Skocz do zawartości

Ogólnotematyczne zaplecze za niewielkie pieniądze

moody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym stworzyć sieć stron internetowych, które będą na tyle dobre żeby na siebie zarabiały, a jednocześnie będą mogły służyć jako ogólnotematyczne zaplecze. Załóżmy, że dysponuje budżetem 1000 - 2000zł. Nie mam doświadczenia w temacie więc proszę o pomoc. Przeznaczenie tego projektu jest... nieznane. Coraz bardziej mnie wciąga pozycjonowanie i pomyślałem, że własne zaplecze się przyda :) Zawsze można je w razie czego sprzedać.

Nie chciałbym tworzyć katalogów bo jest potem dużo roboty z moderacją, a pozatym katalogów jest całe mnóstwo. Myślałem raczej o zamkniętej sieci blogów/precli w liczbie 10-20 + np. 5 stron na tematy na których się znam. Wszystko na oddzielnych domenach zagranicznych (ewentualnie część blogów na subdomenach) i postawione na SEO hostingu np. w OmniMax (20 różnych IP). Pytania jakie mi się nasuwają co do wykorzystania zaplecza i samego pomysłu:

1. Czy opisywane strony mogę częściowo wykorzystać jako zaplecze pod StatLinka, ale bez ryzyka utraty pozycji? Innymi słowy: jeśli umieszczę np. 2-3 linki statlinka na normalnych stronach www to polecą one w wyszukiwarkach?

2. Czy mając 5 opisywanych "normalnych" stron (1 strona = 1 temat) na przeróżne tematy + kilkanaście blogów ogólnotematycznych mogę uznać, że mam swoje zaplecze i zacząć odnosić sukcesy na średnie/średniotrudne frazy? (Wiem, że nie da się tego dokładnie określić).

3. Jakieś sposoby na zmniejszenie kosztów całego projektu? Czy np. kupno tylko 10 domen i postawienie całości na tych 10 domenach głównych i ich subdomenach będzie wielkim grzechem?

To z grubsza tyle. Wszelkie sugestie i porady mile widziane. Jak ktoś sądzi, że moje zamiary nie mają żadnego sensu to też dajcie znać :)

Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Ad1 - wykorzystać możesz tego nikt Ci nie zabroni jednak ryzyko jest ale głównie pod wyczyszczenie PR jeśli takowy będzie i utratę mocy z linków (jakiś tam % niewielki na to jest)

Ad2 - zaplecze to już jest ale raczej na słabe frazy i słabośrednie powyżej nie masz raczej co marzyć że ci wystarczy powera (chodź i na to może byś za mało)

Ad3 - rozwiązanie dobre ale zapewne odbędzie się to kosztem mocy linków (patrz pkt2) - ile można stracić na tym hmmm nie wiem ale za to jest takie prawo że zaplecze jest tyle warte ile w nie zainwestujesz czasu i $

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

jesteś z nami ponad pół roku

walnąłeś równo 270 pościaków

...i takie pytania

hmm

1. nie muszą/nie ma wprost zależności, chyba że małpiatka wpadnie

2. zapleczem tematycznym łatwiej osiągniesz satysfakcjonujący rezultat na powiązane tematycznie frazy

niż zapleczem "do wszystkiego"

Od razu nadmienię, iż tematyczność to. Właśnie

3. OmniHost daje łatwą możliwość przypisania IP do subdomeny, skoro piszesz że będziesz miał ich 20

Arni pytania zadałem, bo głupio było napisać "Mam 1000 i chce zaplecze. Co robić"?. Spodziewałem się takich, a nie innych odpowiedzi, mając też nadzieje na jakieś niedotyczące bezpośrednio pytań sugestie/rady. W każdym razie dzięki za pomoc.

samym takim zapleczem niewiele co wypozycjonujesz, ale bedzie jak znalazl na sam poczatek pozycjonowania, wtedy gdy klient bedzie chcial zobaczyc ze zajales sie pozycjonowaniem, dzieki takim 20-30 linkom mloda strona po pierwszych dniach linkowania nie wypadnie z indeksu

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Po pierwsze, jeżeli zależy Tobie na niskim koszcie - Kup sobie reselkę w Hekko, bedzie tanio,bezpiecznie :)

Co do subdomem to raczej odpadają... Gdzieś na blogu (kogoś z PiO) czytałem, że śmieci i/lub niewartościowe strony w subdomenach obniżają ogólną pozycję domeny głównej...

Jeżeli chcesz postawić "wartościowe zaplecze", a nie kolejnego wp-robota to ok i jest to wtedy wygodne i oszczędne rozwiązanie :)

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

A dlaczego nie zrobisz jednej porządnej power-strony, która będzie miała podkategorie i będzie mogła pracować na swoją "markę"?

Ja bym naprawdę się tymi różnymi domenami tak straszliwie nie przejmował. Jeśli linki z tak stworzonego serwisu będą szły z treści, serwis będzie świetnym zapleczem.

polish suicide flew 48 successful missions

samym takim zapleczem niewiele co wypozycjonujesz, ale bedzie jak znalazl na sam poczatek pozycjonowania, wtedy gdy klient bedzie chcial zobaczyc ze zajales sie pozycjonowaniem, dzieki takim 20-30 linkom mloda strona po pierwszych dniach linkowania nie wypadnie z indeksu

Samym nie, ale blogi dają też możliwość linkowanie wpisów w katalogach i preclach i indeksację większości linków z tych źródeł.

Jeszcze jedno pytanko. Co byście wybrali pod kątem zaplecza i "zwrotu z inwestycji" :

A) 20 blogów ogólnotematycznych opartych o wordpress na różnych IP i domenach. Blogi proste, o podobnej budowie, na darmowym szablonie, ale za to zamknięte, z dobrym linkowaniem wewnętrznym, bez śmieci. Zarabianie: płatne wpisy, adsense

:) 7-8 "normalnych" stron coś a'la moje www.platnosci24.com. Tematyka przeróżna: zarabianie w internecie, marketing, pozycjonowanie, zakłady bukmacherskie, turystyka, .... Każda strona poświęcona konkretnej tematyce, statyczna. IP i domeny różne, treść dobrej jakości. Zarabianie: programy partnerskie, sprzedaż linków, adsense

C) Combo, czyli np. 10 blogów + 3-4 strony. IP i domeny unikalne, reszta jak wyżej.

Z góry dzięki za pomoc.

@Arni jak zainteresujesz się wygasającymi domenami (eXdomain), to zaplecze będzie miało moc, pod warunkiem że będzie ta sama tematyka, która była na domenie. Aby zaplecze było silne, to jeszcze warto popracować nad dużą ilością dobrej jakości treści, lecz w tym przypadku wątpię abyś dał radę tyle wyprodukować (chyba, że będziesz kupował teksty). Później wystarczy się zatroszczyć o wpisy w SeoKatalogach, dopalić je rozsądnie i wyciągniesz średnie frazy.

Oczywiście macie racje - zapomniałem dodać, ale cokolwiek nie zrobię to będzie to dobrze podlinkowane. Mam 400 sprawdzonych katalogów, wpisy podlinkuje z owych blogów, do tego kilkadziesiąt publicznych precli + ze 100 zamkniętych + linkowanie wzajemne. I dopiero za coś takiego brałbym kase :)

Co do domen. Dobre domeny z historią niestety kosztują, a jak mówiłem budżet jest ograniczony. Byle czego też nie kupie, bo trace szanse na późniejszą sprzedaż domeny ;) Stawiałbym więc raczej na nowe domeny, a mocy nabierałyby z czasem.

O teksty nie ma się co martwić, po 2 latach pisania doszedłem do sporej wprawy w tej kwestii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności