Skocz do zawartości

Dzienny ruch

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie sobie siedzę i oglądam ruch na swoich stronach, który dziś i wczoraj wygląda, w porównaniu do innych dni, mizernie. Nie ma się co dziwić, bo mamy przecież długi weekend, a i powódź pewnie robi trochę swoje. Z tego oglądania bierze się pytanie:

Czy gdzieś można znaleźć staty na temat dziennego, polskiego (nie koniecznie tylko) ruchu w internecie. Właściwie to nie tyle ruchu, co dziennej liczby internautów korzystających z neta na przestrzeni roku (np.2009). Ciekaw jestem, jak to wygląda np. w normalny weekend, długi weekend w porównaniu do dni roboczych w wakacje i poza wakacjami.

Sprawa niby prosta, takie staty gdzieś powinny być ale się z nimi nie spotkałem. Pewną namiastką może być sprawdzenie w google trends jakiegoś hasła, które na przestrzeni roku powinno mieć stałą szukalność ... no właśnie ale to tylko namiastka. Ciekawi mnie, czy gdzieś są takie staty dostępne. Wie ktoś może?

PS. Proszę nie odpowiadać "popatrz sobie na własne statystyki"itp. , bo interesuje mnie podejście globalne, niezależne od tematyki serwisu (ów)

Jeszcze od początku lipca do końca sierpnia zawsze spada ruch (nie mówiąc już o stronach typu sciaga.pl ;)).

Jeżeli by Ci się udało dotrzeć do statystyk któregoś z portali typu onet, wp, gazeta to by odzwierciedlały one cały internet.

Możesz jedynie przejrzeć wyniki Megapanel i porównywać statystyki poszczególnych miesięcy. Lipiec i sierpień są zawsze najgorsze, niezależnie od tematyki. Najlepsza oglądalność pojawia się natomiast w styczniu. Luty i grudzień na podobnym poziomie, a pozostałe miesiące im bliżej lipca, tym słabiej. To tak w dużym skrócie. Jeśli współpracujesz z siecią reklamową, to możesz zapytać jak wyglądają wydatki reklamodawców w poszczególnych miesiącach, ale nie będą się raczej różnić od tego co napisałem o oglądalności.

Jeśli chodzi o dzienne statystyki - czegoś tak dokładnego nie znajdziesz raczej. Poza tym to jednak zależy od tematyki. W razie takich wydarzeń, jak powódź, oczywiste jest, że oglądalność na serwisach z wiadomościami wzrośnie, a pudelki i plotki zanotują mniejszy ruch.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Z serii kolejnych ciekawostek: obserwuję dosyć znaczne spadki odwiedzin na stronach erotycznych w święta kościelne

Mapy internetowe mają spadek odwiedzin w weekendy (zwłaszcza sobota). ;)

Serwisy turystyczne mają zwiększony ruch od maja do września.

Serwisy edukacyjne spadki w wakacje (nawet do -90%).

Strony związane z pobieraniem plików mają wzrosty w weekendy (dotyczy filmów online itp. też).

Sposobem jest chyba tylko tworzenie maksymalnie tematycznych artykułów związanych z porą roku, o ile to możliwe. Tematyka: akwarystyka / zwierzęta, minimalne spadki czerwiec-sierpień. Publikacje łączące się z latem są najlepszym wyjściem, przykładowo w zimie popularnością cieszą się zagadnienia związane z podgrzewaniem wody akwariowej, na lato przygotowałem publikacje o schładzaniu, kiedy panuje "przyducha". Nie jest najgorzej.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności