Skocz do zawartości

Google maps a zmiany w regulaminie

seolaik

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są jakieś obostrzenia dotyczące korzystania i publikacji mapy google na firmowych stronach??

""Korzystanie z usługi Mapy Google lub jakichkolwiek danych albo

informacji udostępnianych za jej pośrednictwem oznacza, że

użytkownik akceptuje Warunki korzystania z usługi, a także niniejsze

dodatkowe warunki oraz wyraża zgodę na ich przestrzeganie. Mapy

Google, w tym wyniki lokalnego wyszukiwania, mapy i zdjęcia, są

udostępniane użytkownikowi tylko do osobistego, niekomercyjnego

użytku. Mapy Google są udostępniane użytkownikowi biznesowemu

wyłącznie do użytku wewnętrznego i nie mogą być redystrybuowane w

celach komercyjnych.

"

Wydaje mi sie ze mapy można publikowac zamieszczać na stronach ogólnodostepnych , jednak ich sprzedaż jest zabroniona.

Jedna firma drugiej firmie wciska kit ze firma A korzysta z nich nielegalnie , niezgodnie z regulaminem google .

Badałem dość dokładnie ten temat.

Można korzystać z map tak, jak to się przyjęło. Generalnie podstawowym warunkiem jest to, że mapa nie może pojawiać się na stronach, do których dostępu nie ma każdy, lub za dostęp do których trzeba płacić. Możesz wymagać np. logowania, ale rejestracja musi być bezpłatna.

Dodatkowo ja miałem problem z np. płatnym punktem na mapie - czyli płacisz mi kasę, a ja na swojej www dodaję Twój punkt na mapie. To także jest dozwolone, jeśli nie ograniczysz dostępu do mapy.

Dlatego sądzę, że to ograniczenie powstało po to, aby nie sprzedawać mapy jako produktu - bo do samych map jako takich nikt z nas nie ma prawa i nie może ich sprzedać. Natomiast korzystać z nich jak najbardziej.

Jest jeszcze jeden haczyk - jeśli chciałbyś np. na ulotce wydrukować mapę Google, musisz błagać o pozwolenie (zwykle nie robią problemów) i zastosować się do wytycznych dotyczących używania "znaków Google"

https://www.google.com/support/forum/p/Mapy...cf4ac&hl=pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności