Skocz do zawartości

Plik wymiany pamięci

yavaho

Rekomendowane odpowiedzi

WinXP SP2

dysk C: Fat32

dysk D: E: F: NTFS

Windows nie korzysta z plików wymiany pamięci założonych na dyskach D: E: F: i w zaden sposób nie mozna go do tego zmusić. Korzysta tylko z pliku założonego na dysku C:

Na ponizszym obrazku widać ża na każdym z dysków został założony plik wymiany ale pomimo tego na dole jest informacja: Aktualnie przydzielono 30MB (czyli tylko tyle ile jest na C:)

plikwymiany.gif

Celowo takie małe pliki utworzyłem aby się upewnic czy z nich korzysta. Po uruchomieniu jakiegoś wiekszego programu wyskakuje komunikat o małej ilości pamięci wirtualnej (tej na C:) i wtedy spawdzam czy system korzystał z plików na pozostałych dyskach.

Włączałem, wyłaczałem stronicowanie na tych dyskach, usuwałem pliki ręcznie, resetowałem kompa i nic.

A gdy ustawie plik wymiany na dysku D: to nawet nie zostaje on fizycznie utworzony na dysku.

Gdy ustawie plik wymiany na E: i F: to pliki zostają utworzone ale windows z nich nie korzysta. Widze że data tych plików się nie zmienia.

Nie wiem o co chodzi? Podejrzewam że to ma coś wspólnego z NTFS i z uprawnieniami.

W systemie jest tylko jeden profil uzytkownika z uprawnieniami administratora.

.

Co ty rzeźbisz? muzeum obrabowałeś czy co? :D

1. jak miałem mało pamięci to ustawiałem na sztywno 150-150

2. jak miałem dużo wyłączałem całkiem ;]

3. "Zalecane" to bajki

4. "aktualnie przydzielono" przydzieliło najmniej bo i po co jak masz pewnie 1GB ramu

5. komunikat o malej ilości hmm możne jedna aplikacja nie możne używać pamięci na dwóch dyskach dlatego wywala mimo to ze powinno pobrać i z drugiego dysku.

6. FAT32 i SP2 to historia ;-)

7. Bywało i tak ze XP z innych powodów wywalał o braku pamięci (pewnie coś było skopane)

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Proponuję użyć jakiś program który ma spore wymagania co do pamieci co by plik wymiany był używany

I wtedy zobacz co sie bedzie działo

Walcze z tym juz od przeszło miesiąca wiec nieraz zdarzyło mi sie już uruchomić coś wiekszego ;)
Co ty rzeźbisz? muzeum obrabowałeś czy co? :D
Ja tylko pomagam w indeksacji rzeźbom ;)

Zawsze ustawiałem sobie po swojemu plik wymiany i było OK.

Obecnie, z tego wzdlędu że partycja E i F to nowe dyski spięte w RAID-0 (kilka razy wydajniejsze nic C:) to ustawiłem na nich wszystkie tempy, cache itp i chce ustawic również plik wymiany pamięci wyłaczając go całkowicie z dysku C:

Ale nie udaje mi sie tego zrobić. Tak jakby system nie widział innych dysków niż tylko C:

Gdy na dysku C: dam: "bez pliku stronicowania" i ustawie ten plik na jakimś pozostałym dysku, to po restarcie kompa windows wogule nie bierze pod uwagę moich ustawień, tylko tworzy sobie plik wymiany na dysku C:

FAT32 i SP2 to historia ;-)
Co ja bym dał aby w ustawieniach dysku na NTFS istniał jakiś jeden przycisk typu "wyłącz te wszystkie uprawnienia, przydziały, zabezpieczenia, kontrole użytkowników itp" Abym nie musiał z tym ciągle walczyć, resetować kompa aby zalogować sie w trybie awaryjnym na koncie administratora aby coś tam zrobić bo inaczej sie nie da. Aby nie tworzyc nowych profili ustawiać jakies uprawnienia gdy chce coś udostepnić na kompie w sieci lokalnej dla drugiego kompa ;)

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności