Skocz do zawartości

wybór domeny

marcolee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chciałbym prosić o poradę,która z domen byłaby najodpowiedniejsza pod serwis ogłoszeń rolniczych,pośredniczący w sprzedaży używanych maszyn rolniczych.....

Oto domeny:

agromaszyny24.pl

e-maszynyrolnicze.pl

emaszynyrolnicze.pl

bamber.pl (bamber oznacza potocznie bogatego rolnika)

Pozycjonowana będzie fraza "maszyny rolnicze"

Oto niektóre maile,jakie otrzymałem od "fachowców SEO":

Witam Pana,

z mojego punktu widzenia najlepsza domena jest e-maszynyrolnicze.pl

dlaczego? ponieważ chce Pan sprzedawać maszyny rolnicze oraz ponieważ 50.000 osób szuka dokładnie tej frazy [maszyny rolnicze].

proszę samemu sprawdzić: https://adwords.google.de/sele ct/KeywordToolExternal

Co do innych domen, to wykorzystałbym je jako pre-sell pages za pomocą blogów lub uzupełniających usług.

dla pozycjonowania bedzie najkorzystniejsze wybieranie URLs w formie:

e-maszynyrolnicze.pl/ciagnik-r olnicze/

e-maszynyrolnicze.pl/kombajny/

i tak dalej.

Stworzyliśmy już duży portal ogłoszeniowy, który ma wiele specyfik, których firmy które takich projektów nie robiły na pewno nie znają (np. odmiana kategorii, linkowanie wewnętrzne itd.).

Chętnie doradzę Panu w dalszych kwestiach i proszę sprawdzać usługodawców wykonania czy są one zgodne z obecnymi standardami.

Drugi mail od innego "doradcy" :

Witam !

Mam kilkuletnie doświadczenie w dziedzinie SEO i gwarantuję Panu, że najlepszą domeną będzie emaszynyrolnicze.pl . Moje uzasadnienie : Domena w swojej nazwie mieści słowa kluczowe, które są związane z tematyką strony, nie posiada liter ani znaków specjalnych. Dzięki temu google, szybciej zaindexuje stronę, co będzie prowadzić do szybszego osiągnięcia dobrej pozycji w wyszukiwarce .

Myślę, że przekonałem Pana do końca.

Teraz moje pytanie:

A nie lepiej wyrobić markę domenie bamber.pl?

Jest to powszechnie znana nazwa na wsi i byłaby łatwa do zapamiętania dla użytkowników serwisu.

Poza tym z tego co wyczytałem, dla robotów najważniejsze są słowa kluczowe aniżeli sama domena.

Pozdrawiam

Pewnie, że lepiej wyrobić markę babmerowi, ale to zajmie więcej czasu i pochłonie więcej pieniędzy na reklamę. Mi się sama domena podoba, krótka i chwytliwa, więc możesz spróbować.

Z punktu widzenia SEO lepsza byłaby jednak domena zawierająca w sobie słowa kluczowe. Podobno łatwiej się takie coś pozycjonuje. Różnica jest jednak (chyba) niewielka, dlatego ja wybrałbym bamber.pl - jak się postarasz i tak będziesz wysoko, a nazwa łatwiejsza do zapamiętania i łatwiejsza w reklamowaniu.

Co do drugiego "eksperta" - czyżby domena ze słowem kluczowym powodowała szybsza indeksację?

Bamber = świetny pomysł ;)

Poza tym z tego co wyczytałem, dla robotów najważniejsze są słowa kluczowe aniżeli sama domena.

Coś chyba nie doczytałeś. Słowa kluczowe są chyba najniżej w hierarchii. Opis i treść na stronie są ważne.

Zdecydowanie "bamber.pl" !

Podstawową funkcją domeny jest łatwość jej wpisania z "palca". Koniec i kropka. Nazwę taką łatwo zapamiętać wzrokowo i werbalnie. Nie ma żadnych wątpliwości jak to wpisać. Nazwa jest krótka, więc i literówek będzie mało.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

tamtych fachowców to sobie odpuść :)

Pewnie swoje sieło opierają na keywordzie w nazwie domeny :)

Bierz bamber.pl i buduj markę, od podstaw ale z rozmachem i konkretnie :)

Pozdrowienia

bamber.pl - najłatwiejsza do zapamiętania a to bardzo ważne.

Nazwa domeny ma marginalne znaczenie przy pozycjonowaniu strony.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Jeżeli mówimy o peelkach to tak. Marginalne.

Jeżeli masz na myśli polską stronę na domenie tajwańskiej, to pewnie jest o czym dyskutować :)

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Napisałem maila do dużej firmy zajmującej się min. pozycjonowaniem z zapytaniem odnośnie tematu.....

Oto jaką dostałem odpowiedz:

.....z naszego doswiadczenia: slowo kluczowe w nazwie domeny ma tak znikome znaczenie, ze nie warto sie tym przejmowac, z podanych przez Pana domen wybralbym ta ktora jest najprostsza.i moze tworzyc marke...

agromaszyny24.pl - mnostwo takich domen w sieci

e-maszynyrolnicze.pl - mnostwo takich domen w sieci

emaszynyrolnicze.pl - mnostwo takich domen w sieci

bamber.pl - dla mnie bomba ;)

bezdyskusyjnie zajalbym sie na Panskim miejscu domena bamber.pl :)

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności