Skocz do zawartości

Wolna domena, która jest zajęta ?

Zuku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

własnie się dowiedziałem, że domena którą zarejestrowałem parę dni temu www.power-up.pl jest już zajęta :)

I tutaj pytanie do Was, czy zdarzył Wam się podobny przypadek ?

Nie chciałbym bezpodstawnie kogokolwiek oskarżać, może to zwykły zbieg okoliczności, ale moim zdaniem coś jest nie tak.

Domena była wolna - tego samego dnia, w tej samej minucie ją zarejestrowałem ;)

Napiszcie proszę czy może to być przypadek, o którym już tutaj pisano (podkradanie domen itp.) i czy następnym razem mam poszukać innego rejestratora ?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Katalog firm: Katalog firm Polska

Strony inernetowe Wrocław: strony w dobrej cenie

No ale napisałeś że zarejestrowałeś - przeszedłeś cały proces, gdzie ją zarejestrowałeś? Dostałeś jakieś potwierdzenie? Może jest zajęta - przez ciebie właśnie - dane właściciela są ukryte więc nie wiadomo na kogo jest.

DOMENA:

power-up.pl podczas testów

utworzona:

2010.05.24 13:04:38

ostatnia modyfikacja:

REJESTRATOR:

Michau Enterprises Ltd.

Chytron, 26 Street, Office 21, P.C. 1075 Nicosia, Cypr

domains@dropped.pl

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

19.05.2010 zarejestrowałem domenę i otrzymałem proformę.

25.05.2010 zapłaciłem po czym otrzymałem ticket o treści :

2010-05-25 23:56 - SUPPORT DEPT (for user)

Ta domena nie może być zarejestrowana power-up.pl

Jest już zajęta.

Trudno powiedzieć. na pewno system rejestratora w momencie składania zamówienia powinien ją zarezerwować (wtedy przestaje być wolna, nic rejestratora to nie kosztuje), pytanie czemu tego nie zrobili 19stego. 25tego już nie była wolna. Zbieg okoliczności? Dosyć duży. Teraz niestety jest po zawodach.

Nie koniecznie, jeśli domena jest podczas testów, poczekaj na wygaśnięcie, bądź dodaj ją do dropped.pl lub ppd.pl i który system będzie pierwszy ją przejmie ;)

DOMENA:

power-up.pl podczas testów

utworzona:

ostatnia modyfikacja:

https://dns.pl/cgi-bin/whois.pl

sygnaturka.png

19.05.2010 zarejestrowałem domenę i otrzymałem proformę.

Nie mogłeś "zarejestrować i otrzymać proformy".

Przesłali Tobie proformę abyś zapłacił - dopiero jak zapłacisz nastąpi rejestracja (nie odwrotnie).

Rezerwacja obowiązuje na okres 14 dni, poza tym co to za nadgorliwy rejestrator co juz po 6 ja puszcza w świat...

Nie prawda.

Na losowy okres nie dłuższy niż 14 dni.

Tu można zakończyć dyskusję.

Ok wygląda na to, że prohost.pl rejestruje dopiero po wpłacie.

6. Rejestracja i utrzymanie domen

...

d) Domeny rejestrowane są w ciągu 24 godzin od uiszczenia opłaty przez Abonenta.

...

f) Operator nie ponosi odpowiedzialności za utratę domeny przez Abonenta, jej nieprawidłowe użycie, zablokowanie, zajęcie lub zgłoszenie roszczeń przez inny podmiot.

g) Domeny są rejestrowane w oparciu o regulamin danego rejestratora domen.

Chyba moja wina, nie przeczytałem regulaminu  ;)

Ogólnie jestem zadowolony z ich usług, nie miałem żadnych problemów, ale domeny będę kupował gdzie indziej, ewentualnie wpłacał pieniążki tego samego dnia.

Dziękuję.

Moim zdaniem niema co dyskutować,najlepszy sposób i to w każdej firmie,zamówienie i odrazy opłacenie(płatności elektroniczne).Przy bardzo wartościowych domenach zawsze może się wydążyć nie zaksięgowanie płatności,przelewu i td.W nazwa.pl przy rejestracji domeny i opłaceniu mam potwierdzenie zarejestrowania(domena PL) po ok 3 minutach.

Nie zgodzę się - rezerwacja domeny polega na założeniu na domenę opcji

To nie ta rezerwacja. Opcja trwa 3 lata a okres o którym wspomniano w tym regulaminie (14 dni) to okres karencji dla wygasających domen i nie ma on nic wspólnego z rezerwacją, która jest dokonywana "przed zakupem".

Poza tym co to za pojęcie - nie dłuższy niż 14 dni?? Czyli 1/4 dnia też się pod to kwalifikuje...

Niestety tak to wygląda - choć nie spotkałem się jeszcze by był to okres krótszy niż 5 dni.

A więc tak. Rezerwacja domeny trwa 14 dni (nie mniej nie więcej)! W naszej firmie system automatycznie rezerwuje domenę po złożeniu zamówienia przez klienta, czyli klient ma 14 dni na wpłatę. Widocznie w firmie, w której złożyłeś zamówienia tak to nie działa.

A więc tak. Rezerwacja domeny trwa 14 dni (nie mniej nie więcej)! W naszej firmie system automatycznie rezerwuje domenę po złożeniu zamówienia przez klienta, czyli klient ma 14 dni na wpłatę. Widocznie w firmie, w której złożyłeś zamówienia tak to nie działa.

I dokładnie tak myślałem, tak to sobie do tej pory wyobrażałem.

Cóż, jedna domena w plecy będą na pewno inne, ale też inny rejestrator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności