Skocz do zawartości

Jak walczyć ze złodziejami treści i zdjęć przez kanał RSS

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz powtarzam, że wyświetlanie cytatów z nagłówka rss to nie jest żadna kradzież o ile autor poda źródło. Więc nazywając kogoś złodziejem uważaj bo możesz odpowiedzieć karnie za obrazę. Mamy prawo w Polsce jakie mamy i może czasem warto poczytać coś na ten temat zawczasu a nie potem wyżywać się na forum pokazując swoją frustrację.

Co do pisania do hostingów i rejestratorów domen to jest to naiwne podejście jako że parsery obciążają dość mocno serwery i w większości wypadków stoja one na własnych serwerach dedykowanych to po raz, a po dwa życzę sukcesów że takie ovh komuś zablokuje domenę jeśli tych domen ma 1000 lub więcej i na które zawsze może zrobić cesję do innego rejestratora, który zna prawo i na nim się opiera a nie blokuje wszystko o co inni mają pretensję.

Nie tylko wam teksty pobierają. W dużo więĸszych ilościach idą one z onetów wp, gazety.pl i innych popularnych dzienników. W takich ilościach że powinno już te serwisy wyłożyć na łopatki, a jednak się tak nie stało. Czemu ?. Pomyślcie, czy one udostępniają całe treści ? Czy wystąpienie po sobie kilkunastu nawet wyrazów na innej stronie już czyni z twojej duplikat ?

Sorry ale algorytmy google to tylko robot. Niestety.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Przede wszystkim wszystko co zamieścisz w necie, każdą treść, co byś nie napisał mogę sobie powielić. Chyba że wyraźnie jest zaznaczone:Kopiowanie całości lub fragmentów strony lub wykorzystanie informacji zawartej w serwisie

xxxxxxxxxxxxx bez pisemnej zgody podlega odpowiedzialności karnej i cywilnej. Lub są inne prawa autorskie, w przeciwnym wypadku mogę sobie kopiować co chcę i gdzie chcę.

Można sobie pisać , straszyć ale to nic nie da to jest cena za pierwsze pozycje i dużą liczbę odwiedzin. Ja już to przerabiałem , pisałem do właścicieli ale tylko 10 % zareagowało. Z punktu widzenia pozycjonowania nie są wstanie nam zaszkodzić , bardziej sobie krzywde robią.

Dobry zespół jazzowy Warszawa

Świetny zespół jazzowy na bankiet

Jaki czas temu powstało Stowarzyszenie Wydawców Repropol. Słyszałem, że mogą pobierać opłaty za kopiowanie cudzej treści. Tak więc kopiowanie cudzej zawartości z RSS nie jest wcale takie darmowe i legalne :) Więcej informacji tutaj. Chyba większość zapleczy pobierających treść RSS nie jest tego świadoma.

Jeszcze raz powtarzam, że wyświetlanie cytatów z nagłówka rss to nie jest żadna kradzież o ile autor poda źródło.

Oraz nie zmodyfikuje treści i nie dopisze, że posiada prawa autorskie, co się bardzo często zdarza.

Więc nazywając kogoś złodziejem uważaj bo możesz odpowiedzieć karnie za obrazę.

Oczywiście, może jeszcze za utrudnianie spamerowi dostępu do rynku, jakim jest wycięcie jego IP w httpd.conf.

w większości wypadków stoja one na własnych serwerach dedykowanych to po raz

A co to zmienia?

który zna prawo i na nim się opiera a nie blokuje wszystko o co inni mają pretensję.

Firma ma prawo blokować kiedy tylko jej się podoba, widocznie nie chce być utożsamiana ze spamem opartym na nielegalnie skopiowanej treści.

Pomyślcie, czy one udostępniają całe treści ?

Ja udostępniam całe treści, bo użytkownicy tego chcą i nie zamierzam zmieniać konfiguracji przez spamerów.

Przede wszystkim wszystko co zamieścisz w necie, każdą treść, co byś nie napisał mogę sobie powielić. Chyba że wyraźnie jest zaznaczone:Kopiowanie całości lub fragmentów strony lub wykorzystanie informacji zawartej w serwisie

xxxxxxxxxxxxx bez pisemnej zgody podlega odpowiedzialności karnej i cywilnej. Lub są inne prawa autorskie, w przeciwnym wypadku mogę sobie kopiować co chcę i gdzie chcę.

Jaaaaasne, a garbate aniołki istnieją... Kocham ludzi, którzy nie mają bladego pojęcia o tym co piszą, a piszą tylko po to, aby pisać... Nawet ten post jest przejawem mojej twórczości, a tym samym podlega prawu autorskiemu. Także polecam nie pisać bzdur (nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania), żadna specjalna formułka nie jest potrzebna.

Spółki | Prawo | Sąd

Del cytat + upomnienie

Ta a wiesz co to dokładnie prawo autorskie? Przytoczę Ci ustawę: art4 mówi że prawu autorskiemu nie podlegają :proste informacje prasowe.

Twoim zdaniem to co napiszesz na tym forum nie jest prostą informacją prasową?

Art.8 .1

Paragraf 2:Domniemywa się że twórcą jest osoba której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu lub której autorstwo podano do publicznej wiadomości z podaniem nazwiska. Itd

Napisz mi gdzie na forum podajesz swoje nazwisko, inne dane, bo podobno Twój post jest objęty prawami autorskimi.

Sam nie wiesz co piszesz.

Taaaa.... Tak prawo to ja też mogę czytać i podrzucać tylko i wyłącznie określone paragrafy, które akurat pasują do wygłoszonej przeze mnie tezy...

To powinno wystarczyć:

Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:

1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe),

2) plastyczne,

3) fotograficzne,

4) lutnicze,

5) wzornictwa przemysłowego,

6) architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne,

7) muzyczne i słowno-muzyczne,

8) sceniczne, sceniczno-muzyczne, choreograficzne i pantomimiczne,

9) audiowizualne (w tym filmowe).

2. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.

3. Utwór jest przedmiotem prawa autorskiego od chwili ustalenia, chociażby miał postać nie ukończoną.

4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.

I tak może całość wypada przytoczyć fragmentu podanego przez ja1 wyżej:

Art.8 .1

Paragraf 2:Domniemywa się że twórcą jest osoba której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu lub której autorstwo podano do publicznej wiadomości z podaniem nazwiska. Itd

Napisz mi gdzie na forum podajesz swoje nazwisko, inne dane, bo podobno Twój post jest objęty prawami autorskimi.

Sam nie wiesz co piszesz.

Art. 8. 1. Prawo autorskie przysługuje twórcy, o ile ustawa nie stanowi inaczej.

2. Domniemywa się, że twórcą jest osoba, której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu lub której autorstwo podano do publicznej wiadomości w jakikolwiek inny sposób w związku z rozpowszechnianiem utworu.

3. Dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, w wykonywaniu prawa autorskiego zastępuje go producent lub wydawca, a w razie ich braku - właściwa organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi.

Na wyrywki to można się w szkole odpytywać, w prawie operuje się całością ;-)

Miłego dnia życzę

Spółki | Prawo | Sąd

To gdzie te setki tysięcy pozwów za parsowanie rss ? Czy wy na prawdę jesteście aż tak naiwni myśląc że swoja irytacją coś z tym zrobicie ?

Pisać sobie możecie, wkurzać się, rzucać komputerem i czymkolwiek innym. Nie raz i nie od dziś się o tym dyskutowało jednak prawo jest prawem i albo się z tym pogodzicie i spróbujecie się jakoś przed tym bronić na poziomie skryptu albo będziecie mieć nieprzyjemności jak przegniecie z wyzwiskami pod czyimś adresem.

Zamiast pleść bzdury jeden z drugim, pomyśl jak to wykorzystać do własnych celów bo to Ci się bardziej opłaci. To że mi się nie podoba kogoś facjata nie znaczy że mogę go nazywać sk...m, h...m itp. Tak samo to że ci się ten stan rzeczy nie podoba nie znaczy że możesz obrażać do woli ludzi którzy tak robią. Prawo jest prawem jak już pisałem i jest, a przynajmniej powinno być jednoznaczne bez względu na zaistniałą sytuację. Jeżeli w jakiś sposób jest wykorzystywane to się go zmienia, ale do puki się nie zmieni obowiązuje każdego takie jakie jest w danej chwili.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

To gdzie te setki tysięcy pozwów za parsowanie rss ?

Nigdzie, szybciej wrzucić (stosując cloaking po REMOTE_ADDR) nielegalne treści, takie jak reklamy produktów, których nie wolno sprzedawać w Polsce do RSS-a i jak autoblog skopiuje, to napisać do jego hostingu/serwerowni w sprawie tych treści.

Czy wy na prawdę jesteście aż tak naiwni myśląc że swoja irytacją coś z tym zrobicie ?

Już zamknąłem ponad 20 takich stron, wszystkie to WordPress z jakimś spamerskim pluginem.

Właściciele tego typu stron są zazwyczaj tak głupi, że mnie pingują kilka sekund po skopiowaniu treści :).

Zamiast pleść bzdury jeden z drugim, pomyśl jak to wykorzystać do własnych celów

Nie da się, jeżeli "blog" usuwa wszystkie linki i adresy, nawet tekstowe, a w środku tekstu wstawia reklamy.

To że mi się nie podoba kogoś facjata nie znaczy że mogę go nazywać sk...m, h...m itp.

Mogę, bo jestem poza Polską.

Zielkq co Ty piszesz ?Nie będę rozmawiał z Tobą bo to bzdury. Piszesz ze nawet na tym forum coś napiszesz i to są prawa autorskie?Ustawę przytoczyłem pokrótce bo nie miałem czasu , a tak się składa że z zawodu jestem prawnikiem pomimo tego że co innego robię, nie wprowadzaj ludzi w błąd z tego nawet forum każdą wypowiedź mogę wykorzystać i nikt nic mi nie zrobi ponieważ tego nie obejmuje żadna własność prawa autorskiego.

Jeśli powiesz w towarzystwie kilku osób a to też będzie prawo autorskie?NIE, i tu masz to samo to jest publiczne forum i to co piszesz mogę zacytować a także wykorzystać.

Nie korzystają z ochrony prawem autorskim

* idee i pomysły, chyba że są wyrażone oryginalną formą,

* urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole,

* akty normatywne lub ich urzędowe projekty,

* opublikowane opisy patentowe lub ochronne,

* proste informacje prasowe,

* pomysły i tematy badawcze oraz teorie i fakty naukowe,

* znane powszechnie od dawna formy plastyczne, przestrzenne lub muzyczne,

* elementy utworów pozbawione charakteru twórczego, np.: typowe tabele, rysunki, zestawienia pozbawione oryginalnej koncepcji np. alfabetyczne.

* utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,

* utwory wystawione w publicznie dostępnych zbiorach, takich jak muzea, galerie, sale wystawowe, lecz tylko w katalogach i w wydawnictwach publikowanych dla promocji tych utworów, a także w sprawozdaniach o aktualnych wydarzeniach w prasie i telewizji, jednakże w granicach uzasadnionych celem informacji,

* znaki firmowe użyte w celach informacyjnych.

I tu masz masz wlaśnie prostą informację prasową.

Witam, rozpoczynając ten wątek nie wiedziałem że się aż taka dyskusja rozwinie. Co do kanału RSS to nie służy on zazwyczaj do publikowania całych artykułów i ja w takiej formie tego nie robię. Mimo wszystko irytujące jest jak ktoś bierze sobie część twojego autorskiego i wartościowego artykułu i ma na swojej stronie z moim zdjęciem. Cóż zostało to zgłoszone do spam google i zobaczymy co się będzie działo. Prawo autorskie nie zabrania kopiowania części artykułu ale z podaniem jego pełnej oryginalnej treści. A gdy sobie ktoś bierze część i mówi że to jego to chyba coś nie tak ? Nieprawdaż.

Kanały RSS nie służą do tego by brać cudze materiały i umieszczać je na swoich stronach uznając za swoje. To że niektórzy tak je wykorzystują to trudno należy z tym walczyć. To tak ja z butelkami zostały stworzone do przechowywania napojów a służą czasem do koktajl mołotowa.

Nie jestem na 100% pewien, ale wedle naszego prawa treść można ukraść, ale gdy autor się do Ciebie zgłosi z prośbą o usunięcie to masz 24h na usunięcie skradzionej treści. :)

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności