Skocz do zawartości

Czy da się kupić sensowny serwis za 500zł?

vtvs

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś gotowego serwisu internetowego, który przynosi dochody. Moje pytanie jest następujące: czy jest sens szukać czegoś za 500zł? Jeśli tak, to jakich dochodów można się spodziewać (AdSense, PP)? I oczywiście czy nie trzeba będzie dopłacać do hostingu...

Jestem w stanie poświęcić ok. 3h dziennie na zajmowanie się stroną.

odpowiedz sobie na to pytanie sam czy byś sprzedał serwis który zarabia miesięcznie np. 40zł za równowartość 10 miesięcy czy byś czekał a serwis stopniowo by zwiększał swoje przychody.

No wiadomo zdarzają sie niektóre atrakcyjne oferty w których dana osoba potrzebuję kasę na jakiś cel natychmiastowo i sprzedaję.

Jednak w większości nei liczyłbym na atrakcyjne oferty dzięki którym zarabia się niby kupę kasy.

No ja kiedyś np. sprzedałem serwis, który obecnie generuje duże zyski, za ~ 100zł. Oczywiście, był pięknie wypozycjonowany (teraz pozycja 1), ale potrzebowałem bardzo pilnie kasy i... lecz wtedy jeszcze tyle uu nie miał co dziś (a obecny właściciel nie wiele zrobił by tą stronę wypozycjonować, tak więc w 90% to moja zasługa, że obecnie strona ma 15k uu dziennie).

468x60_5.jpg

No ja mysle, ze moze Ci sie udac tylko trzeba trafic w okazje. Najpewniejsze jest kupno od osoby, co sie nie zna na marketingu internetowym i np. prowadzila serwis hobbistycznie, czesto w ogole nie miala reklam, a ma duza ogladalnosc lub widzisz potencjal w jej wypozycjonowaniu.

Mozesz tez np. sprobowac kupic jakis niby cienki serwis, ktory ma za to duzy site, podlaczyc do SWL i sprzedawac pkt. Mysle, ze mozliwosci jest duzo, tylko musisz codziennie sledzic allegro :zeby:

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Koszt serwisu = minimum 24 x średni zysk miesięcznie, czyli jak ktoś np. pod odliczeniu kosztów hostingu i prowadzenia strony zarabia miesięcznie na reklamach albo innych dochodach ze strony powiedzmy 300 zł to cena powinna być co najmniej 7200 zł.

Czyli 500 zł / 24 = około 21 zł miesięcznego zysku, tyle około moim zdaniem mógłbyś zarabiać miesięcznie na stronie za 500 zł.

Koszt serwisu = minimum 24 x średni zysk miesięcznie, czyli jak ktoś np. pod odliczeniu kosztów hostingu i prowadzenia strony zarabia miesięcznie na reklamach albo innych dochodach ze strony powiedzmy 300 zł to cena powinna być co najmniej 7200 zł.

Czyli 500 zł / 24 = około 21 zł miesięcznego zysku, tyle około moim zdaniem mógłbyś zarabiać miesięcznie na stronie za 500 zł.

Nie ma sensu sztywno trzymać się tego typu wzorów, gdyż cena serwisu zależy od wielu indywidualnych czynników, w tym między innymi grafiki i oprogramowania. Co innego, gdy witrynę oparto o zwykłego WordPressa ze standardową skórką, a co innego, gdy bazuje na zaawansowanym nowatorskim oprogramowaniu, którego napisanie kosztowało tysiące zł, nawet jeśli nie ma to jeszcze bezpośredniego przełożenia na zyski i oglądalność.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Nie ma sensu sztywno trzymać się tego typu wzorów, gdyż cena serwisu zależy od wielu indywidualnych czynników, w tym między innymi grafiki i oprogramowania.

W pełni się zgadzam z tym co napisałeś, dlatego w mojej wypowiedzi znalazło się takie magiczne słowo jak minimum - podałem ogólny wzór na koszt minimum (bo pytanie też było ogólne). Gdybym miał sprzedawać swój serwis to oprócz pewnych wyjątków (bo wyjątki są zawsze), taniej niż to minimum bym nie sprzedał.

Według twoich wyliczeń , jedna moja strona mfa zarabia 35zł msc oddam Ci ją za 5 tys zł? Kupił byś nie.. Nikt nie kupi czegoś jak zwróci się za 2 lata... nie opłacalne trzeba przedłużyć domenę serwer opłacić... To dodatkowe koszta...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności