Skocz do zawartości

Drastyczny spadek pozycji w Google po zakończeniu AdWords

Amahl

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

miałem bardzo wysoką pozycję w wyszukiwaniach. Tytuły artykułów zawierały nazwy urządzeń - bywało, że moja stronka pokazywała się na 1. miejscu, przed producentem. Ale zawsze w wynikach poszczególne urządzenia były na pierwszej stronie.

I dodatkowo zachciało mi się zwiększyć liczbę odwiedzin, więc wykupiłem kampanię AdWords. I było fajnie, miesięcznie było około 10% więcej wejść. Po kilku miesiącach zawiesiłem kampanię. I co? Krótko po tym strona zamiast na pierwszej stronie wyników Google zaczęła się pojawiać na 5. stronie wyników i niżej. Czy to możliwe, żeby rezygnacja z AdWords tak poskutkowała?

Mam pewne wątpliwości, czy to na pewno to... W czasie kampanii testowałem serwer u innego dostawcy - wgrałem całą stronę i bazę. Sprawdzałem - strona "testowa" na testowym serwerze nie pojawiała się w wynikach wyszukiwania. Więc Google raczej nie potraktowało tego jako "lustro" strony...

Co radzicie? Zmienić adres strony?

Pozdro

Amahl

Sporo było takich teorii również tutaj na forum, więc coś w tym może być.

Mimo to zwróć uwagę, że Google akurat wprowadziło zupełnie nowy silnik wyszukiwania, także dla niektórych stron mogą być spore zmiany zarówno na + jak i na - i bardzo prawdopodobne że akurat dla Twojej strony te zmiany są na -

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Sporo było takich teorii również tutaj na forum, więc coś w tym może być.

Mimo to zwróć uwagę, że Google akurat wprowadziło zupełnie nowy silnik wyszukiwania, także dla niektórych stron mogą być spore zmiany zarówno na + jak i na - i bardzo prawdopodobne że akurat dla Twojej strony te zmiany są na -

mleko zostało rozlane... Czy zmiana adresu pomoże i przywróci wysoka pozycję? Czy zawartość dostępna pod "nowym" adresem (to niewykorzystywana stara domena ma już z 7 lat) uzyska wysoką pozycję? Czy algorytmy Googlaka są na tyle inteligentne, że jak rozpoznają treść, którą ma w "pamięci", to i tak ją oleje?

Pozdro

Amahl

Przypadek prędzej, google samo sobie nie strzeli bramki

jakoś nie wierzę w przypadki... Na tym samym systemie mam kilka innych stronek. Nie wykupiłem dla nich ArWordsa. I jakoś nie spadły ich notowania.

Pozdro

Amahl

a nie prościej ponowić kampanię i przekonać się na 110% ?

jest to jakaś koncepcja :-) Insynuujesz, że jak ponowię kampanię, to przywróci wyniki?

Spróbuję. I będzie to fajny teścik dla nas wszystkich :-) Obstawiam - stronka nie odzyska wysokich pozycji w wynikach wyszukiwania.

Odświeżę wątek za 4 tygodnie.

THX

Pozdro

Amahl

Kiedyś miałem identyczny przypadek.Strona dość wysoko w wynikach organicznych, adwords się skończył frazy poleciały następnego dnia, potem nie płaciłem po ok 2 miesiącach frazy wróciły, i list z google z kodem zachęcającym do promocji adwords. Może zbieg okoliczności nie wiem.Co dla mnie dziwne jest to za każdym razem gdy zrobię nową stronę (firmowa) dostaję list z kodem adwords.

Ja zauważyłem na dwóch stronach ,że podczas kampanii moge je dopalać milionami linków i niczemu to nie szkodzi. Może przypadek bo tak jak mówię to tylko na dwóch stronach.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Stanowisko Google jest jasne:

https://adwords-pl.blogspot.com/2010/05/tro...-z-adwords.html

Wątpię, że by podjęli takie ryzyko, żeby następowała taka zależność. Raczej inne przyczyny muszą być.

Mity, mitami a ja mam podobny przypadek. W magiczny sposób po wyłączeniu AdWords moja strona spadła o jakieś 10 pozycji.

Z moich doświadczeń wynika, że np. jeżeli dana strona jest np. na 12 miejscu w wyniach w google na daną frazę, a w google adwords w TOP 3, to po zakończeniu kampanii, następuje duży spadek odwiedzających. Jeżeli w tym czasie nie uda nam się uzyskać wyższej pozycji w wynikach naturalnych, to spadek liczby użytkowników, po wyłączniu Adwords powoduje, że algorytm Googla będzie traktował naszą stronę "z automatu" jako nabijającą sztucznie ilość odwiedzających, przez co jest cofana o 40-50 pozycji. Jeżeli w ciągu do 2 tygodni od spadku ruchu serwis go nie odzyska na stronie (wznowienie kampanii), można na około 3-6 miesiecy pożegnać się z domeną:). Miałem tak z kilkoma domenami, na których używany był Adwords. Inna sprawa, że podobna sytuacja może nastąpić, jeżeli dana witryna występuje w kampanii Adwords pod różnymi kontami, zachowując swoją ciągłość, za to również jest kara - sprawdzone przeze mnie na kilku domenach w ciągu ostatnich 2 lat. A powiem wam jeszcze ciekawostkę: Jeżeli dana witryna posiada swoją kampanię ukierunkowaną na jedno słowo (nie frazę) - dokładne słowo w nawiasie kwadratowym [ ] i ta kampania występuje powyżej 3 miesięcy, to cena za za pozycję w top 3 na bardzo konkurencyjne słowo jest niższa niż gdyby na tej samej pozycji chciałby być klient zaczynający swoją przygodę z Adwords:) Czy ktoś mógłby potwierdzić moje spostrzeżenia? Pozdrawiam

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

ja również miałem podobny przypadek, niewielki ale zauwazalny spadek po wylaczeniu kampani. mysle ze to nic celowego ze strony G, chociaz cos musi byc przyczyna. ogolnie strona wrocila na swoje miejsce po czasie okolo 1-2 miesiace, raczej nie ma sie czym przejmowac

Kąty Rybackie

sklep z narzędziami - sklep YATO

narzędzia YATO - 24usb.pl sklep internetowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności