Skocz do zawartości

sklep na oscommerce

Vek-tor

Rekomendowane odpowiedzi

taaa duplicate content, żarty jakieś chyba skoro kazdy sklep ma inne towary i inne opisy. A co do poprzedniego pytania to panel jest po polsku więc wyjaśniać jestraczej nie potrzeba

Wino - to co lubimy najbardziej, a tu opakowania na butelkę 0.75l

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Powstały tysiące sklepów opartych o ten sam engine - istnieje corazto większe niebezpieczeństwo duplicate content.
Nie sądzę, żeby taka czarna wizja się sprawdziła, bo w takim wypadku z biegiem czasu G przestałoby indexować forum typu phpBB i inne tego typu aplikacje. Problem pojawia się wtedy, gdy sklep konkurencji bazuje na tym samym skrypcie i macie identyczne opisy, wtedy się zgadzam, można się obawiać.

Korzystanie z OsCommerce jest naprawdę bardzo intuicyjne, więc powinieneś sobie poradzić. Co do hostingu, to zależy, jak popularny ma to być sklep. Jak pisałem wyżej, osCommerce nie jest zbyt "lekki", pod kątem SEO również daleko do doskonałości. Jeżeli to ma być konkretny biznes, to jednak skorzystałbym z czegoś innego. To rozwiązanie dobre na początek.

Z tego co pamiętam ciekawe mody i inne materiały znajdują się na stronie oscommerce.com , tam nalezy skierowac pierwsze kroki ;)

Co do samej indeksacji, w swoim poprzednim poście troszkę minąłem się z prawdą. Po głębszej analizie jednak muszę stwierdzić, że goły oscommerce raczej nie będzie zaindeksowany w całości.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Warto nadmienić, że osCommerce powoli zacznie umierać w Google.

To chyba jakiś żart prawda?

W sumie do tego co napisał Hellz nie mam nic do dodania, ale sprostować jedną rzecz muszę.

Jeżeli to ma być konkretny biznes, to jednak skorzystałbym z czegoś innego. To rozwiązanie dobre na początek.

Ja wszystkie moje dochodowe sklepy mam oparte na oscommerce i nie mam zamiaru tego zmieniać mimo tego, że niektóre cieszą się dosyć dużą popularnością.

Jeżeli chodzi o indeksację to wystarczy włączyć session killera w panelu admina i wszystko będzie zaindeksowane. Można też skorzystać z kontrybucji SEO Urls napisanej przez Chemo (który został nota-bene zbanowany z forum oscommerce :blink:, ale to już OT).

Jak pisałem wyżej, osCommerce nie jest zbyt "lekki"

Tu się zgodzę i przy dosyć dużym ruchu potrzebny jest dobry serwer, nie taki za $10/mies.

Można jednak odciążyć oscommerce i to bardzo. Ja cachuje praktycznie wszystko co mogę. Wywaliłem masę zbędnych zapytań mysql, które nie były mi do niczego potrzebne a standardowo są. Bardzo obciążającym serwer jest moduł also_purchased, ale dopiero przy dużej ilości sprzedaży. Jest on po prostu źle napisany, więc można go wyłączyć lub trzymać wyniki w cache.

Oscommerce jest dobrym silnikiem, ale żeby działało wszystko poprawnie trzeba go poznać i porobić zmiany pod swoje potrzeby. Poznanie tego silnika zajmuje sporo czasu, ale jeżeli ktoś poważnie myśli o sklepie opartym na nim, to powinien ten czas poświęcić lub zapłacić komuś kto wie co robi. Na forum oscommerce można takich ludzi znaleźć.

Dosyć popularnym błędem początkujących z oscommerce jest instalowanie masy do niczego nie potrzebnych kontrybucji, które tylko zapychają serwer. Wybór kontrybucji powinien być przemyślany i powinny one być przetestowane przed wdrożeniem do działającego sklepu.

Jeżeli mogę polecić jakieś kontrybucje, to każda napisana przez Chemo jest dobra.

W sumie to na ten temat można napisać bardzo dużo, ale to nie forum od tego. Oscommerce.com ma swoje forum gdzie już większość rzeczy była poruszana.

• 3 tygodnie później...

osCommerce doczekał się już wielu kontynuatorów. To oprogramowanie wyszło w czasach PHP 2.0 , oparło się na wcześniejszym the Exchange. Wersja z oscommerce.com jest mocno przestarzała, jej siłą jest prawie 3000 kontrybucji.

Nowsze klony, jak Zencart, czy Xt:commerce są napisane nowocześniej, ale nie mają takiego ogólnego wsparcia.

Ja propaguję na naszym rynku XT:commerce ze względu na jego dostosowanie do handlu w unii i dużo większą przyjazność dla właściciela sklepu.

forum oscommerce działa na tej stronie

Ponieważ działa kulawo, o problemy z oscommerce w różnych wersjach można pytac i u mnie na www.maxishop.easyisp.pl

• 3 miesiące temu...
Jeżeli chodzi o indeksację to wystarczy włączyć session killera w panelu admina i wszystko będzie zaindeksowane.

jestem blady z osCommerce mam prośbe może byś mi "łopatologicznie" wyjaśnił gdzie jest ta zakładka w panelu admina ?

Kup fantastyczne psy yorki lub maltańczyki.

Chcesz mieć ciepło w domu ? kup kotły

Ja mam taki pogląd na to.

Zgadzając się z kolegami co do samego odchudzania silnika.

Tak naprawdę trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie:

Co jest najważniejsze w procesie podejmowania decyzji zakupowych przez interneute?

Według mnie składają się na to takie czynniki jak:

cena

wygląd strony (wiarygodność)

szybkość realizacji zamówienia

warunki płatności

Twoj klient nie widzi silnika i nawet nie wie ze takie cos jest więc po co się nad tym rozpastwiać.

A ceny na rynku za tego typu rozwiązania z layem chodzą od 2 do 10 tys.

• 1 miesiąc temu...
Twoj klient nie widzi silnika i nawet nie wie ze takie cos jest więc po co się nad tym rozpastwiać.

Strona musi działać szybko - jeżeli po wybraniu produktu czekam 10s na wyświetlenie się strony, to bardzo często jest to moje ostanie 10s w danym sklepie. Jakby nie patrzeć, w dużej mierze zależy to min. od silnika skryptu - jeżeli jest słabo napisany, to potrzeba naprawdę potężnego serwera do sprawnego działania. Dobra konstrukcja skryptu minimalizuje obciążenie serwera.

Dała matka rozum? To kombinuj.

• 3 miesiące temu...

Z moich doświadczeń wynika, że najważniejsze dla sukcesu sklepu internetowego jest zaufanie. Oczywiście profesjonalny wygląd sklepu to krok we właściwym kierunku - ale jednak trochę za mało. Co do silnika i wnętrzności - podzielam pogląd kolegi, że klient tego nie widzi - i jest to mu całkowicie obojetne. A dobrze zrobiony oscommerce będzie działał równie szybko jak inne cuda. Może bardziej obciąża serwer - ale to problem dostawcy hostingu. Porównywałem jak działa cacko za 5k zł i mój zwykły oscommerce i stwierdzam to jednoznacznie - może stare ale tanie i całkiem jeszcze jare.

Z moich doświadczeń wynika, że najważniejsze dla sukcesu sklepu internetowego jest zaufanie. Oczywiście profesjonalny wygląd sklepu to krok we właściwym kierunku - ale jednak trochę za mało. Co do silnika i wnętrzności - podzielam pogląd kolegi, że klient tego nie widzi - i jest to mu całkowicie obojetne. A dobrze zrobiony oscommerce będzie działał równie szybko jak inne cuda. Może bardziej obciąża serwer - ale to problem dostawcy hostingu. Porównywałem jak działa cacko za 5k zł i mój zwykły oscommerce i stwierdzam to jednoznacznie - może stare ale tanie i całkiem jeszcze jare.

Ostatnie badania wykazały, że liczy się jeszcze kilka spraw. Przestaje być ważna cena, natomiast coraz bardziej ludzie kładą nacisk na profesjonalną obsługę, możliwośc kontaktu telefonicznego, dobre, pełne opisy.

I tu wracamy znów, a w zasadzie odbiegamy od tematu. Dość stary jest więc aby go zamknąc podsuma odpowiadająca na pytanie co d ceny.

- zależy ile czynności wykonasz sam

- zależy co tak naprawdę chcesz

Według mnie prof. sklep, nawet jesli oparty jest na darmowym silniku nie może zejśc poniżej 2 000 zl choćby ze wzgledu na koniecznośc wykonania testów, dodania modułów których w oscommerce nie ma itd. Ostatnio robiliśmy wycene dużemu klientowi na sklep i kwota 20 000 go nie przeraziła, ale ma pewność, że sklep od 1 dnia będzie dzialał prawidłowo i spełnia jego duże wymagania. I według mne to jest ta rozpietość cenowa.

• 4 tygodnie później...

powiem tak jesli umie ktos czytac to nie znając PHP, html moze w ciagu miesiaca postawic sklep na OSC zmieniając go tak aby wygladal ciut inaczej i przynosil efekt i zysk

bo o to chodzi

mowię to na swoim przykłądzie.

30 listopada 2005r. postaiwłem sklep osc (goły szablon)

1 stycznia 2006 wrzucony na serwer na gotowo

efekt mozna zobaczyc www.mojadieta.pl

Tak wiec moja rada dla wszytskich początkujących gdy chcesz zobaczyc czy twoj biznes wyjdzie zrob to samo co ja.

Postaw sklep na czyms darmowym - włoż w to trochę pracy a jak po poł roku bedziesz mial zyski pomysl nad zatrudnieniem kogos kto Ci to zrobi profesjonalnie.

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

• 1 rok później...
mowię to na swoim przykłądzie.

30 listopada 2005r. postaiwłem sklep osc (goły szablon)

1 stycznia 2006 wrzucony na serwer na gotowo

efekt mozna zobaczyc www.mojadieta.pl

Tak wiec moja rada dla wszytskich początkujących gdy chcesz zobaczyc czy twoj biznes wyjdzie zrob to samo co ja.

Postaw sklep na czyms darmowym - włoż w to trochę pracy a jak po poł roku bedziesz mial zyski pomysl nad zatrudnieniem kogos kto Ci to zrobi profesjonalnie.

Bez urazy - ale jak widać zmarnowałeś miesiąc czasu bo oprócz podmiany kilku gifów i paru zmian w stylesheet.css nie jest zrobione w sklepie praktycznie nic.

Śmiech bierze człowieka jak czyta co niektóre wypowiedzi, a jak już słysze, że ktoś chce płacić 20 koła za oscommerc-a to prawie sie tarzam po dywanie. Ze śmiechu i politowania oczywiście. Żeby wydać 20tys. zł na sklep to już niestety byle straganiarz nie da rady - na takie wydatki decydują sie poważne firmy, które stać na opłacanie swoich własnych programistów mogących w ciągu miesiąca machnąć "z palca" sklep pod potrzeby konkretnej firmy, ze ściśle określonymi i sprecyzowanymi funkcjami, z wyglądem konkretnie sprecyzowanym przez właściciela sklepu. Takie firmy nie zapłacą kupy kasy byle komu bo mają na swoich usługach fachowców dobrych i sprawdzonych.

Na oscommerce.com jest ok 4000 kontrybucji - praktycznie niewiele już zostało dodatków do osc, których darmo pobrać nie można - wystarczy wiedzieć czego sie szuka, umieć przeczytać ze zrozumieniem instrukcje instalacji kontrybucji.

A prawda drodzy Panowie i Panie jest taka, że cen na zmodyfikowanie osc jest tyle ilu jest chętnych do takiej modyfikacji. Są "webmasterzy", którzy z nałożeniem grafiki będą się walcować 3 tygodnie podczas gdy inna osoba zrobi to samo w 1 dzień. Efekt końcowy powinien być taki sam - ale zastanówmy sie która z tych dwóch osób jest warta zainteresowania.

Morał z tego jest taki, że aby dobrze dostosować sklep osc "pod klienta" trzeba dobrze poszukać wykonawcy o ile nie chce sie dłubać i uczyć samemu. Nie chodzi o to, żeby znaleźć najtaniej, nie można też myśleć że drogo znaczy najlepiej. Są setki osób w tym kraju, które w większym lub mniejszym stopniu potrafią taki sklep przerobić.

Nie powinno się więc pytać ile będzie kosztowała przeróbka - lepiej konkretnie określić co trzeba przerobić, jak sklep ma wyglądać i podać swój pułap cenowy - a potem czekać na chętnych do współpracy. Wtdy dopiero przekonamy sie jak wiele osób ma różne cenniki - cennik PW i cennik oficjalny. Wiem to z autopsji bo sam to nie raz przerabiałem.

pozdrawiam serdecznie

Śmiech bierze człowieka jak czyta co niektóre wypowiedzi

mnie też jak czytam nic nie wnoszący post do wątku sprzed 1,5 roku

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności