Skocz do zawartości

Katalogi, precle ale co potem ?

Mar_Dal

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

gielo to korzystając z twojej uprzejmości. orientujesz się może w niejakiej geoloklaizacji, konkretnie interesuje mnie pozycjonowanie w jednym z skandywnawskich kraji, za pięknych młodych lat jeździłem tam do pracy i dobrze znam jezyk, i z tego co zrobiłem rozeznanie pozycjonowanie tam praktycznie raczkuje, żeby nie powiedzieć czołga się. czy da się to zrobić z zaplecza które mam czy trzeba przy inwestować w domeny zagraniczne? jesli trzeba w domeny to czy można to zrobic na serwerach które mam czy to tez problem?

Kataloguje kataloguje ale kiedyś przyjdzie dzień, że katalogów zabraknie...Preclować też można do woli ale kiedyś przyjdzie ich kres. Z SWLi nie chce korzystać bo mam negatywne zdanie na ich temat.

Jakie jeszcze formy pozycjonowania stosujecie, pomijając w/w, kupno linków na stronach, kampanie adwords i posty na forach....???

Kolega zapomniał wspomnieć o jeszcze jednej metodzie - nie płacenia innym kolegom pozycjonerom za wykonane usługi.

:P

Ciemna strona mocy!

• 1 rok później...
Komentarze na blogach wp

Link to link, ale ogólnie to większość ma nofollow, a te co mają dofollow to i tak w każdym poście potem mają po 20 i więcej linków wychodzących, także te linki zbyt skuteczne nie są, to raczej taki lekki support. Jeszcze są serwisy z artykułami, ale to niestety trzeba się wysilić i napisać sensowny artykuł, co dla niektórych jest już zbyt wielkim wymaganiem ;) no i prywatne zaplecza. Moim zdaniem powinno się zacząć od zdobywania jak najlepszych linków z najbardziej zadbanych serwisów z artykułami i porządnych precli, a katalogowanie i preclowanie takie masowe to też taki support, bo to większości wszystko słabe jest i nie funkcjonuje zbyt długo, a też się trzeba sporo "namachać" tych wpisów by był jakikolwiek efekt.

EDIT: a... nie spojrzałem kto napisał powyższego posta :).

gielo...

Wskaż mi choć jedną stronę z rankingu alexa 1000, która ma choć 1% linków z katalogów. A TY podajesz 30%, czyli wartość 30 krotnie to przekraczającą.

Wskaż mi choć jedną stronę z rankingu alexa 10.000 i mających więcej niż 3% linków z katalogów.

Pisałem już kiedyś, pozycjonowania nie da nauczyć się z książek czy forum. Zanim nauczy się pozycjonować, należy najpierw nauczyć się obserwować a następnie wyciągać z tego wnioski.

TOP 10.000 Alexy jest dla mnie odnośnikiem jeśli chodzi o proporcje linków. Wiadomo iż w większości są one naturalne, odrzucając skrajne wyniki mam bardzo dobrą próbkę.

I w rzeczywistości, jeśli idzie o SEO, czym bardziej odbiega się od realnej proporcji linków oraz jej źródeł, tym łatwiej popaść w kłopoty, i tym mniej jest skuteczne a jeśli już to na krótką metę.

Ciekawe, jak wiele osób zdaje sobie sprawę z tego iż, na podstawie danych dostarczanych przez alexa.com można określić skuteczny i bezpieczny sposób linkowania, ogólny przyrost linków oraz ich źródeł.

Jest wiele narzędzi w sieci, łącząc ich dane, za kwotę niższą niż 1.000zł miesięcznie można uzyskać dane które potraktowane jako raw data dla dobrego systemu ich analizowania, dają informację które przekraczają zainwestowane pieniądze 100x.

Podstawa to źródła linków, słowa kluczowe, anchory oraz darmowe dane dostarczane przez wiele stron, jak np. alexa.com Podstawa to też własne zaplecze testowe oraz serwer służący jedynie do analizowania danych oraz ich kolekcji.

Czy ktoś z Was zauważył przez ostatni rok jak bardzo zwiększył się pusty traffic, jako wizyty wszelakich botów zbierających informacje, czy potraficie trafnie określić która wizyta jest botem a która rzeczywistym użytkownikiem ?

Nikt poważny w branży nie bierze pod uwagę site strony czy też YBL jako ilość linków, czy też PR bez znajomości dodatkowych danych, czym charakteryzują się SWL-e, a najbardziej śmieszne jest w tym to iż nazywają swoje narzędzia najskuteczniejszymi, mimo iż o skuteczności nie mają oni zielonego pojęcia - jak np. właściciel weblinka, ktory nie wie co to ranking alexa :blink:

W dzisiejszych czasach informacja jest na wagę złota i to ona generuje zyski.

Czym wcześniej ją posiadasz, czym szybciej trafnie wykorzystasz oraz czym dłuższy czas minie zanim dowiedzą się o niej inni, tym więcej zarobisz.

Jedną z branży dokładnie odzwierciedlających tą właśnie sytuację jest branża SEO.

SEO jest również branżą w której najbardziej zaciemnia się rzeczywisty obraz sytuacji i praktykują to też giganci jak google.

Z tego też względu, nie każdy nadaje się do SEO.

Są tacy którzy do końca życia będą katalogować, preclować czy też pisać komenty na blogach, sprzedawać punkty i cieszyć się update PR ( teraz dojdzie jeszcze fala klikaczy +1 :peace: )

To oni będą robić ogony w miejscach gdzie szlachta pozostawi im miejsce.

Stąd będą mieć traffik, szkoda tylko iż będzie on miał małe przełożenie na akcję użytkownika, gdyż właściciela strony cieszy long tail, bez analizy jego CPA,

nie wie on także że część z niego jest sztucznie generowana, ale cieszy się z logów i może nawet wypije pół litry z tej okazjii :D

Każdy posiada mózg, sęk w tym iż mało kto go wykorzystuje.

Pisać by moża bardzo wiele, wiem że to ostre słowa, jednakże z życia wzięte i tyczące się porażającej większości na tym forum.

Pozdrawiam,

GregiUK.

@GregiUK nie widzisz różnicy między naturalnym zdobywaniem linków przez popularne strony które znajdują się w top 10k alexa, a pozycjonowaniem stron, które ze względu na swoją treść oraz funkcjonalność w 99% nigdy nie będą w stanie zdobywać tylu naturalnych linków żeby pozycjonowały się same?

Teoretycznie można podjąć działania, które zaowocują linkowaniem naturalnym - problem polega na tym, że przeciętnego radcy prawnego i fotografa na to nie stać, a w większości pozycjonuje się właśnie takie małe firmy. Pozycjonowania owszem można się nauczyć ale nie analizując ranking alexa tylko topy na najcięższe frazy.

• 1 rok później...

jak już wykorzystasz katalog i precle to z mojego doświadczenia mogę powiedzieć iż warto poszukać zagranicznych stron po komentarzach. Znajdziesz w ten sposób dużo stron z PR>0 i będziesz mógł zostawić tam link.

Idealny katalog stron dla twojej witryny- dodaj swoją stronę bezpłatnie.
Polecam serwisy o zdrowiu i urodzie: pieknojestwtobie.com oraz twojmedyk.pl

oooo... Pan Archeolog... :) a już miałem napisać Mar_Dal... jaja sobie robisz?? i dopiero zobaczyłem posta D,zbitej i Marcina :), jakie wykopaliska kolega wyciąga :D miło powspominać ;) - a swoją szosą sporo wartościowej wiedzy w tym wątku i tylko dlatego Pan Archeolog nie dostanie bana...

dymna.jpg

Pamiętajcie o kosztach z których nie da się zejść

1. Moderacja wpisu w jakimś byle normalnych seokatalogu ok 10 zł za wpis
  2. Napisanie treści do katalogu albo precla 30zł za 1 k znaków czas czekania 1 dzień
  3. Jak chcesz postawić swój katalog albo blog to płacisz w agencji 1 tys zł za taką usługę (to i tak tanio)

Jakikolwiek efekt będziesz miał np po 6 miesiącach takiego katalogowania i np po tym okresie będziesz miał do jednej frazy 600 linków. Ludzi którzy mówią że się da taniej nie słuchaj bo to "gaduły". Ja mam pewne doświadczenie w tym zawodzie i wiem jakie są ceny za takie usługi i jak się robi samemu, ale to co kiełbasę też robisz samemu? Znam firmy -agencje reklamowe które w tym roku zafakturowany 1 mln zł i oni wiedzą że dobra usługa musi kosztować.

Podsumuj sobie koszty to zobaczysz czy Ci się opłaca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności