Skocz do zawartości

Mapa witryny - początkujący

deha21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem się zapytać jak dobrze zrobić mapę witryny? Mam zrobioną w formacie XML ale robię to tak że mam PHP który generuje strukturę treści dla XML i potem tą treść kopiuję do pliku z mapą witryny XML. Czasami się zapomnę i pare dni strona stoi ze nieaktualną mapą. Próbowałem do googla wcisnąć mapę w PHP (wtedy sama by się uaktualniała) ale PHP nie czyta. Zastanawia mnie jak to inne strony robią że np. dodają newsa i zaraz można go znaleźć w google.

Problem jest też taki, że moja strona jest dosyć często uaktualniana (około 7 informacji dziennie) a więc za jakiś np. rok mapa strony będzie pewnie zajmowała parę MB. Jak to rozgryźć? Jak to robią profesjonalne portale? Czy może usunąć np. linki które mają już np. dwa miesiące czy może wtedy tamte starsze strony przestanie indeksować? Nie wiem na jakiej zasadzie to działa.

Pozdrawiam

- używając crona

- lub przy dodawaniu wpisu dodać funkcję która usuwa plik z mapą strony i generuje nową...

Crona nie znam niestety, a czy ta druga opcja nie przeciąży serwera za bardzo? Chodzi o zjadanie transferu. Przy usuwaniu i wpisów też trzeba by tą akcje powtarzać.

GSiteCrawler

Grrr pracuje na Macu a on jest na Windowsa ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności