Skocz do zawartości

Typ dokumentu

itse

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ustawiony taki typ dokumentów na mojej stronie

DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

Podobno nie jest to najleprzy typ, czytałem że to jakiś typ rzejściowy. Czy z własnego doświadczenia możecie mi podpowiedzieć

jaki najlepiej ustawić, żeby zachować standard XHTML w 100% ???

I podobno jest też problem z czcionkami, mam ustawione tak:

<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />

Jak możecie to powiedzcie jak widzicie strone

https://www.itse.pl/

Ja pod IE8 nie widze żadnych krzaków ale podobno są

jeśli zmieniasz kodowanie znaków w dokumencie musisz zmienić również kodowanie tekstu przez baze danych.

Jeśli baza przechowuje dane w innych standardzie niż UTF-8 zawsze będziesz miał z tym problemy.

Zarówno w bazie, jak i w kodzie źródłowym musisz mieć ustawiony ten sam standard. Jeśli tekst przechowywany jest w plikach również musisz odpowiednio ustawić kodowanie polskich znaków.

Ręczne Katalogowanie SEOKatalogi - Rabat 10% powołując się na forum PiO.

Bzdura! Baza może mieć inne kodowanie, serwis też inne, ale wtedy musisz każde dane poprane z bazy przed wysłaniem na OUT przekodować do właściwego formatu za pomocą funkcji np PHP iconv Oczywiście wygodniej jest nieć zgodność w kodowaniu baza = serwis, ale nie jest to 100% wymóg by prawidłowo obsługiwać np polskie znaki.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Bzdurą jest to co napisałeś "musisz zmienić również kodowanie tekstu przez baze danych.", bo jak już napisałem wcale nie musisz...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ale wtedy musisz każde dane poprane z bazy przed wysłaniem na OUT przekodować do właściwego formatu za pomocą funkcji np PHP iconv

I jak sortowanie zrobisz? Cały zestaw wyników prześlesz z MySQL do PHP i obrobisz w PHP? Bo ORDER BY ci posortuje źle (według innego kodowania).

Można oczywiście przestawić kodowanie połączenia na inne niż fizyczne kodowanie bazy np. SET NAMES utf8, co zaoszczędzi pisania iconv w kodzie, ale to i tak głupi pomysł, bo przy sortowaniu czy wyszukiwaniu tekstu nie będą używane indeksy.

@Bo ORDER BY ci posortuje źle (według innego kodowania).

Skoro nie zmieniasz w bazie danych to co ma być źle sortowane :)

Tu nie chodzi o to, że pomysł jest dobry tylko, że jest to możliwe do wykonania bez zmiany kodowania w bazie...

Możesz wymusić kodowanie: np:

Dla strony:

header('Content-type: iso-8859-2');

lub dla konkretnej struktury linków/frazy:

$fraza = iconv("UTF-8","ISO-8859-2", "$fraza");

Zwróć również uwagę w jakim kodowaniu są przesyłane pliki na serwer.

Możesz również wymusić połączenie z bazą SQL z odpowiednim kodowaniu np:

$conn_id = mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo') or die(mysql_error());

mysql_select_db('nazwabazy') or die(mysql_error());

mysql_query('SET NAMES latin2');

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności