Skocz do zawartości

Poczta Gmail we własnej domenie - jest to możliwe?

RybakWedka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy MX'y mailowe również potrzebują czasu na odświeżenie (np. jak w przypadku dns'ów)?

Tak

Właśnie zmodyfikowałem MX'y. Czy to możliwe, że po chwili już się rozpropagowały? Narzędzia online do sprawdzania MX'ów podają już nowe.

Właśnie zmodyfikowałem MX'y. Czy to możliwe, że po chwili już się rozpropagowały? Narzędzia online do sprawdzania MX'ów podają już nowe.

Bo nie ma czegoś takiego jak propagacja DNS, jedynie tak się potocznie mówi na wygasanie cache.

Jak z danej sieci (czy narzędzia na WWW) nikt przez ostatnie kilka godzin nie odwoływał się do twojej domeny, to nie ma jej w cache = są aktualne wpisy.

Mam nadzieję, że ta wypowiedź nie jest tak obraźliwa jak stwierdzenie "Ja piszę o innym TTL niż ty" i nie dostanę drugiego bana na forum. --unixadmin aka 1LS.org

• 7 miesięcy temu...

A mam jeszcze jedno pytanie dotyczące gmaila we własnej domenie w wersji bezpłatnej - czy można korzystać z niej w celach komercyjnych np. w firmach, szkołach, uczelniach? Nie mam tu na myśli sprzedawania kont, a jedynie indywidualne konto mailowe dla każdego pracownika. :)

• 1 miesiąc temu...

A ja tez mam kilka pytań

W przypadku obsługi kilku maili przez różne osoby. Oczywiście maile w zakresie jednej domeny.

Jak to wygląda po stronie google. Co trzeba zrobić?

Każda osoba musi mieć własne konto w google i tam sobie dodaje tego zewnętrzego maila?

Czy może trzeba utworzyć konto Google Apps i tam dodawać kolejnych uzytkowików?

Czy konta pocztowe utworzone w Google Apps (to darmowe) obsługiwane będą np przez OutlookExpress?

Rekordy MX ustawia sie w panelu tam gdzie zarejestrowana jest domena? Czy tam gdzie wykupiony jest hosting pod strone www?

.

Rekordy MX ustawiasz tam, gdzie kierują rekordy NS. Czyli, jeśli rekordy NS są takie jak ustawia rejestrator- to ustawiasz w panelu rejestratora. Natomiast, jeśli skierowałeś rekordy NS na jakiś serwer, to musisz ustawić rekordy MX w panelu serwera(np. DirectAdmin lub CPanel)

Również jestem zdania, że nie ma to jak poczta na własnym serwerze. Jakie są zalety takiego rozwiązania? Przyznam, że nie widzę takowych.

Wiem, że kobieta to rzadkość na forum PiO... niemniej jednak zwracaj się do mnie w rodzaju żeńskim ;)

Jeśli posiadasz psa to polecam Ci dla niego szelki Guard

Rekordy MX ustawiasz tam, gdzie kierują rekordy NS. Czyli, jeśli rekordy NS są takie jak ustawia rejestrator- to ustawiasz w panelu rejestratora. Natomiast, jeśli skierowałeś rekordy NS na jakiś serwer, to musisz ustawić rekordy MX w panelu serwera(np. DirectAdmin lub CPanel)

To nie wiem, jak ja to zrobiłem, ale mam domenę wykupioną w OVH, hosting w Netmark, więc siłą rzeczy NS-y przekierowane do Netmark, ale rekordy poczty ustawiłem w OVH. I działa.

Również jestem zdania, że nie ma to jak poczta na własnym serwerze. Jakie są zalety takiego rozwiązania? Przyznam, że nie widzę takowych.

Olbrzymia funkcjonalność, brak kosztów utrzymywania usługi, bardzo wysoka dostępność (w sensie, że rzadko kiedy nie działa).

Oczywiście można przypuszczać, że ktoś tam czyta naszą korespondencje, ale tak przecież mógłby robić każdy inny dostawca, a poza tym nie takie firmy jak nasze utrzymują tam swoją pocztę.

To nie wiem, jak ja to zrobiłem, ale mam domenę wykupioną w OVH, hosting w Netmark, więc siłą rzeczy NS-y przekierowane do Netmark, ale rekordy poczty ustawiłem w OVH. I działa.

Hmmm...mi w ten sposób działać nie chciało- stąd napisałem jak napisałem :D Ale może gdzieś ja się wtedy walnąłem w konfiguracji.

• 3 tygodnie później...
Czy ktoś to praktykował u siebie?

Ale aby używać niestandardowych adresów URL, musisz utworzyć rekordy CNAME na hoście danej domeny.

Czy ktoś byłby tak dobry mógłby podpowiedzieć jak utworzyć takowe rekordy CNAME na hoście domeny home.pl lub innej?? Jestem początkującym webmasterem i byłbym wdzięczny za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności