Skocz do zawartości

Publikacja serwisu www w domenie .de

darek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie pytanie. Dogadałem się z producentem określonego towaru, przygotowałem serwis "produktowy". Nabyłem domenę .de i pod nią zamieściłem i wypozycjonowałem serwis.

Dziś dostałem maila, że MAM (jeśli dobrze rozumiem) zamieścić znaki firmowe producenta bo jeśli nie to mnie pozwie ten ktoś do sądu :zeby:?!

(czuję tu konkurencję)

(treść maila:

Setzen Sie bitte ein Impressum auf diese Seite. https://adres-serwisu.de Sieht das ein Spezialisierter Anwahlt, kann das Teuer.) - nie jestem za dobry z niemieckiego więc może błędnie interpretuję ten okazały mail.

Ma ktoś doświadczenie z takimi przypadkami?

Use Your wise mind, test imagination...

Hm to jednak dość ciekawa sprawa .

Chętnie poznałbym dalsze losy sprawy.

Czy to wkrętka ,czy wsciekła konkurencja czy jakieś martwe niemieckie prawo.

Jednak nie przejmowałbym się tym zbytnio chyba że masz coś z towarem nie tak.

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Setzen Sie bitte ein Impressum auf diese Seite. https://adres-serwisu.de Sieht das ein Spezialisierter Anwahlt, kann das Teuer.)

Zrozumiałem tylko tyle: setzensie bietee(...) diese (...) Seiht(...)kann :zeby:

Słabo, musze się pouczyć- jutro kartkówka!!!

Polecam: Eczytniki

IP nadawcy jest niemieckie. Mail zacytowany jest dosłownie - poza adresem serwisu (zmieniłem)

Towar z branży wyposażenia wnętrz - czyli nie wchodzą w grę jakieś nielegalne klimaty. Fabryka z którą podjąłem współpracę zastrzega niektóre rynki dla swoich dystrybutorów - niemcy akurat są wolne (w przypadku zastrzeżenia rynku możnaby założyć reakcję oficjalnego dystrybutora).

Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że na stronie nie ma nigdzie danych firmy, a jedynie formularz kontaktowy - czyli np. że skoro chcesz coś komercyjnie oferować przez www, a nie podajesz swoich danych (regon, nip itp) to np. naruszasz jakieś tam lokalne prawo o dzialalności gospodarczej.

Z tym, że serwis nie jest sklepem internetowym - jest wirtualnym katalogiem (zdjęcia, opisy itp)

Obstawiam konkurencję ze względu na fakt, iż serwis zrobiłem może miesiąc temu i na słowa kluczowe które pozycjonuję jest jeszcze daleko - pojawił się za to w top 5 w kilku bardzo fachowych frazach (a przez to mało popularnych), których klient by raczej nie wpisał.

Zgodnie z niemieckim prawem, na stronach nie-prywatnych (firmy, stowarzyszenia itp.) musi byc cos takiego jak Impressum. Zawiera to ni mniej, ni wiecej, tylko dokladne dane kontaktowe firmy, osoby odpowiedzalne za tresc (najczesciej tez za wykonanie) strony, numery wpisow do odpowiednich rejestrow, numer identyfikacyjny w urzedzie skarbowym itp. itd.

Polecam poogladac rozne "impressa" na innych stronach firmowach i zorientowac sie co tam jest. Ignorowac bym nie radzil, bo tutaj prawie kazdy ma ubezpieczenie, ktore oplaca koszty procesow sadowych, wiec moze sobie taki proces wytoczyc niemal bez zastanowienia :D

PS: Czy zacytowales cala tresc maila? Bo jesli tak, to ktos ma duze problemy ze skladnia niemiecka :)

Tak - mail jest dosłowny.

To co piszesz utwierdza mnie w przekonaniu o działaniu konkurencji !!!

Dodam dane firmy, konto, regon, nip itp. - mam firmę więc nie ma problemu.

Zastanawiam się jedynie jak stosowanie tego prawa ma się do lokalizacji firmy. Przecież ktoś z niemiec nie może mnie pozwać (w Polsce) za niestosowanie prawa niemieckiego tylko dlatego, że mam domenę .de

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności