Skocz do zawartości

Prośba o ocenę obciążenia serwera

maciekp

Rekomendowane odpowiedzi

Nie być może a na pewno. Żeby w miarę sobie poradzić to czekają cię niestety inwestycje. Pierwsze to właśnie setup za serwer. Później pasowało by mieć jakieś panel. Najlepiej DA. Instalujesz go praktycznie sam - poradnik jest w necie. Panel kosztuje o ile pamiętaj około 200 PLN lifetime. Nie jest to licencja bezpośrednia od DA. ale jak już ktoś ci sprzeda i poda twoje dane, którymi możesz zmieniać IP i domenę serwera to masz dożywotnią licencję i możesz przenosić na inne maszyny. Dodatkową inwestycją jest konfiguracja serwera przez kogoś bardziej niż kumatego pod kątem zabezpieczenia go i przyspieszenia/optymalizacji.

Serwer po opłaceniu dostaniesz goły - tzn z zainstalowanym systemem operacyjnym, który możesz dowolnie wybierać. Polecam Debian 5 64 bit.

Możesz bawić się sam pod okiem kogoś cierpliwego. Jeśli jednak nie masz takiej osoby to porządna konfiguracja to podstawa. Jak już będziesz miał to za sobą to musisz pojąć podstawy firewalla np. iptables. i zainstalować sobie jakieś skrypt co część jakiś głupich ataków zablokuje.

Po tym wszystkim już będzie z górki. Czyli przenosisz się ze stroną. Tutaj znowu mała zabawa z dns'ami i przekierowaniem domeny na serwer. Ale z tym powinieneś sobie poradzić.

Piszę uczciwie, żebyś póśniej nie powiedział, że cie wpuściliśmy w maliny :)

Ogólnie nie jest strasznie. Na pewno znajdziesz ludzi w necie co ci pomogą od strony serwera. np. na webhostingtalk.pl - sam się tam pare razy wylewałem ze łzami.

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kolega pisał, że już płaci 600 PLN miesięcznie.

Taka kwota moim zdaniem to już spore przepłacanie. Za 300 PLN'ów spokojnie można mieć serwer na kilka rozbudowanych serwisów. Wiadomo jak coś się rozrośnie do rozmiarów peb.pl to pewnie dwa serwery po 1k PLN nie wystarczy.

5000 uu to na serwer z ovh w opcji superplan nie jest żadnym obciążeniem. Więc ja stawiam, że przebudowa bazy jest konieczna bo żaden serwer sobie nie poradzi, dwa po przebudowie spokojnie można oszczędzić przenosząc sie na 2 x tańszy serwer niż kolega ma obecnie.

Chyba nie widziałeś specyfikacji tego za co kolega płaci :) Za tyle (300) to możesz mieć porównywalny serwer w budżetowej serwerowni za granicą z opcją supportu "radź se sam" i kontaktem 8-15 :) Co do OVH to jestem zadowolony, ale był taki czas kiedy po godzinach urzędowania supportu zwracali emaile do adresata, mi to jak najbardziej odpowiada wolę mieć 4x lepszą maszynę niż 2x lepszy support, ale usługa nie dla wszystkich :P Oczywiście prawda, że to wystarczy na parę serwisów... jak nie masz mega niezoptymalizowanego skryptu i znasz się na administracji.

Wyobrażasz sobie, żeby laik uruchamiał rescue w OVH i diagnozował problemy sprzętowe... bo ja nie bardzo :D

Co do serwisu... można by też zobaczyć na cloud w OVH. 8GHz CPU, 256 ramu ale serwer bazodanowy można by tam zmieścić pewnie z całą kopią bazy. Wychodzi coś ok 35 PLN brutto za instancję miesięcznie. Uruchamiasz tego 4, prosty LB i działa. Baza statyczna, praktycznie nic się nie zmienia. Idealna aplikacja na chmurę.

Z optymalizacją za to jest taki problem, że jest bardzo trudno znaleźć osobę która potrafi coś takiego wykonać. Zawsze jest taki problem, kiedy coś trzeba zrobić to każdy ma 150 pomysłów kto to może zrobić i ile to _powinno_ kosztować a potem jak trzeba znaleźć wykonawcę to się okazuje, że nie można znaleźć nikogo o przyzwoitych umiejętnościach.

Jeśli serwis napisany w php zaczynamy od instalacji specjalistycznych narzędzi - xdebug. Uruchamiamy go na głównym routerze i mamy piękną listę wąskich gardeł aplikacji. Następnie optymalizacja.

Bez bezpośredniego dostępu do kodu aplikacji nie ma co mówić o tym, że czegoś nie da się zrobić.

Jak patrze na stronę to jeśli kod php wygląda podobnie to nic dziwnego, że nie możesz tego uciągnąć. Nie mówiąc o bazie danych ale sam html nie jest za dobry. CSS po to między innymi jest żeby nie ładować kodu inline w html. JS, CSS do zewnętrznych plików, żeby miały szansę trafić do cache a nie ładować się za każdym razem. Poza tym widzę, że ten autosuggest w JS odpytuje PHP już od 1 znaku, zgadza się? Bez sensu. Ile jest słów 1 czy 2 znakowych i jaka jest szansa, że serwując sugestię ze słownika 10k wyrazów trafisz właściwą mając podane 2 znaki? Dopisz do JS żeby wysyłało żądania od 3 znaków w górę i sporo odciążysz bazę. Poza tym są rozwiązania tego mechanizmu gdzie można utworzyć małe 'cache' najczęściej szukanych wyrazów i nie odpytywać za każdym razem bazy. Ogólnie widać, że serwis robiono amatorsko. Zapłać jakiemuś programiście niech to poprawi a wyjdzie taniej i lepiej niż dokupując sprzęt.

Jeszcze jedno rozwiązanie stosowane w takich przypadkach to opóźnienie przy wysłaniu żądania do php. Ustaw na 500 ms od momentu onkeyup do momentu wysłania żądania. Jeśli ktoś będzie w miarę szybko wpisywał słowa to unikniesz niepotrzebnych żądań o podpowiedzi do małych części wyrazu.

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

Eh, dziękuję Wam za pomoc. Koledze My4tic dziękuję za sugestie co do Ajaxa. Jestem totalnym amatorem, z intuicjami (śmiało można powiedzieć: z brakiem intuicji) ukształtowanymi ongiś na VB 6.0... Skrypt autosuggest jest dla mnie najbardziej niezrozumiałym elementem własnego mojego serwisu. Po prostu skopiowałem go z jakiegoś poradnika. A jednak udało mi się "po swojemu" coś zmienić w kierunku proponowanym przez kolegę: skrypt nadal odpowiada od razu, ale duży blok kodu jest pomijany aż do wpisania 4. znaku. Do tego pozbyłem się głupoty, której nawet My4tic nie mógł się domyślić. Nawet nie podejmuję się opisywać, bo jako profesjonalni programiści moglibyście nie zrozumieć, jakie "rozwiązanie" wyeliminowałem, zastępując nieco mniej idiotycznym. :) Powiem tylko, że wszystko było wykonywane w IE dwukrotnie...

Oczywiście skala zmniejszenia obciążenia serwera może być nadal niewielka - powinienem pewnie znaleźć coś lepszego, lub kogoś, kto sprzedałby mi taki skrypt skrojony na miarę...

Edit: opóźnienie też jakoś dodałem. :)

Jeszcze raz dziękuję za te porady optymalizacyjne! Poszedłem nawet dalej i po prostu perfidnie wyłączyłem autosuggest - jak ktoś go chce, musi odhaczyć pole. Dodatkowo wysilłem się wreszcie i trochę poprawiłem graficzny wygląd tych porad. Nie jest to profesjonalne rozwiązanie, nie ma nawigacji z klawiatury - ale chociaż jakoś wygląda i spełnia swoją rolę. Dzisiaj serwer nie "mulił", a odwiedzin było prawie tyle co w przeciętny poniedziałek (trochę mniej - chyba wpływ święta wiosny...) Czyżby problem wyeliminowany bez zmiany czy choćby konfiguracji hardware'u?... Czas pokaże. Dyrektor Active napisał mi w liście, że zwiększenie wydajności mogłoby się odbyć tylko przez dodanie dodatkowego serwera do klastra. Trochę mnie to zdziwiło, bo wyobrażałem sobie, że np. zwiększenie RAM coś powinno pomóc...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności