Skocz do zawartości

[PHP] Zmienna - systematyczne definiowanie > zapis > odczyt

mateuszek789

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem, ponieważ znam tylko podstawowe podstawy php...

Otóż na stronie pewnego OSK systematycznie zmienia się data rozpoczęcia kursu..

wygląda to np. tak: Początek kursu: 15 czerwiec 2010

Chciałbym zrobić małe udogodnienie, żeby przy zmianie daty nie trzeba było za każdym razem wchodzić na serwer i modyfikować plik, tylko dać tak: Początek kursu: $data

Chcę zrobić formularz np. w pliku /data.php w którym będę wpisywał tą datę, następnie ona będzie gdzieś zapisywana i wywoływana w pliku index.html

Problemem jest to, jak zrobić, żeby po nowym wpisaniu daty w formularzu kasowała się ta istniejąca już, a zostawała tylko aktualna...

Nie wiem czy zrozumiale napisałem, ale mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi :hmmm:

@Mam mały problem, ponieważ znam tylko podstawowe podstawy php...

Wiec czas to zmienić jak chcesz korzystać z tego języka programowania...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zaczynając od początku jeżeli masz plik z rozszerzeniem index.html i standartowo skonfigurowany serwer www to kod php nie zostanie zinterpretowany (będzie traktowany jako zwykły tekst).

Kontynuując wątek najprościej będzie Ci utworzyć plik o nazwie np. data.txt a następnie do pierwszej linijki klepnąć datę w takim formacie jak Ci odpowiada. W pliku którym ma być odczytana data wystarczy wtedy:

<?= trim(implode('', file('data.txt'))) ?>

Pliki w tym wypadku powinny znajdować się w tym samym folderze na dysku.

Xann Internet Solutions - Tworzenie sklepów internetowych

468x60_5.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności