algorytmy jakie są użyte i kilka innych ciekawostek

Nigdy nie twierdziłem że tym softem otrzymujemy w 100% czysty kod bo to automat ale wystarczająco dobry żeby narobić trochę zamieszania

Np dziś musiałem samodzielnie aktywować sobie jeden soft bo niestety od 3 dni czekam na nowy klucz i lipa, więc tylko przy samej pomocy tego softu sobie go aktywowałem - usuwając oczywiście starą kopie żeby nie łamać umowy licencyjnej (może kiedyś doczekam się klucza) - nie podaję nazwy softu celowo

Kiedyś by mi się nie chciało kombinować ale teraz to już aż się prosi jak suport nawala

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

@Maximus Marius jak nie ma takich softów jak są :) - nie robi się tego za jednym kliknięciem ale tak powstają np patche czy crack-i do gier (nikt nie pisze z kosmosu sobie cracka - wyższa szkoła jazdy ale da się de-kompilować sporą ilość programów lub debungować i na podstawie tego zobaczyć co jest w programie i np napisać sobie autoryzację zdalną)

Tylko że takie rzeczy to się robi na poziomie kodu maszynowego i analizy pamięci programu wiec kod jako taki nie powstaje.

W sumie nic sie nie zmienia , co jeden człowiek zaszyfrował inny to złamie ;)

Najgorzej jak zabezpieczenie utrudnia zycie tym którzy kupili program a złodzieje mają lepszą wersję bo bez usterek

E2A - i można sporo się dowiedzieć (nie jest piękny kod c++ ale w asemblerze ślicznie wygląda np tak jak ja starej daty jeszcze asemblera pamiętam to sporo mogę się dowiedzieć). Dlatego stosuje się sztuczki przy kompilacji "błąd kompilacji" co w teorii uniemożliwi dekompilowanie - ale tylko w teorii można dodać do softu np wykrywanie debungerów i inna zabawa w kotka i myszkę ale prawda jest taka że plik wykonywalny exe jest zdecydowanie łatwiej złamać niż np obecnie zenda - wymaga trochę wiedzy i sporo czasu

Jak się interesujesz tym tematem to w Google : "Reverse Enginerring" i sporo informacji masz, a na odpowiednich forach znajdziesz resztę narzędzi

Stare czasy, chyba z dekadę nie uruchamiałem żadnych tego typu programu do wstecznej inżynierii. "Reverse Enginerring" jest ciekawym zagadnieniem szczególnie dla młodych ludzi z racji szeroko pojętej walki z systemem, z wiekiem sie z tego wyrasta :)

@Maximus Marius to prawda stare dobre czasy ale twierdzenie że się nie da pliku exe "dekompilować" jest złym stwierdzeniem w dzisiejszych czasach prawie nikt nie koduje w assem tylko w językach wysokiego poziomu co znacznie ułatwia dekompilacje przynajmniej do poziomu odczytania co jest w pliku i np kradzieży pomysłu lub dokonania aktywacji oprogramowania bez jego zakupu a czasem nawet doprowadzić całkowicie do odczytania pierwotnej formy

Jasne.... odczytasz i zrozumiesz w taki sposób jak program w C++ będzie się składał się z

#include <iostream>
using namespace std;

int main(int argc,char **argv) 
{	
cout<<"Hello World"<<endl;
return 0;
}

ale nie jak będzie to aplikacja z prawdziwego zdarzenia.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Moge dorzucic 500 zl dla osoby ktora wskaze dzialajacy IONCUBE decoder (100 % dzialajacy )

kpisz sobie? chyba, że przez wskazanie rozumiesz chęć otrzymania jedynie dowodu na to, że 'to coś' działa to zapraszam

Podobnie jest z md5 (tak wiem wiem rainbow tables ) , wciaz brak efektywnych algorytmow, ktore zapewnialyby zdekowanie kodu md5.

łoooooooooooo, to jeszcze mało wiesz =] jeżeli chodzi o tekst do 15 znaków (zazwyczaj hasła więcej nie mają) wliczając to różne znaki specjalne to nie ma z tym żadnego problemu i są algorytmy które sobie z tym poradzą bez problemu.

spro.jpg

Nie siedzę dokładnie w temacie IonCUBE - ale czy zastosowanie obscuratorów / zaciemniaczy kodu nie poprawiło by tutaj sytuacji ? Np. w javie jeżeli stworzysz odpowiednio skomplikowany program, to przejechanie przed "buildem" obscuratorem może przynajmniej trochę utrudnić życie komuś kto dokona dekompilacji kodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności