Skocz do zawartości

Czy to SmartPricing

pieto

Rekomendowane odpowiedzi

Hej..

Spadaja mi zarobki z adsense jeszcze miesiac , dwa miesiace temu bylo w miare (- duzy wzrost po zmianie waluty)

teraz zarobki systematycznie spadaja.

Czy mozecie okreslic na podstawie wskaznikow czy to smartpricing (jeden serwis - dobry :) ) ?

Dane za wczoraj:

Wyświetlenia strony 102 001

Kliknięcia 252

CTR strony 0,25%

Stawka eCPM za stronę 0,13

Szacowane zarobki € 12,78 €

Dane w miare dobre ~ miesiac temu

Wyświetlenia strony 114 251

Kliknięcia 445

CTR strony 0,39%

Stawka eCPM za stronę 0,21 €

Szacowane zarobki 24,05 €

Z gory dzieki za analize, przy okazji chcialbym podpytac czy moze ktos tworzy listy slabych reklamodawcow :) - chetnie bym skorzystal ;)

pozdro

Generalnie bardziej chodzilo mi czy to jest normalana stawka za klik (kategoria edykacyjne),

a nie sam spadek ilosci klikow.

Swoja droga zastanawia mnie dlaczego CTR ma tak wysoki wpyw na wsokosc klnieca,

teoretycznie wydawac by sie moglo ze prawidlowo powinno byc odwrotnie.

Wysoki CTR domniemac mozna ze wydawca "zmusza" do klkniecia.

Wiec taki wniosek mi do glowy przychodzi :

Wypiecie jednostek reklam z kanalu i utworzenie indywidualnych jednostek

tak aby jeden kanal mial jedna jednostke powinno wyjsc na dobre bo

nie jednostki z gorszym CTR nie beda zanizac calego kanalu.

Czy mozecie potwierdzic ?

CTR nie ma wpływu na to jak to określiłeś "wysokość kliknięcia" stawkę za klik (CPC) masz prawie identyczną w obu zaprezentowanych nam okresach. Zarobki Ci spadły bo masz mniejszy CTR, a co za tym idzie mniejszą liczbę klików.

Google Ci płaci 5 cenów za klika i zarobki wynikają z nich wprost

Ok.. dzięki za info

A jeszcze podpytam czy są to przyzwoite zarobki (jak na tą ilość wejść - wskali mc ~2mln ru ) średnio na dzień wychodzi ok 17eur..

czy kombinować coś z tym ?

W niedalekiej przyszłości będę chciał przeniesc profil na inne konto adsense (firmowe) czy może to się wiązać ze spadkami..

lub innymi zjawiskami ?

pozdr.

A jeszcze podpytam czy są to przyzwoite zarobki (jak na tą ilość wejść - wskali mc ~2mln ru ) średnio na dzień wychodzi ok 17eur..

W niedalekiej przyszłości będę chciał przeniesc profil na inne konto adsense (firmowe) czy może to się wiązać ze spadkami..

lub innymi zjawiskami ?

pozdr.

nie wiem jaką masz tematykę serwisu, u mnie średnie CPC to 23 centy, u Ciebie tylko 5. Można zapewnić sobie nieco droższe reklamy odpowiednio konstruując content. Popracuj nad CTR'em a zarobisz więcej.

Samo przeniesienie profilu na konto firmowe nie powinno mieć wpływu na zarobki.

2 mln real users w miesiącu daje Ci 17 euro dziennie? Czyli eCPM rzędu 0,12€? Nie, to nie są przyzwoite zarobki. Przyzwoite zarobki są przy eCPM rzędu kilku euro.

Oczywiście przy tak dużej stronie ciężko osiągnąć tak wysoki eCPM, ale i wysoki CPC. Dużo czytelników = dużo zainteresowań = kiepskie dopasowanie tematyczne reklam. Chyba, że to serwis anglojęzyczny.

Kiedyś bardziej bawiłem sie w optymalizacje.. pozostałem przy najlepszym układzie jednostek,

jak kolega zauważył 5centow za klik i raczej tu tkwi problem. moze jednak SmartPricing ?

Tematyka portalu ogolno-edukacyjna czyli z założenia niskie stawki,

co prawda i tak wychodzę na swoim przez kamapnie bilboardowe,

ale AS wydaje mi sie troche niesprawiedliwe.

Ogólnoedukacyjna = młodzież klika w reklamy. Młodzież nie jest bardzo skłonna do wydawania pieniędzy w internecie, więc za kliknięcia młodzieży reklamodawca mało płaci. Inaczej mu się reklama nie opłaci.

Co tu niesprawiedliwego, bo nie rozumiem?

Jak dla mnie to EFEKT FORUM - zapewne je prowadzisz przy tej liczbie odsłon i z tak mierny wynikiem.

Im lepszy temat tym stawka większa ze ze względu na klikalność lub popularność danego tematu.

Strzelam tylko ... że tak masz.

Spamy bujają się na poziomie 5-15% CTR - rozmieszczenie jest ważne.

Wystarczy wdrożyć nowe mody lub zapoznać się z ofertami na "D-point".

Strzelam tylko ... że tak masz.

Pudło :) nie forum, a portal, nie odsłon a wizyt..

Generalnie wraz ze wzrostem popularności serwisu zauważyłem pewną

nie proporcjonalność

Wzrost Iloci wizyt nie idzie w parze ze wzrostem zarobków. (wzrost o mln uzytkowników skutkował wzrostem zarobków o ok 25% - to na przestrzeni roku)

wydaje mi się google nakłada maxmium zarobków na serwis

Zastanawia mnie skąd google moze wiedzieć czy młodzież czy nie młodzież,

to że ogolnoedukacyjny nie oznacza zaraz ze wejścia są tylko od małolatów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności