Skocz do zawartości

Ceny za pozycjonowanie-dywagacje Polish Seo cd

Kil Bill

Rekomendowane odpowiedzi

Sami wiecie jaki jest rynek Pozycjonowania w Polsce

50% klientów nie widzi potrzeby pozycjonowania

30% chciało by zapłacic za to groszę

20%-zapłaci bo prowadzi działalnośc zyskową przez swoje serwisy np wapacze itd  

Oczekuje kontynowania wątku

Witam wszystkich,

wszystko pięknie wygląda, szczegóły i prawne aspekty tworzenia takiej instytucji koordynyjącej seo są sprawą do przekroczenia.

Sprawy odpowiedzialności za działania seo i ramy w jakich powinien poruszac sie pozycjoner również można zakreślić.

Wprowadzalem na polski rynek nowa dziedzine i mam w tym pewne doswiadczenia i moge podzielic sie spostrzeżeniami. Zwróccie uwage na inny, moim zdaniem dosc istotny problem, ktory moze hamowac rozwoj takiej organizacji (a nie samego pozycjonowania za 50 zl o czym słusznie mówi Kill). Problemem jest relatywna latwosc kopiowania wiedzy o seo. Tu nie ma wiedzy tajemnej, problemem jest dojscie do wlaściwych informacji i metod w szybkim czasie, bycie o krok przed konkurencja.

Rownież jedyna stała rzeczą jest zmiana ale to juz świadczy na plus i moze wybudowac przewage.

Trzeba sie zastanowic jak "chronic wiedze" bez zaniechania dzialan lobbystycznych wraz z promowaniem poprawnosci i anty-spamowego seo.

I teraz moja uwaga co do nazwy, dla przecietnego czlowieka nawet dobrze zaznajomionego z zagadneiniami intenetu seo jest skrotem, ktory moim zdaniem niewiele mowi przecietnemu zjadaczowi (właścicielowi) internetowych stron.

J.

Ciupagi z Helu na export

"Jak żech cyckoł (ssał) ta kartka, toch myśloł, że to jest kotlet. Trocha było ciężko, bo był niedosolony" PAP

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Trzeba sie zastanowic jak "chronic wiedze" bez zaniechania dzialan lobbystycznych wraz z promowaniem poprawnosci i anty-spamowego seo.

I teraz moja uwaga co do nazwy, dla przecietnego czlowieka nawet dobrze zaznajomionego z zagadneiniami intenetu  seo jest skrotem, ktory moim zdaniem niewiele mowi przecietnemu zjadaczowi (właścicielowi) internetowych stron.  

J.

Wiedzy nieda się chronić, zwłaszcza że są anglojęzyczne serwisy które bardzo dobrze poruszają aspekty pozycjonowania

SEO - narazie nic nie mówi....

Taka nazwa utrała się w świecie i chyba nie warto tego zmieniać.

U nas jeszcze niema świadomości tej "marki" (jeśli można to tak nazwać, lub będzie można), dlatego trzeba ją wykreować.

Live Free or Die

Caly czas piszecie o pozycjonowaniu bez spamu, ale czy tak naprawde to da sie zdefiniowac co to jest spam :?:

Wedlug mnie sa frazy na ktore nie da sie wypozycjonowac strony tylko przez dobra tresc, poprawny kod i zbieranie linkow. Im bardziej sie internet rozwija tym wiecej takich fraz jest.

Moim zdaniem jezeli ktos chce zatrudnic firme do pozycjonowania swojego serwisu, taka firma powinna wytlumaczyc klientowi na czym polegaja metody ktorych moga uzyc i jakie te metody niosa za soba ryzyko. Jezeli klient sie godzi na podjecie ryzyka to nie widze nic zlego w tym aby uzywac metod ktore ogolnie sa nazywane *spamem*.

Czasy dobrej tresci i wysokich wynikow sie juz skonczyly i trzeba sobie zdac z tego sprawe. Wyszukiwanie stron z ukrytym tekstem, komentarzami, tekstem podobnym do koloru tla, itd... i zglaszanie ich jest strata czasu i do niczego nie prowadzi.

Wedlug mnie organizacja taka powinna dbac o to aby kazdy klient byl dobrze poinformowany o metodach (oczywiscie nie podajac wszytkich aspektow technicznych, bo to sie mija z celem).

Jak rowniez powinna dbac o to, zeby nie brac klientow ktorzy chca pozycjonowac gorace laski gotowe na wszystko pod hasla typu ksziazki dla dzieci i kubus puchatek, itd....

Mam moze troche inne zdanie na ten temat niz wiekszosc, ale jeszcze raz napisze, ze jezeli strona jest merytorycznie wartosciowa i zgodna z haslem wyszukiwania to nie interesuje mnie to w jaki sposob sie znalazla wysoko w wynikach an te hasla (chyba, ze to jest moja konkurencja ;))

Caly czas piszecie o pozycjonowaniu bez spamu, ale czy tak naprawde to da sie zdefiniowac co to jest spam  :?:  

Wedlug mnie sa frazy na ktore nie da sie wypozycjonowac strony tylko przez dobra tresc, poprawny kod i zbieranie linkow. Im bardziej sie internet rozwija tym wiecej takich fraz jest.  

Moim zdaniem jezeli ktos chce zatrudnic firme do pozycjonowania swojego serwisu, taka firma powinna wytlumaczyc klientowi na czym polegaja metody ktorych moga uzyc i jakie te metody niosa za soba ryzyko. Jezeli klient sie godzi na podjecie ryzyka to nie widze nic zlego w tym aby uzywac metod ktore ogolnie sa nazywane *spamem*.

Czasy dobrej tresci i wysokich wynikow sie juz skonczyly i trzeba sobie zdac z tego sprawe. Wyszukiwanie stron z ukrytym tekstem, komentarzami, tekstem podobnym do koloru tla, itd... i zglaszanie ich jest strata czasu i do niczego nie prowadzi.

Wedlug mnie organizacja taka powinna dbac o to aby kazdy klient byl dobrze poinformowany o metodach (oczywiscie nie podajac wszytkich aspektow technicznych, bo to sie mija z celem).

Jak rowniez powinna dbac o to, zeby nie brac klientow ktorzy chca pozycjonowac gorace laski gotowe na wszystko pod hasla typu ksziazki dla dzieci i kubus puchatek, itd....

Mam moze troche inne zdanie na ten temat niz wiekszosc, ale jeszcze raz napisze, ze jezeli strona jest merytorycznie wartosciowa i zgodna z haslem wyszukiwania to nie interesuje mnie to w jaki sposob sie znalazla wysoko w wynikach an te hasla (chyba, ze to jest moja konkurencja  ;))

Zgadzam sie...

chyba, ze to jest moja konkurencja

właśnie sam Michale zauważyłeś, że rośnie liczba słów, rośnie też konkurencja, muszę sie niestety przyznac że Twoja postawa odnosnie zgłaszania spamu mnie powoli przekonuje iz jest ta właściwą w szczególnosci, że coraz więcej sie pojawa konukrecji w zagadnieniach którymi sie zajmuję.

Czasy dobrej tresci i wysokich wynikow sie juz skonczyly i trzeba sobie zdac z tego sprawe

Może w USA tak, w Polsce jeszcze nie, większośc rzeczy jest jednak słabo robiona

Canon sony aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe - promocja. Atrakcyjny system ratalny. Katalog stron www

Może w USA tak, w Polsce jeszcze nie, większośc rzeczy jest jednak słabo robiona

Fakt, ze w polskich kategoriach duuuuuuzo latwiej sie pozycjonuje niz w usa, ale to sie niebawem skonczy i webmasterzy beda sie dzielili na:

1. tych co sa wysoko w wynikach uzywajac metod *nie-etycznych*

2. tych co sa wysoko w wynikach i narzekaja na metody tych pierwszych bo sami ich nie umieja stosowac w odpowieni sposob.

Nie wszystko zloto co sie swieci i nie wszystko spam co sie komus nie podoba.

;)

wiecie co sorka ale chyba w koncu sie wtronce, sam wypozycjonowalem strone w pierwsza 10

ze slowem Zielarnia.pl - Leki homeopatyczne

i co dostalem za to dwie paczki z raczki do raczki i bez udzielania hwarancji sorka, ale uawazam ze sa slowa kluczowe za ktore nie warto walic faktur na sumy xxxxxxx, sa oczywiscie rzeczy za ktore nalerzy skasowac konkretna kase zgadzam sie, ale problemu pozycjonowania za 50 nie pozbedziecie sie nigdy, pomaqzyc dobra rzecz... Nie widzie tego, stowarzyszenie ok jeste za ale nie poto by oblegac pierwsza 10, bez sensu, jezeli ktos jest lepszy ode mnie i tam wyladaowal to chwala mu za top jeszcze jzeli stronka jest dobra to ma moje alleluja.....

I teraz moja uwaga co do nazwy, dla przecietnego czlowieka nawet dobrze zaznajomionego z zagadneiniami intenetu seo jest skrotem, ktory moim zdaniem niewiele mowi przecietnemu zjadaczowi (właścicielowi) internetowych stron.

totez w logo organizacji jest ten skrot wyjasniony, co powinno rozwiazac sprawe.

tak, to jest wlasnie ten bardzo powazny problem o ktorym wspominalem wczesniej. w pozycjonowaniu jest znacznie mniejsze pole manewru niz np. przy tworzeniu stron. dlatego tez kryje sie niebezpieczenstwo za upowszechnianiem samego 'zawodu' seo. wiedze mniej lub bardziej ogolna mozna przyswoic sobie w jeden dzien. ale mysle ze mimo wszystko jakas degrengolada nie grozi, gdyz 'w tym trzeba po prostu siedziec', a niewielu sie chce. ;)

dostalem za to dwie paczki z raczki do raczki i bez udzielania hwarancji sorka, ale uawazam ze sa slowa kluczowe za ktore nie warto walic faktur na sumy xxxxxxx

nie wiem co znaczy w obecnym mlodziezowym slangu 'dwie paczki', ale mam nadzieje ze nie 20pln. a tak poza tym to bzdury opowiadasz. postepujac w ten sposob sam sobie kopiesz dolek i nastepnym razem dla za fraze 'mp3' od zleceniodawca zaplaci ci tyle samo. trudno Ci bedzie przekonac go, ze tym razem bedzie gorzej (bedzie rozumowal prosto - jak to, przeciez poprzednio jakos sie udalo i nie mial Pan obiekcji co do wynagrodzenia?!). oczywiste jest to, ze im trudniejsze slowo, tym wyzsza placa, ale rownie oczywiste jest to ze nawet dla malo konkurencyjnych fraz, wynagrodzenie powinno byc rzetelne, ustanowione jakas dolna granica!

"i can handle it without linking :)"

Wedlug mnie sa frazy na ktore nie da sie wypozycjonowac strony tylko przez dobra tresc, poprawny kod i zbieranie linkow.

Z tym sie nie moge zgodzic :-)

Dla każdego słowa lub frazy istnieje 10 stron, ktore zajmuja 10 pierwszych miejsc w wynikach wyszukiwania - to oczywistwa prawda, ale dobitnie pokazuje, ze jakoś te strony sie tam znalazly. Mozliwosci sa zawsze - kwestia tylko, jaki jest potencjal strony. W przypadku firm globalnych czy ogolnie znanych jest to oczywiscie nieporownanie latwiejsze.

Wyszukiwanie stron z ukrytym tekstem, komentarzami, tekstem podobnym do koloru tla, itd... i zglaszanie ich jest strata czasu i do niczego nie prowadzi.

Dlaczego? Jezeli przynosi to wymierne korzysci, jest takim samym elementem pozycjonowania (rywalizacja konkurencji) jak chociazby prace kodzie html.

Pytanie co sie komu oplaca.

Z tym sie nie moge zgodzic :-)  

Dla każdego słowa lub frazy istnieje 10 stron, ktore zajmuja 10 pierwszych miejsc w wynikach wyszukiwania - to oczywistwa prawda, ale dobitnie pokazuje, ze jakoś te strony sie tam znalazly. Mozliwosci sa zawsze - kwestia tylko, jaki jest potencjal strony. W przypadku firm globalnych czy ogolnie znanych jest to oczywiscie nieporownanie latwiejsze.

Ja pisalem o bardzo konkurencyjnych haslach np. sex, web design, hosting, travel itd... (w wynikach globalnych). Ciekawy jestem jak wpial bys sie do pierwszej 10, korzystajac z zasady "content is king" :?:....ja tego jakos nie widze.

Dlaczego? Jezeli przynosi to wymierne korzysci, jest takim samym elementem pozycjonowania (rywalizacja konkurencji) jak chociazby prace kodzie html.  

Pytanie co sie komu oplaca.

Dalej napisalem, ze chyba ze to konkurencja. ;)

Caly czas piszecie o pozycjonowaniu bez spamu, ale czy tak naprawde to da sie zdefiniowac co to jest spam  :?:  

Witam,

właśnie to powinno być podstawowym zadaniem takiej Organizacji, zdefiniować czym jest spam (część forumowiczów często nadurzywa tego słowa), spam w pojęciu - naruszania przyjętych zasad.

Z pozycjonowaniem jest podobnie jak z public relations. Jest wiele metod dojścia do sukcesu, a, że black pr również jest na rynku nie trzeba wspominać..........

Co do nazwy seo.

jasne, że jest przyjęta na świecie. Nazwa BUTY też jest przyjęta w Polsce. Nie znaczy to, że organizacja nadzorująca rynek obuwniczy w polsce ma sie nazywac buty.org.

Ciupagi z Helu na export

"Jak żech cyckoł (ssał) ta kartka, toch myśloł, że to jest kotlet. Trocha było ciężko, bo był niedosolony" PAP

to moze ja sie wytlumacze,

uno pierwsze dwie paczki to sa dwie stowy

due dwa uwazam ze przy pozycjonowaniu tak jak ja to zrobilem nalezy klientowi wytlumaczyc ze istnieja slowa lub kombinacje slow ktore latwo wypozycjonowac (np. "maniakalny sposób mówienia") ktore jest tak zadkim wyrazeniem ze jest tylko siedem stron w google, wiec dlaczego ma placic kokosy za cos co zrobi sie jedna reka????

po drugie rowniez w tworzeniu stron rozrozniacie, czy nie czy zawsze bierzecie 50.000 za projekt bez wzgledu na to czy to ma byc wizytowka (hehehhe) kompletny portali z rozbudowanym panelem administracyjnym i mocna baza danych, jezeli tak to gratuluje z pozycjonowaniem jest podobnie

inne stawki pobiera sie za mocne slowa (sex, m3, komórki itp) a inne za słowa ktore zadko wystepuja w necie, oczywiscie rowniez klientowi sie tlumaczy jakie ryzyko istnieje itp itd trzeba mu przekazac pewna czesc zasobow wiedzy by zrozumial dlaczego za jedno slowo ma zaplacic 10.000 PLN a za inne 500 i to on ma szanse wybrac ktore cce wypozycjonowac ;)))

Co do organizacji to czytam ten watek z zainteresowaniem i uazam ze głownym celem polskiego SEO czy PiO czy jak to tam sie bedzie zwalo powinny byc nastepujace punkty:

1. Tworzenie standartów

2. Tworzenie definicji SPAM-u

3. KOntrola polskich wyszukiwarek i katalogów na rzetelnosc

4. Ugruntowanie pozycji "specjalisty"

5. Wspolpraca z polskimi wyszukiwarkami

oczywiscie kontakty z emdiami szkolenia sympozjum, spotkani itp ale to efekt uboczny

ale nie zgodze sie z obleganiem pierwszy 10 miejsc jak to ktos nadmienil, i uwazam ze powoli powinnismy pomyslec o jakims real spotkaniu zebysmy mogli przedstawic nasze propozycje itp....

Jezeli nie macie czasu zajac sie przygotowaniem wezme to na siebie....

ale wtedy spotkanie jest we Wroclawiu i to dopiero w polowie pazdziernika bo w tej chwili jestem lekko zajechany

p.s. slang mlodziezowy dwie paczki istnieje co najmniej od 1987 bo sam jako mlody cybernetyk go uzywalem ;))))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności