Skocz do zawartości

Dotacja z UP na otworzenie DG

mankowski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szykuję się do otworzenia działalności gospodarczej i chciałbym skorzystać ze środków dostępnych w ramach pomocy z urzędu pracy. Dopiero za kilkanaście dni będę mógł odwiedzić swój UP celem zasięgnięcia dokładnych informacji, więc postanowiłem podpytać Was - być może ktoś przerabiał temat.

Kilka pytań:

- jest ustalony jakiś minimalny okres czasu, podczas którego musimy być zarejestrowani jako bezrobotni żeby złożyć wniosek? Czy rejestruję się jako bezrobotniak i tego samego dnia mogę złożyć wniosek?

- czas oczekiwania na decyzję to podobno do 30 dni + 2-3 miesiące czeka się na kasę? W tym czasie nie wolno podobno pracować zarobkowo...

- najważniejsze: cele, na które można wydać środki - interesuje mnie głównie zakup oskryptowania (licencji, bądź tworzenia dedykowanych rozwiązań) oraz zakupu oprogramowania. Słyszałem tu i ówdzie, że ciężka to sprawa i niechętnie dają. Środki trwałe (materialne) niespecjalnie są mi potrzebne, jakiegoś netbooka może bym wziął dla równowagi wniosku, ale zdecydowaną część środków przeznaczyć chciałbym na coś, co da mi wymierne wyniki w pracy.

To chyba tyle... z góry dzięki za info od zorientowanych.

Pozdrawiam,

Mariusz

Wyznacz cele, a osiągniesz wszystkie.

osobiście znam przypadek gdzie została do podpisania umowa i wypłata pieniędzy i nagle zostało wszystko wstrzymane do ostateczniej decyzji Naszych władz, niby ma zapaść ostateczna decyzja na początku czerwca ale widziałem już Tuska w TV który mówił że tak najprawdopodobniej się stanie bo nie ma innego wyjścia

1 dzień

czas oczekiwania jest bardzo zróżnicowany, głównie zależy od ilości wolnych środków do rozdania, tak nie można pracować

tak to prawda że na oprogramowanie jest bardzo ciężko, kochają sprzęt elektroniczny

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Przeciez to zalezy od rodzaju dzialalnosci. Watpie, zeby komus kto musi pracowac typowo na porzadnym kompie - grafik, programista itp. ograniczali do 3000zl. Natomiast jak ktos bierze do biura, a tak robi pewno 95% osob to wtedy nie ma sensu kupowac kompa drozszego niz 3000zl i tak ograniczaja.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

co do oszczędności to bardzo możliwe jest oddanie środków na powodzian. Jak starałem się o stażystów z UP to w styczniu babka prosiła o to zeby ich brać na tony, bo mają tyle pieniędzy, że nie wiadomo czy wydadzą. A tydzień temu przy kolejnym wniosku, usłyszałem - przykro mi brak środków. Więc bardzo możliwe przeparagrafowanie środków na rzecz powodzian.

Pozycjonowanie i tworzenie stron internetowych - urbancreative.pl, Z sukcesem szprzedaję Tynki Kabe w okolicach Grodziska Mazowieckiego

Byłem u źródła. W moim PUPie do 30 dni rozpatrują wniosek, 1-2 dni po przyznaniu środków kasa leci na moje konto. Nie ma minimalnego okresu bycia bezrobotnym. Mogę więcej kasy przeznaczyć na sprzet komputerowy i orpogramowanie - wystarczy zaznaczyć, że profil działalnośći tego wymaga.

Ogólnie gitara :(

Wyznacz cele, a osiągniesz wszystkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności