Skocz do zawartości

Wartość pracownika

smut

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest Wasza opinia na temat pracowników, którzy studiowali zaocznie? Jak porównać ich do pracownika po studiach dziennych?

Wiem, że nie ma jednej odpowiedzi, ale co lepiej zrobić:

1. studiować dziennie i założyć biznes lub dostać lepszą pracę

2. studiować zaocznie i założyć biznes lub dostać pracę, a po studiach ubiegać się o lepszą lub kontynuować biznes

Mnie osobiście ten problem nie dotyczy, ale szukam argumentów, które pozwolą mi wykrystalizować własną opinię.

Czy osoba, która pracuje w zawodzie, a weekendy studiuje zaocznie będzie(jest) lepszym pracownikiem? Czy taka osoba już po ukończeniu studiów jest bardziej wartościowa jako: zorganizowana i łącząca teorię z praktyką?

Czy osoba, która ma ogromne pokłady wiedzy, świetnie opanowaną teorię (ale minimum praktyki) będzie lepszym pracownikiem, bo: ma bardziej chłonny umysł(? - sam nie wiem czy tak jest), posiada ogromną wiedzę?

Generalnie. Co myślicie o temacie studia zaoczne a studia dzienne w kontekście pracy w branży.

Przypadek, w którym ktoś studiuje dziennie/zaocznie i pracuje w innej branży niż studia odrzucam, bo to zupełnie inna dyskusja.

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Najlepszy jest pracownik z doświadczeniem dlatego zakładając czysto teoretycznie (wiadomo, wiele zależy od branży/zawodu), że ktoś cały swój wolny czas poświęca na zdobycie doświadczenia to mamy taki ranking:

1. Człowiek po Liceum, bez studiów.

2. Człowiek ze studiami zaocznymi.

3. Człowiek po studiach dziennych.

Nie zrozum mnie źle - uważam studia dzienne za coś potrzebnego, ale w określonych dziedzinach (lekarz, prawnik itp), ale jeśli mówimy np. o grafiku, programiście czy człowieku od seo/sem to zdecydowanie bardziej wartościowy jest gość po zawodówce, który jest w temacie i ma ogromne doświadczenie niż ktoś kto sobie przez 5 lat teoretyzował i nie miał czasu na sprawdzenie tej wiedzy w praktyce, zwłaszcza, że informacje, które posiada zazwyczaj po 5 latach studiów są niekiedy mocno nieaktualne.

Zgadzam się z CashNet'em, chociaż zaoczne dałbym na pierwszym miejscu - świadczy to też o chęci rozwoju człowieka. Poza tym nie ma co generalizować - są zaoczni, co nie pracują i mają wolne 5 dni w tyg, a są też dzienni, którzy studiują + pracują i nieźle kozaczą doświadczeniem oraz umiejętnościami.

Ogólnie jestem przeciwnikiem takiej schematycznej oceny, bo powinno się patrzeć indywidualnie - nie ma reguły.

;]

Ja też jestem przeciwnikiem takiej schematycznej oceny, ale zastanawiam się jakie jest zdanie większości ludzi.

Uważam, że ktoś kto po liceum zakończył edukację nie będzie bardziej wartościowym pracownikiem od kogoś po studiach (zaocznych/dziennych). Trzeba przyznać, że studia rozszerzają horyzonty, pozwalają patrzeć szerzej na pewne aspekty i uczą metodycznie rozwiązywać napotkane problemy.

Często spotykam się ocenami, głównie osób studiujących dziennie, że studia zaoczne są gorsze, poziom jest niższy, niczego tam nie uczą, pracy po nich nie ma i to generalnie kupowanie dyplomu.

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

No "regół" to na pewno nie ma. :)

Patrząc na przykłady takie jak Bill Gates, który rzucił studia w trakcie czy założyciel Red Bull'a, który "studiował" 10 lat, wychodzi na to, że nie warto studiować (albo warto tylko zacząć). :) Wg mnie to wszystko zależy od człowieka. Jeden rzuci studia i zawojuje świat, drugi ukończy i też zawojuje. :)

Myślisz, że takie dywagacje nie mają sensu? Czy podobnie myśli rekruter przeglądając duży stos CV?

zawodowo kieruje 30 osobową grupą ludzi (a jestem po zaocznych :)

Fluktuacja oczywiście w takiej grupie ma miejsce i przynajmniej ja podchodzę do procesu w ten sposób (państwówka więc mamy odgórnie narzucone pewnie wymogi formalne)

a)sprawdzam czy wszytkie papiery są

:) czytam CV

c) czytam referencje od innych pracodawców - jak znam (wąska branża) to dzwonie i potwierdzam informację

d) zapraszam na rozmowę

na rozmowach naprawdę lepiej wypadają ludzie z doświadczeniem a słabszym wykształceniem niż 'magistry' zaraz po obronach.

no i w sumie powiem brutalnie - listów motywacyjnych nie czytam za często :)

Pozycjonowanie i tworzenie stron internetowych - urbancreative.pl, Z sukcesem szprzedaję Tynki Kabe w okolicach Grodziska Mazowieckiego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności