Skocz do zawartości

Sonda:

Mały Kajtek

Pytania  

59 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zdarzały się w Twoim życiu takie okresy, kiedy odczuwałeś konieczność ograniczenia czasu spędzanego przy komputerze?

• Tak
      38
    • Nie
      14
  2. 2. Czy zdarzało się, że różne osoby z Twojego otoczenia denerwowały Cię uwagami na temat czasu, jaki spędzasz przy komputerze?

• Tak
      40
    • Nie
      12
  3. 3. Czy zdarzało się, że odczuwałeś wyrzuty sumienia lub wstyd z powodu zaniedbań wynikających z poświęcania dużej ilości czasu komputerowi i lub internetowi?

• Tak
      30
    • Nie
      22

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

I po raz kolejny nie wiem, czy sobie ze mnie robisz żarty, czy mówisz poważnie. Dlaczego twierdzisz, że taki ośrodek stworzą dla jednej osoby? Czy to w ogóle jest możliwe/realne? Pytam, bo chyba nie wiesz jakie się z tym wiążą koszty. Chociaż jesteśmy w Unii Europejkiej więc szanse są.

Zasadniczo spędzony czas przed laptopem choć rozwlekły, (cały dzień poświęcony netowi)

to uważam za owocnie wykorzystany

Więcej na tym zyskuję niż miałbym siedzieć z kumplami pod klatką i o bzdetach gadać albo gnić przed telewizorem

Inna sprawa, że tu w U.K z życiem towarzyskim kiepsko

Internet mnie wybawia :)

@Mały Kajtek

Na razie to zdecyduj się czy naprawdę dasz radę skończyć z komputerem. Ja siedziałem dawniej 7/8 h dziennie, teraz góra godzinkę, bo mam cele i pragnienia, do których komputer nie jest mi potrzebny. Jeśli nie masz ambicji do czegoś innego niż siedzenie na kompie, to nie rezygnuj z tego, bo nic Ci to nie da. Ustal sobie jakieś priorytety, bo na razie zachowujesz się troszkę jak dziecko chciałbym ale nie potrafie.

Jeżeli utrzymujesz się z pracy, która wymaga od Ciebie, abyś był przynajmniej 6-8 godzin online, to dziwne by było, gdyby inny mieli o to pretensje lub żebyś Ty sam miał z tego powodu jakiekolwiek wyrzuty sumienia.

Słyszałem wielokrotnie wszelakie dyskusje z których wynikało że ktoś jeśli nie pracuje jak niewolnik u kogoś tylko na własną rękę przy komputerze np jako grafik czy programista itp to jest nierobem.

"Nie robi nic, siedzi tylko codziennie pół dnia przy komputerze i coś tam pisze i pisze. Jakimś cudem jednak skądś pieniądze ma, może jednak dorabia jakoś."

Od tych 5 lat większość moich dni wygląda tak, że wstaję rano, włączam komputer, sprawdzam pocztę i przechodzę do wykonywania różnych czynności: robienia stronek, pisania na forach (raz rzadziej, raz części) itd. Spędzam przy komputerze ponad 8 godzin dziennie. Rzadko wychodzę z domu.

8h to nie jest tak źle, bywa że siedzę cały dzień i do tego w nocy, jeśli sie chce coś zrobić to trzeba poświęcić na to czas. Można by rozłożyć robotę na mniejsze kawałki, ale jak coś jest na już to co poradzić.

Nie rozumiem po co chcesz całkowicie komputer przekreślić. Jest przecież potrzebny do pracy, trzeba jakoś na jedzenie zarabiać. A samo spędzanie całego dnia przy komputerze wynika nie z tego że komputer to zło tylko z braku odpowiedniego planowania czynności w czasie. Musisz odpowiednio wydzielić czas na sprawy komputerowe a także wszelkie pozostałe i wtedy nie będziesz cały dzień przed komputerem siedzieć. Trzeba rozrysować plany dnia w zależności czy jest to zwykły dzień czy niestandardowy i sie tego trzymać. By to wszystko zaplanować trzeba określić swoje zainteresowania, plany życiowe. O rzeczach które wykonujesz poza komputerem musisz myśleć pozytywnie i wiedzieć po co to robisz, co z tego dobrego wynika.

Jeśli wyeliminujesz komputer to np skąd będziesz czerpał informacje? z telewizji i gazet? nie są to rzetelne, niezależne wolne media, człowiek polegający tylko na tym co telewizja przedstawi nie wie o wielu istotnych rzeczach i bardzo często zanika u niego zdolność do samodzielnego myślenia.

Całkowite wyeliminowanie komputera to nie jest rozwiązanie ponieważ nie nauczysz sie wtedy jak go umiejscowić w swoim życiu, i gdyby kiedyś był ci potrzebny to możesz sie znów uzależnić.

Komputer to niezbędne urządzenie z którego nie powinno sie rezygnować, powinno sie go tylko mądrze wykorzystywać. Komputer jako urządzenie ma funkcjonować dla nas pomagając nam w codziennym życiu, to nie my żyjemy dla komputera ale komputer istnieje dla nas.

Wiele zależy od sposobu myślenia i organizacji czasu. Jeśli o mnie chodzi to też siedziałbym cały dzień przy komputerze, gdybym nie planował odpowiednio dnia. By odpowiednio sie zorganizować, najpierw trzeba znaleźć zajęcia które będą równie ważne i interesujące, później je w planie dnia osadzić.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności