Skocz do zawartości

Adresy kategorii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;

zakładam, że dla tutejszego grona moje pytanie jest banalne, jednak ja się pogubiłem.

Zainstalowałem katalog MINI jako katalog w domenie: www.mojadomena.pl/katalog.

Prawie wszystko działa należycie... Prawie, ponieważ po kliknięciu nazwy kategorii (ale nie tylko) trafia się nie tam gdzie by się chciało. Otóż powinno być https://mojadomena.pl/katalog/hobby-rozrywka-k2.html, ajest tylko: https://mojadomena.pl/hobby-rozrywka-k2.html

Ponadto wolałbym aby zakładka "Strona główna" w menu prowadziła na stronę główną katalogu, a nie domeny.

Na stronie głównej gomeny ląduje się również po kliknięciu "Regulamin" i "Przyjaciele". Nie wiem, czy to jest istotne dla tego przypadku, ale dodam, że w pliku config pojawia się zapis "$home_dir = "/katalog/";"

Kliknięcie linku ze strony głównej domeny (mojadomena.pl/katalog) przenosi na stronę katalogu.

Uprzejmie proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam

Miniacz powinien być zainstalowany w domenie lub subdomenie.

Hm... dzięki za reakcję, ale ta odpowiedź nie pozwala mi na rozwiązanie problemu.

Nadmienię, że działał tem miniacz dokładnie w takiej konfiguracji. Czyli domena/katalog/pliki mini i dziłałby sobie dalej, ale był obarczony wadą, która mi nagle zaczęła przeszkadzać: nie wyświetlał tokena graficznego (od początku) więc trzeba go było wtedy wyłączyć. Niestety nie ja to wówczas uruchamiałem, a ten który tego dokonał wyjechał w siną dal i nie mam z nim kontaktu.

Wynika z tego, że takie działanie jest możliwe. To już coś, aleeeee...

U mnie tamta metoda nie działa. Ja z informatyką mam niewiele wspólnego, więc może coś realizuję nie do końca poprawnie. Czy te zmiany wprowadza się po instalacji, czy przed nią? Ja wprowadziłem po.

No i jeszcze taki jeden myk cyt: >>wywal "/". To chyba powinno pomóc.<< Albo zupełnie nie rozumiem skąd, albo też nie wiem kiedy, a posty są z 2007 roku. Czy to możliwe, że straciły przydatność, czy takie elementy się nie pozmieniały?

dzięki za próby ratowania moich oczu :)

Witam,

Dziękuję za wskazanie wątków.

Wprawdzie grzebanie w kodzie nie przyniosło, w moim przypadku, zamierzonych rezultatów, ale ponieważ nie jestem człowiekiem informatyki wpadłem na zupełnie prościutkie rozwiązanie. To dodatkowe przypopmnienie o subdomenie sprowokowało odpowiednie postępowanie.

Być może takie rozwiązanie przyda się komuś w przyszłości.

Jeśli celem jest tylko możliwość znalezienia katalogu przez wpisanie jego dotychczasowego adresu (uniknięcie zmiany adresu), lub - tak czy inaczej - umieszczenie go w katalogu głównym, jako podkatalogu, to można rzecz rozwiązać następująco:

Aby istniała możliwość zapisania np.: mojadomena.pl/katalog (a tak mój katalog był wszędzie linkowany) wystarczy utworzyć na serwerze subdomenę np.: wymarzona_nazwa.mojadomena.pl, przekierować ją na utworzony w danej domenie katalog dla miniego i w tymże katalogu, na który została przekierowana subdomena, umieścić pliki miniacza i wszystko będzie działać jak należy. Po takiej drobnej - w porównaniu ze zmianami kodów - akcji, katalog można wywołać wpisując zarówno wymarzona_nazwa.mojadomena.pl, jak i mojadomena.pl/katalog.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności