Skocz do zawartości

faktura w PDF juz ważna !

zgred

Rekomendowane odpowiedzi

własnie jestem po rozmowie z księgową - pwoeidziała że a i owszem fajnie ale ... urzad skarbowy i tak może zakwestionowac takie faktury mając w du**e wyrok NSA.

zgadza sie ze fiskus rzadzi sie swoimi prawami, ale odkad urzedasom odjeli uprwanien i odpowiadaja za swoje czyny watpie zeby ktos sie teraz o to rzucal, to dotyczy i tak raczej duzych molochowów a nie firm która wystawia 6 faktur w miesiacu :)

SFM Filtry - wysokiej jakości filtry powietrza do systemów wentylacji i klimatyzacji.

W naszym sklepie internetowym filtry powietrza do wentylacji kupisz szybko, tanio i bezpiecznie.

centrale telefoniczne Siemens, Panasonic, Slican

zgadza sie ze fiskus rzadzi sie swoimi prawami, ale odkad urzedasom odjeli uprwanien i odpowiadaja za swoje czyny watpie zeby ktos sie teraz o to rzucal, to dotyczy i tak raczej duzych molochowów a nie firm która wystawia 6 faktur w miesiacu :)

kiedy odjęli uprawnienia? bo z tego, co wiem, to ustawa jest dopiero w trakcie realizacji - także jeszcze troszkę musimy poczekać (żeby przeszła przynajmniej)...

;]

kurt, podałeś wyrok z zupełnie innej sprawy :)

własnie jestem po rozmowie z księgową - pwoeidziała że a i owszem fajnie ale ... urzad skarbowy i tak może zakwestionowac takie faktury mając w du**e wyrok NSA.

no właśnie, a po drugie przyzwyczajenie to druga natura - przygotujcie się na to, że mnóstwo klientów i księgowych w dalszym ciągu będzie się domagała wysyłania faktur pocztą mimo tego wyroku. Ja już dzisiaj miałem telefon od "zaniepokojonego" klienta, do którego fv pocztą nie dotarła, ustaliliśmy że wyślę duplikat mimo że wspomniałem o wyroku NSA :]

Ja od kilku lat księguję / Biuro rachunkowe wie co robi - bo ma jakąś renome /

no to w świetle tego co jest w artykule tej renomy już nie ma. pierwsze co otrzymałem od ksiegowej ktora prowadzi mi dokumentację to opieprz że mam faktury drukowane z PDFów bo to widac gołym okiem a nie orginałki. Kontrola US wykazała (ale nie u mnie), że takich FV nei moge wrzucac w koszty bo ... to nie faktura. Wiec wyjsciem byłoby (jak w artykule opisali) zginanie lub otrzymanie orginałek.

ciekawe w jaki sposób to można odróżnić B)

jaka jest różnica w wyglądzie FV pomiędzy wydrukowaniem jej na drukarce np. HP PSC1410 która stoi w firmie a na takiej samej drukarce u Ciebie w domu ?

wygląda na to że Twoja księgowa ma niesamowity wzrok.

Nie znam się ale jakieś pół roku temu rozmawiałem z znajomym księgowym i ten wtedy mówił, że owszem faktura w pdf na kompie nie jest ważna ale jeśli bym sobie ją wydrukował to jak najbardziej jest ok.

Jak piszę nie znam się :)

jeżeli wydrukujesz FV w pdf i w przypadku kontroli przyznasz się że to zrobiłeś to FV jest nieważna,

jeżeli ją wydrukujesz ale powiesz że dostałeś ją pocztą tradycyjną w kopercie już wydrukowaną, to ta FV jest prawidłowa

niby niewielka różnica a jednak ... w takim niestety dziwnym kraju żyjemy :)

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Wyrok sądu nie znaczy jeszcze że faktury mogą być wysyłane w formie pdf! Brzmi to absurdalnie, ale przypomnijcie sobie wyrok sądu w sprawie wliczania jedzenia w restauracji (np. z kontrahentem) w koszty uzyskania przychodu. Sąd uznał że takie koszty można wliczyć w koszty uzyskania przychodu - co było o tyle nowe, że do tego czasu takich kosztów nie można było wliczać. Tydzień później w niemal identycznej sprawie sąd uznał że jednak sorry, ale takich kosztów nie można wliczać i tak zostało do dzisiaj - nie można wliczać. Zastanawiam się, czy podobnie nie będzie w sprawie faktur wysyłanych mailem? Czy to nie jest tylko taka "pomyłka" sądu?

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Czy to nie jest tylko taka "pomyłka" sądu?

Możliwe że lobbyści zaspali (a grup interesu jest tutaj trochę począwszy od firm papierniczych, drukarek, atramentów, przez firmy oferujące podpisy elektroniczne po oczywiście naszą kochaną pocztę)

:P

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Wyrok sądu nie znaczy jeszcze że faktury mogą być wysyłane w formie pdf! Brzmi to absurdalnie, ale przypomnijcie sobie wyrok sądu w sprawie wliczania jedzenia w restauracji (np. z kontrahentem) w koszty uzyskania przychodu. Sąd uznał że takie koszty można wliczyć w koszty uzyskania przychodu - co było o tyle nowe, że do tego czasu takich kosztów nie można było wliczać. Tydzień później w niemal identycznej sprawie sąd uznał że jednak sorry, ale takich kosztów nie można wliczać i tak zostało do dzisiaj - nie można wliczać. Zastanawiam się, czy podobnie nie będzie w sprawie faktur wysyłanych mailem? Czy to nie jest tylko taka "pomyłka" sądu?

jeżeli klient dostanie do niej tylko link do samodzielnego wydruku to jest nieważna, ale jeżeli firma ją wydrukuje i klientowi przekaże w formie papierowej to jest ok.

to jest właśnie absurd: te faktury się niczym nie różnią, poza tym kto je wydrukował

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

W Polsce nie ma prawa precedensowego. Wyrok dotyczy tylko i wyłącznie sprawy, którą NSA rozpatrywał. W przypadku rozpatrywania podobnej sprawy przez inny sąd wyrok może być zgoła odmienny. Jeżeli się nie mylę, to aby wszystkie sądy rozpatrywały tak samo musiałaby być podjęta uchwała Sądu Najwyższego w tej sprawie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności