Skocz do zawartości

Pytanie techniczne

darek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam niewielką sieć (3 kompy) na neostradzie. Całość jest zapięta na ruter D-linka, który jest jednocześnie modemem dla neo.

I teraz potrzebuję ZDALNIE od czasu do czasu zrobić restart kompa (Debian) który jest tej sieci.

Na tym Debianie mam webcam, który może potrzebować restartu itp.

Mogę zrobić reboot rutera zdalnie. Loguję się przez Telnet na ruter ale co dalej?

Jest wogóle możliwość dopchania się do webcamu gdy znajduje się on w sieci wewnętrznej? IP w sieci jest przydzielane automatycznie.

Use Your wise mind, test imagination...

jest

telnetujesz się dalej na komputer z debianem i go restartujesz.

Musisz udostępnić port telnet na debianie, zeby mozna było na niego wejsc

tylko nie wiem jaką komendą uzyskać nr IP debiana...

może ktoś inny pomoże :>

...telnetujesz się dalej na komputer z debianem i go restartujesz.

...mozna tez opingowac jakas maske adresow...

O ile router ma mozliwosc przekierowania pomiedzy adresem IP neostrady a lokalnym komompa, czyli musiałby przekierowac w routerze IP_router:port -> IP_komputer:port i wtedy z zewnątrz wywołując Ip_router:port dostaje sie na komputer.

Z tego co wiem to ten model router'a NIE MA takiej mozliwiosci. Inaczej 'telnetować' :( sie nie da.

Jak byscie znali zasade dzialania router'a to byscie takich bzdur nie pisali... telnetowac i opingowac...

[edyta]

choc do tego wystarczy znajomosc adresacji IP - reszty mozna sie domyslac.

[edyta2]

Stojac za routerem - jesli czegos sam nie ściągnę to żaden robal mnie nie "opinguje"... robal moze sobie jedynie "opingowac" router.

nie znam routera opisywanego, ale na tych co pracuje (cisco) jest mozliwosc pingowanie wgłąb sieci :(

Bo router moze miec przekierowania - dlatego masz takie mozliwosci.

Ziomal jesteś ? Piwo jest wskazane od lat 18-tu i w moim przypadku niemozliwe do 30 IX.

Darek podaj mi na PW model tego D-Link to popatrze w sieci i dam znac czy takie przekierowanie byloby możliwe.

nie umiem takich ladnych ikonek jak ty walic, ale mam nadzieje ze przejdzie kiedys od słow do czymu :( co do routerow, to ja tez w mojej edukacji malo sie znimi spotykalem (moze i dobrze), niemniej bez problemu mozna sie zalogowac, opingowac z routera w sieć lokalna, przeciez to taka sama konsola jak kazda inna. oczywiscie nie trzymam sie uparcie przy moim bo nie znam tego d-linka czy jak on sie tam nazywa, ale dosyc popularny wiec moze ma opcje |pojscia" dalej po uwczesnym zalogowaniu sie na niego.

p/s/ trzymam Cie za slowo :(

raczej z dlinka na neo nie bedziesz mial mozliwosci telnetowania sie dalej.

na sam router mozna sie oczywisce "za-telnetowac"

rozwiazaniem twojego problemu jest ustawienie "virtual serwer"(tak to sie nazywa na dlinkach o ile dobrze pamietam) z przekierowaniem portu 22 (ssh) na debiana.

wtedy bedziesz sie laczyl na ssh podajac publiczny ip taki jak ip dlinka i bedziesz na swoim debianie.

Rems Ridgid dla profesjonalistów

malarze malarstwo - biografie artystów

projekty graficzne - dla klientów Twojej firmy

a ja nie chce sie z d-linka na neo tylko z d-linka w siec lokalna - mysle ze powinna byc opcja w konsoli, choc nie znam specyfikacji, ale skoro sie tyle szumu narobila poszukam :( dzieki za podpowiedzi, kazdy router jest na tyle ciekawy aby go poznac, tym bardziej tak popularny jak d-link.

Ja mam D-linka a zamiast telnetu korzystam z SSL i PuTTy i aby połączyć się z zewnątrz [praca zdalna] z kompem będącym za ruterem w LAN-ie musisz ustawić odpowiednie przekierowanie na dany komp. W tym celu:

Logujesz sie jako admin i wchodzisz na Adwenced -> wirtual serwer ... czyli to co masz na zrzucie ekranu

- w polu name wpisujesz jakąś nazwę połączenia np. SSL mój komp

- w polu: Private IP 192.168.0. xx dopisujesz adres kompa z jakim chcesz się łączyć

- w portach w tym wypadku wpisujesz 22 dla SSL i zostawiasz protokół TCP

- zaznaczasz Enabled -> klikasz na Apply zostanie utworzone nowe przekierowanie i nastąpi restart rutera

Odpalasz PuTTy wpisujesz swój aktualny IP jaki przydzieliła neostrada, zaznaczasz SSL i jak wszystko zrobiłeś prawidłowo w nowo otwartym oknie pytty powinien być widoczny standardowy Linuxowy terminal do zalogowania...

Przynajmniej u mnie tak to działa :spam:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności