Skocz do zawartości

Moja prywatność

Webjami

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieszczając ogłoszenie w forum jesteśmy obligatoryjnie zmuszeni do podania swojego

adresu e-Mail bo inaczej post idzie do kosza...

Właśnie wczoraj tak mi się trafiło.

Chętnie bym podał mój gorąco nowiuteńki adresik e-Mail ale nie mam

ochoty na rzucenie na pożarcie spamerskim botom mojej prywatności...

A ominięcie tego jest dziecinnie łatwe:

a więc wnioskuję o to, żeby adresy e-Mail zamieszczane w treści postów były automatycznie maskowane!

Oto rozwiązanie, które stosuję od lat:

<?php
// funkcja wprowadzana w treści gdzie chcemy maskować e-Mail
function automatycznelinkowanie ($linia) {

$linia = preg_replace("/([\w-?&;#~=\.\/]+\@(\[?)[a-zA-Z0-9\-\.]+\.([a-zA-Z]{2,3}|[0-9]{1,3})(\]?))/i","<a target=\"_blank\" href=\"linki.php?link=$1\">
  kontakt e-Mail</a>",$linia);
  return $linia;
	 }

$content = automatycznelinkowanie($post);  // zmienna $post jest umowna i musi być dopasowana

$text = str_replace('@', 'set', $content);  // "set" warto zastąpić własnym kryptogramem
$cont = str_replace('.', 'ex', $text);	 // "ex" warto zastąpić własnym kryptogramem
$comentarz=str_replace("\r\n","<br />","$cont");

echo $comentarz;

?>

Wtedy w treści pojawi się taki kod:

<a target="_blank" href="linki.php?link=kontaktsetinteriaexpl">Kontakt e-Mail</a>

a spambot otrzyma taki link: linki.php?link=kontaktsetinteriaexpl (który zignoruje)

Po kliknięciu w taki link otworzy się stronka wymuszająca otwarcie się programu poczty e-Mail.

Plik linki.php

<?php
$ad =$_GET[link];
$adres = str_replace('set', '@', $ad);
$mailka = str_replace('ex', '.', $adres);
header("Location: mailto:$mailka");
?>
<html>
<head>
<script type="text/javascript">
window.resizeTo(100,100)
setTimeout('window.close()',1000);
</script> 
</head>
<body>
<noscript>Reklama....</noscript>

</body>
</html>																		   ę

Pozdrawiam Moderatorów!

Webjami

Nieoficjalna strona programu Piko CMS.

Piko CMS, czyli jak stworzyć serwis WWW w 30 minut lub mniej!

Prosty CMS

Wrzucaj mail, zapisany w grafice.

Chociaż i tak na nic to się nie zda na dłuższą metę.

Dla dużej ilości osób stosuje maile (UnikalnaNazwa@domena.pl). Po około pół roku na ~20% adresów zaczyna spływać spam.

Wystarczy, że jakiś trojan/wirus dostanie się na komputer osoby która do Ciebie pisała i po ptokach.

Spam nie gryzie, ja mam z 20 adresów email i naprawde wiem, co to spam ;)

Email ni ejest wymagany przy ogloszeniach, jest minimum, podajesz nr tel i nie masz spamu :)

Pewnie żle się wypowiedziałem albo problematyka nie do końca brana jest poważnie.

Naturalnie, że dwadzieścia adresów elektronicznej poczty jest pewnym rozwiązaniem ale czy naprawdę najlepszym?

Większość forumowiczów zajmuje się tworzeniem i pozycjonowaniem stron ale ilu naprawdę wie,

że jakiś klient może nam wytoczyć proces za to, że nie zabezpieczyliśmy jego adresu e-Mail?

A odgadnięcie adresu w rodzaju mirek1970@...., przez losowy generator jest naprawdę fraszką.

Kiedyś tam napisałem mały skrypcik wprowadzający kryptogramy do adresów e-Mail: https://generator.twoje-x.net/

Problem stanowi nie adres przygotowany na specjalną okazję ale to, że nie kodując adresów e-Mail wystawiamy się najwzwyczajniej na odstrzał spamowym botom.

Skrypty, które podałem zaczynając ten temat pokazują jak banalnie łatwa jest ochrona przed spam botami.

Np. GSA Email Spider, który każdy może kupić za jedyne 50 EUR wykrył na tym forum w zaledwie kilka minut 47 adresów elektronicznej poczty.

(Spokojna głowa mam wersję testową...)

I są tam namiarki do kilku b. poważnych firm...

To forum skupia masę zdolnych ludzi ale czy musimy się koniecznie dać zarżnąć elektronicznemu spamowi?

Powodzenia,

webjami

Prosty CMS

Wrzucaj mail, zapisany w grafice.

Chociaż i tak na nic to się nie zda na dłuższą metę.

Dla dużej ilości osób stosuje maile (UnikalnaNazwa@domena.pl). Po około pół roku na ~20% adresów zaczyna spływać spam.

Wystarczy, że jakiś trojan/wirus dostanie się na komputer osoby która do Ciebie pisała i po ptokach.

MKR

Faktycznie masz rację, że po pewnym czasie każdy adres epoczty będzie spalony.

Komputery Zombie robią swoje, ja formatuję średnio tygodniowo 2 dyski u moich klientów.

Pomimo stałego instruowania większość z nich to już stara recydywa.

Co ciekawe, że każdy z nich uparcie stosuje przeglądarkę IE...

A więc co tu się dziwić, że echo na posta jest jak na razie raczej mikre.

Bardzo jestem ciekaw opini Moderatorów tej kategori (!?).

Prosty CMS

Bardzo jestem ciekaw opini Moderatorów tej kategori (!?).
Moderatorzy nie mają uprawnień pozwalających na grzebanie w kodzie forum. Musisz poczekać na "głos" Administratorów.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Ja rozwiązałem sobie ten problem pisząc prosty skrypcik generujący obrazek z adresem e-mail, kto chce przepisuje a kto chce może go kliknąć (wersja dla leniwych) i po prostej weryfikacji zadaniem matematycznym dostaje klikalny adres e-mail. Na wielu stronach mam taki adres e-mail (nawet tu na forum gdzieś jest) i na żaden adres nie przyszedł jeszcze żaden spam. No ale jest tak jak pisze mkr my możemy się zabezpieczać a i tak źródło wycieku będzie gdzie indziej... a na stronach klientów korzystam z zabezpieczania poprzez JS

Możemy cuda robić a i tak spam będzie przychodził.

Bo nawet jak nigdzie nie podamy naszego maila to ktoś do nas czasami pisze maile, zapisuje się on w książkach adresowych i w momencie załapania jakiegoś syfka książka adresowa jest wykorzystywana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności