Skocz do zawartości

Naza Domeny dozwolona?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sobie wpadłem na pomysł by wilk był syty i owca cały to na banerze strony głównej zmienię nazwę.

Będę pozycjonował dalej na domenę którą pozycjonuję i o tyle.

Jak będą chcieli to niech sami zaproponują swoją propozycję zakupu domeny to sprzedam :-)

Gorzej jak zdecydują się na sąd :)

Mają się zdecydować na sąd... No way

Nawet Google jak sądownie odbiera domeny to daje 100$ :)

Tak czy tak wartość tej domeny jest mała ze względu na końcówkę "miasto.pl"... To o sąd nie trzeba się martwić

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

Moim zdaniem nie jest to takie oczywiste. Jeśli prowadzisz serwis o podobnej tematyce, zawierający w domenie nazwę zastrzeżoną, to mogą Ci sądownie odebrać domenę.

Było już wiele podobnych spraw sądowych, część zakończyła się odebraniem domen.

Nie chodzi tu o samą domenę, lecz o serwis, który pod nią jest. Jeśli oba serwisy zajmują się ogłoszeniami i mają podobną nazwę, to może (=nie musi) być to uznane jako nieuczciwa konkurencja.

Oczywiście mało firm decyduje się faktycznie na kierowanie spraw do sądu, ale jednak musisz się z tym liczyć.

Dobrze to powiedziałeś... Część się zakończyła odebraniem domem

W tym przypadku jest to możliwe ale sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem... Wartość tej domeny jest minimalna, tym bardziej że jest to regio.

Dodaj link nofollow w stopce (wtedy nie działasz na szkodę firmy x, a wręcz odwrotnie) i napisz list do owej firmy dla świętego spokoju, dla mnie ten przytoczony wczesniej list nie ma żadnej "mocy", niech firma wystostosuje oficjalne pismo do Ciebie w tej sprawie a nie takie coś pisane na kolanie

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

Z tego co wyczytałem z Waszych postów nasuwa mi się jedna rozsądna myśl:

- Domena jest regionalna i świeża więc nie wiele tracę ( nie muszę jej przedłużać a droga nie była )

- Dodaję przekierowanie 301 ( nie mam pojęcia jak to zrobić, będę szukał pomocy na tym forum ) na inną domenę również regionalną.

A robię to ponieważ na frazę darmowe ogłoszenia oraz nazwa powiatu jestem w top 10 każdego powiatu.

- Zmieniam nazwę serwisu i po sprawie.

Mogę się z nimi bawić w kotka i myszkę, straszyć itp tylko czy warto? świeży serwis, świeża domena itp

Lepiej zmien te domene. Bedziesz ja teraz pozycjonowal i wkladal prace w promocje serwisu, oni zobacza, ze domena nabrala wartosci i pojda do sadu i np. po roku pracy stracisz domene.

Wiekszosc takich spraw konczy sie jednak odebraniem. Byly juz takie przypadki na forum. Te sprawy w ktorych nie konczy sie odebraniem domeny to w wiekszosci przypadki kiedy ktos zarejestrowal domene nim druga osoba zastrzegla dana nazwe lub tez nie byla ona uzywana w Polsce - tak chyba jest z tym gmail.pl

Pomyslcie tez od drugiej strony - robicie jakis unikalny serwis, wkladacie w niego sporo pracy i pieniedzy i zastrzegacie nazwe, a pozniej jak jestescie znani to kazdy kupuje rozne domeny z Wasza nazwa i zaczyna robic takie same serwisy. Sami byscie byli wkurzeni. To, ze domena jest wolna to nie znaczy, ze mozna ja rejestrowac. Abstrahujac od internetu np. to ze dana huta wyprodukuje ci takie same butelki jak ma coca-cola to nie znaczy, ze bedziesz ich mogl uzywac w obrocie do sprzedazy napojow.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Proponuje zasiegnij porady prawnej u prawnika specjalizujacego sie w prawie komputerowym.

Zaplacisz kilkadziesiat zlotych, ale on Ci naswietli temat i doradzi co zrobic.

Moge Ci polecic swojego prawnika, ktory wygral dla mnie juz jedna sprawe o domene. Wprawdzie w innym kontekscie, ale przy okazji rozmawialismy o tym kto ma prawo do domeny lady-pank.pl w posiadaniu ktorej jestem. A tu jest sprawa bardzo podobna do Twojej.

Jesli jestes zainteresowany to prosze o kontakt na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności