Skocz do zawartości

svchost.exe 100% CPU

milkus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z windowsem XP. Mianowicie svchost.exe pożera 99% zasobów CPU. Szukałem w Googielku, zastosowałem porady i dalej ZONK.

HijackThis wygląda tak :

O4 - HKLM\..\RunOnce: [Malwarebytes' Anti-Malware] D:\Program Files\Malwarebytes' Anti-Malware\mbamgui.exe /install /silent

O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] D:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - S-1-5-18 Startup: wwwzuc32.exe (User 'SYSTEM')

O4 - .DEFAULT Startup: wwwzuc32.exe (User 'Default user')

O4 - Startup: wwwzuc32.exe

O23 - Service: AVG Free E-mail Scanner (avg9emc) - AVG Technologies CZ, s.r.o. - D:\Program Files\AVG\AVG9\avgemc.exe

O23 - Service: AVG Free WatchDog (avg9wd) - AVG Technologies CZ, s.r.o. - D:\Program Files\AVG\AVG9\avgwdsvc.exe

O23 - Service: Java Quick Starter (JavaQuickStarterService) - Sun Microsystems, Inc. - D:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe

Zablokowałem porty aplikacją Seconfig XP, wyłączyłem automatyczne aktualizacje.

Teraz pobieram bootowalną wersję antywirusa (na drugim kompie) i wyszukuję Malware (program Malwarebytes).

Ktoś jeszcze może coś doradzi ? Wolałbym uniknąć ponownej instalacji windy.

[EDIT]

Te dwie linijki mi się nie podobają :

O4 - S-1-5-18 Startup: wwwzuc32.exe (User 'SYSTEM')

O4 - .DEFAULT Startup: wwwzuc32.exe (User 'Default user')

zobacz (alt+ctrl+del) do jakiego uzytkownika jest przypisany ten proces, jezeli jest to system to ok i musisz zoptymalizowac, poczyscic system.

jezeli jest to uzytkownik, to znaczy, ze masz zainstalowany program szpiegowski co ma taka sama nazwe jak proces systemowy.

notintine

Dobra Malwarebytes' Anti-Malware załatwił sprawę. Jednak to ten plik, który mi się wydał podejrzany był winowajcą.

CPU wróciło do normy i przy okazji usunąłem jeszcze 2 malware i 1 trojana downloadera.

Długo trwało skanowanie, ale się opłaciło. Arni Tobie też polecam przeskanować.

Teraz mi komp szybciutko chodzi, wszystko przez mieszankę NET Framework + IE.

nie, ze nie mam racji, bo ja mam. istnieje program szpiegowski, zreszta jego instalke znajdziesz szukajac google na haslo 007 download - na pierwszej stronie jest - kilka razy go uzylem, jest spoko i kradnie dane dobrze :)

jak masz wszystko pod SYSTEM to wiesz, ze nie masz szpiega.

pozdro

notintine

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności