Skocz do zawartości

strona o meblach

donkey7

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

hehm, dostałem zadanie do zrobienia. mam wypozycjonować stronę meblowyraj.pl na hasła związane z meblami oczywiście. wiem, że w takim stanie nie da się jej wypozycjonować. ale cóż, ja strony nie zrobiłem. tymczasowo spróbuję posklejać stronkę tak, aby nie było ramek i flesza.

ale co potem? stronka wygląda jak wygląda i chyba klientów nie przyciągnie.. strona posiada już spory zasób produktów. niestety, zapisana jest jako 'baza sklepu' (żadne mysqł'e i tym podobne), a skrypty sklepu są chyba zabezpieczone (stronka jest hostowana przez onet.pl). więc wielu kombinacji tu nie odstawię, chyba, że zaeksportuję i zaimportuję bazę do mysql'a..

ma ktoś coś takiego na hostingu w onecie? co zrobić z tym fantem? ps. robię to za friko (pierwsze takie zlecenie - testuję swoje umiejętności), więc specjalnie nie muszę kombinować, ale nie chcę, żeby okazało się, że 'żadny ze mnie pozycjoner' (cyt. Erbit).

Bez urazy - to żart ?

Nie chodzi Twoje pozycjonowanie - czytając Twoje posty sądzę, że masz pewien potencjał - tylko ta strona !.

Co to jest ?. Nie na darmo to co robimy nazywa się po polsku PiO czyli pozycjonowanie i Optymalizacja od tego drugiego trzeba zacząć, ajk klient tego nie rozumie to sorki ... rozumiem, że chcesz spróbować za darmo, ale tym sobie narobisz co najwyżej obciachu

nie, nie o to chodzi. robię to znajomemu, który sam nie zna się kompletnie na robieniu stron, pozycjonowaniu itp.

po prostu mam spróbować wypozycjonować. jak się nie uda, to kupa. w końcu jestem dopiero w klasie maturalnej i nikt mnie za to nie powiesi :blink:

[edyt]

dokładnie to jest strona znajomego mojego starszego :blink:

kumpel zrobił mu stronkę i teraz on nie wie co z nią zrobić. więc starszy zaproponował, żebym ja się nią zaopiekował. więc się zgodziłem... powiedzmy, że chcę zdobyć doświadczenie.

poza tym doskonale zdaję sobie sprawę co oznacza pozycjonowanie i optymalizacja. chcę tylko wiedzieć jakie są wasze opinie/ sugestie?

Szczerze mówiąc (bez obrazy dla twojego kolegi), ale przed promocją strony (pozycjonowanie, reklama itd.) radziłbym zainwestować w jakiś porządny layout ( mam znajomego który mógłby już za około 400 zł coś takiego zrobić, bierze zaliczke :blink:). No i stworzyć jakiś system do zarządzania tym wszystkim :blink:. Potem dopiero zabrałbym się za pozycjonowanie.

A teraz to o co pytałeś. Więc ja podjąłbym takie kroki (co do optymalizacji):

1. Przebudowa strony z ramek na tabelki lub divy (lepsze rozwiązanie).

2. Jeżeli przebudowywujesz na divy to postaraj się umieścić content na początku strony.

3. Zadbałbym o poprawne wyświetlanie się witryny we wszystkich przeglądarkach.

4. Posarałbym się o zgodność kodu z W3C (roboty lubią czysty kod bez błędów)

No i później oczywiście to co związane ściśle z pozycjonowaniem czyli:

1. Dodać strone do katalogów

2. Zdobywać linki, linki i jeszcze raz linki

3. Uważać na zbyt nagły przyrost linków ( SandBox )

To taka moja mała opinia.

Mam nadzieje że o to ci chodziło :blink:.

Pozdrawiam

chodziło mi o to czy pisać własne skrypty do obsługi sklepu czy lepiej używać gotowców?

zaznaczam, że to ma być prosty sklep, beż żadnych ssl'ów, a zamówienia wysyłane na adres właściciela.

diwi: wiem, wiem, nie musisz mi tłumaczyć :blink: a layout to się jakiś darmowy znajdzie :blink:

[edyt]

'kolega' jest handlowcem, ma sklep (w realu :blink: ), rozwozi meble itd. i chce, aby klienci mieli możliwość zamawiania produktów przez internet. taki lokalny biznesik :blink:

Może i tak ale wg mnie mambo pod taką strone zupełnie się nie nadaje. Jest to zbyt duży potwór który z masą funkcji które raczej nie przydadzą się przy serwisie takiego typu. Jak dla mnie optymalnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie:

Core CMS:

Malutki i bardzo szybki, brak porażającej ilości funkcji, łatwy w konfiguracji i przystosowaniu do layoutu.

+ Sklepu KQS (z aukcji)

https:// sklep.kqs.pl/ tutaj masz przykładowy sklep z wykorzystaniem takiego skryptu

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności