Skocz do zawartości

kalsyfikacja pkwiu

jubi

Rekomendowane odpowiedzi

moja historia !!! :

od tygodnia próbuję się dowiedzieć jak można sklasyfikować działalność reklamową w internecie - robisz stronę internetową, oferujesz ludziom zamieszczenie reklam swoich firm, oni chcą je zamieścić i ci płacą za ich zamieszczenie.

poszedłem do urzędu miejskiego w augustowie w poszukiwaniu kompetentnego doradztwa.

zastałem 3 urzędniczki przy kawie

2 oglądały jakieś zdjęcia, jedna zauważyła, że wszedłem do ich pomieszczenia.

opisałem typ działalności i zadałem pytanie - pod jaką kategorię to się nadaje?

w tym momencie usłyszałem pisk - "popatrz jaka ładna sukienka!!" urzędniczka co prędziej pospieszyła zobaczyć owo cudo.

zobaczyła, wróciła i zaczęła szukać... ... ... ...

"wie pan, nie wiem :D "

"może pod jakieś usługi związane z mediami? reklama? komputery?"

"tutaj są takie kategorie, ale pana jest bliżej niesprecyzowana !!! "

!!!

:) "to niech pan zadzwoni do urzędu statystycznego"

nie mam telefonu, ale jakoś zadzwoniłem. opisałem sprawę, oni na to - "oddzwonimy"

już około tygodnia trwają narady w suwałkach :(

może ktoś wie co to takiego jest reklama w internecie dla naszego zacofanego aparatu państwowego?

72.30.3 Sprzedaż miejsca na reklamę w Internecie przez właścicieli witryn internetowych

72.30.30 Sprzedaż miejsca na reklamę w Internecie przez właścicieli witryn internetowych

72.30.30-00.00 Sprzedaż miejsca na reklamę w Internecie przez właścicieli witryn internetowych 83620x

znalazlem, podaje do wiadomości jakby komuś było potrzebne !!! dzięki.

napisane jak wół, a baba jamująca się tym zawodowo nie umiała (może bardziej nie chciała) znaleźć.

tu powinno nastąpić narzekanie na kraj, urzędników itp. !!!

pozdrowienia wszystkim niekompetentnym i leniwym pierdzistołkom z suwałk i augustowa :)

• 2 tygodnie później...

Moze mi ktos wyjasnic do czego sluzy PKWiU? Ja jak zakladalem dzialanosc to szukalem odpowiadajacych mi pozycji w PKD i we wpisie do ewidencji dzialalnosci gospodarczej mam podane numery wlasnie z PKD.

Linki i reklamy rowniez sprzedaje i myslalem ze to sie lapie do:

74.40.Z  Reklama

Podklasa ta obejmuje:
- projektowanie i realizowanie kampanii reklamowych,
- projektowanie i rozmieszczanie reklam w formie np. tablic, paneli, ram ogłoszeniowych, dekorowania wystaw sklepowych, pokazów, reklam na samochodach i autobusach itp.,
- realizowanie reklam poprzez sprzedaż czasu i miejsca na cele reklamowe w środkach masowego przekazu,
- reklamę powietrzną,
- dystrybucję i doręczanie prospektów i próbek reklamowych,
- wynajmowanie przestrzeni na cele reklamowe.

Podklasa ta nie obejmuje:
- drukowania materiałów reklamowych, sklasyfikowanego w 22.22.Z,
- badań rynku i opinii publicznej, sklasyfikowanych w 74.13.Z,
- działalności specjalistów stosunków międzyludzkich ("public relations"), sklasyfikowanej w 74.14.A,
- wykonywania fotografii reklamowej, sklasyfikowanego w 74.81.Z,
- produkcji filmów reklamowych, sklasyfikowanej w 92.11.Z.

Polska Klasyfikacja Dzialalnosci jak sama nazwa wskazuje sluzy do okreslenia przedmiotu dzialalnosci, natomiast PKWiU jesli dobrz rozgryzlem ten skrot to Polska Klasyfikacja Wyrobow i Uslug ale do czego to ma sluzyc to nie mam pojecia.

Internetowy System Reklamowy to połączenie katalogu stron, katalogu firm, katalogu sklepów oraz ogłoszeń drobnych i artykułów.

74.11.16 Usługi związane z przetargami i aukcjami

nie jestem pewien czy o to ci dokładnie chodzi. jak nie o to, to poszukaj w tym ich wykazie

Nie masz racji jubi. To co podałeś to PKWiU - czyli to usługa a nie PKD (rodzaj działalności). Ten numer (PKWiU) mozesz (powinienes) umiescic na FV. Ta uwaga tyczy sie także Twej poprzedniej wypowiedzi odnośnie raklamy - podałeś PKWiU a nie PKD.

PKWiU to raczej do sprawdzenia np. jaka stawka VAT.

Polska Klasyfikacja Dzialalnosci jak sama nazwa wskazuje sluzy do okreslenia przedmiotu dzialalnosci, natomiast PKWiU jesli dobrz rozgryzlem ten skrot to Polska Klasyfikacja Wyrobow i Uslug ale do czego to ma sluzyc to nie mam pojecia.

Dokladnie tak jak napisaliscie.

PKD - to sluzy do okreslania prowadzonej dzialalnosci.

PKWIU (Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług) zastąpiła i zespoliła dwie poprzednie klasyfikasje (SWW - Systematyczny Wykaz Wyrobow oraz odpowiednik SWW dla usług (nie pamietam nazwy tej klasyfikacji - chyba PKU-'Polska Klasyfikacja Usług')).

Wedłu PKWiU ustawodawca takze okresla stawki VAT, konieczność certyfikowania towarów i całą gamę innych spraw związaną z handlem i usługami. W ustawach bowiem nie znajdują się nazwy towarów czy usług a własnie kody PKWiU. Czyli PKWiU służy głównie celom podatkowym oraz statystycznym.

Dla zainteresowanych podaje link do PKWiU oraz PKD https://klasyfikacje.pl/

Pozdrawiam.

Racja, racja, ale chodziło mi głównie o pkwiu (tak jak w temacie); jeżeli źle zrozumiałem cameleona, to wybaczcie :D

jak już będe miał zestaw informacji co do konkertnych kalsyfikacji pkd i pkwiu dotyczących internetowych biznesów, to napiszę.

o, a tak nawiasem mówiąc; wiecie, że z urzędów pracy można brać środki na rozpoczęcie własnej działalności (okolo 12 tys.)? może to nie za dużo, ale zawsze jakaś kasa ;) nazywa się to chyba środki z funduszu pracy na podjęcie działalności gospodarczej. biorąc równiez pod uwagę fakt obniżenia zusu dla rozpoczynających działalność (około 260 zł trzeba teraz płacić, ale tylko przez 2 pierwsze lata), to trzeba przyznać, że nasze państwo staje się wreszcie przyjazna przedsiębiorcom :D

o, a tak nawiasem mówiąc; wiecie, że z urzędów pracy można brać środki na rozpoczęcie własnej działalności (okolo 12 tys.)? może to nie za dużo, ale zawsze jakaś kasa :D nazywa się to chyba środki z funduszu pracy na podjęcie działalności gospodarczej. biorąc równiez pod uwagę fakt obniżenia zusu dla rozpoczynających działalność (około 260 zł trzeba teraz płacić, ale tylko przez 2 pierwsze lata), to trzeba przyznać, że nasze państwo staje się wreszcie przyjazna przedsiębiorcom  :D

92553[/snapback]

moja znajoma teraz bezproblemowo to dostała. dodatkowo będzie miała możliwość uczęszczania na 1tygodniowy kurs dla przedsiębiorców rozpoczynających działalność, oczywiście za friko.

PS. Czasami sobie pluje w brode, założenie DG w czerwcu tego roku.. ;)

PS. Czasami sobie pluje w brode, założenie DG w czerwcu tego roku.. tongue.gif

700 - 250 * 24 ;)

jest powód ;)

jak coś, to możesz odczekać 60 miesięcy i wtedy będziesz mógł :D

edit

(700 - 250) * 24 :D

jak masz kogoś zaufanego, kto nie prawadzi działalności gospodarczej (brat, siostra) to możecie zrobić tak:

1. on(ona) zaczyna się ubiegać o te środki z funduszu pracy (np. witryna internetowa - małe koszty do utrzymania przez rok)

2. po ich otrzymaniu otwiera sobie firemkę

3. robisz go(ją) współwłaścicielem

4. zrzekasz się prawa do firmy

5. płacicie mniejszy zus

6. po 60 miesiącach ty robisz to smo co on i on to samo co ty :)

długo, niebezpiecznie, męcząco, ale może się komuś przyda ;)

• 6 miesięcy temu...

o, a tak nawiasem mówiąc; wiecie, że z urzędów pracy można brać środki na rozpoczęcie własnej działalności (okolo 12 tys.)?

Aż tak pięknie nie ma jakby się wydawało, warto przeczytać cały regulamin.

Aby z tego skorzystać musisz być pewny że przez kolejne dwa lata to właśnie ten biznes i tylko ten dostarczać Ci będzie zysków. Nie możesz się dodatkowo zatrudnić, nie możesz zawiesić działalności. To główne powody dla których ja zrezygnowałem z tego dofinansowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności