Skocz do zawartości

Jak Google naciąga naiwnych na kasę w AdWords!

spookypld

Rekomendowane odpowiedzi

A co dopiero moze byc na hostach na ktorych nie ma zakazow?

[nie wiem co to ma wspólnego z adwords]

na az.pl czy progreso.pl czasami się zdarza że jest ban na pół godziny czy godzinę

ale najczęściej google z serwera działa

omnihost ma ten problem raczej tylko dlatego że kieruje swoje usługi do pozycjonerów

Generalnie Google Analytics jest strasznie niedokładne to moim zdaniem lipa pod względem odzwierciedlania ruchu.

Mam swój własny serwer statystyk i dodatkowo Google. Jakim cudem są tam takie rozbieżności w ruchu? Google mi zaniża statystyki. Tak jest u wszystkich klientów i nie pokazuje całego ruchu. Pewnie chcą aby ludzie kupowali adwords.

A narzędzie słów kluczowych i miesięczne wyszukiwania lokalne chyba raczej nie mają pokrycia z rzeczywistością.

Robiłem testy które pokazują, że łatwo oszukać to narzędzie (monitoring pozycji robi swoje i przekłamuje wyniki). Potem można klientowi pokazywać, że ta fraza będzie wyszukiwana 5 tysięcy razy. Nie ma co na to patrzeć.

Z drugiej strony fajny sposób aby kołować konkurencję bo nie mogą dopasować słów kluczowych :) .

Mam swój własny serwer statystyk i dodatkowo Google. Jakim cudem są tam takie rozbieżności w ruchu? Google mi zaniża statystyki. Tak jest u wszystkich klientów i nie pokazuje całego ruchu. Pewnie chcą aby ludzie kupowali adwords.

Google Analytics nie uwzględnia wejść botów, ani tych obsługujących JS ani nieobsługujących.

Statystyki Google mają podobną dokładność jak te od Gemiusa, a reszta m.in. większość instalowanych na serwerze, Stat4u, Countomat zawyża wyniki.

Spoko spoko to raczej Google źle liczy i jestem o tym przekonany bo robiłem wielokrotne testy na to. :)

HM. No tak się składa, że listę botów sobie uaktualniam i booty nie są brane pod uwagę. Boota można stosunkowo łatwo odróżnić od prawdziwego usera - w statystykach jeszcze są inne metody niż filtr Ip na rozróżnienie fack ruchu.

Nie wiem jak tam liczy stat24 i podobne cuda co używacie bo nie widziałem kodu. A z tego co widzę to nikt nie narzeka na stat24. W niektórych serwisach też wrzucałem kod stat24 i dawał podobne wyniki co moja stat.

Po za tym ja nie mówię o Action page views tylko o unikalnych IP i klientach którzy chodzą po stronie to mi się nie zgadza i to zupełnie.

wszelkie "podpowiadacze" gugla sa dobre tylko 3ba je umieć zanalizować i wytłumaczyć klientowi co tak naprawdę oznacza "średnia" bądź "średnia ważona" i co to jest "odchylenie standardowe".

Pokazując ten kalkulatorem i inne klientowi od psychologii społecznej warto było się natrudzić i pokazać co tak naprawdę te dane dają.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Statystyki Google mają podobną dokładność jak te od Gemiusa, a reszta m.in. większość instalowanych na serwerze, Stat4u, Countomat zawyża wyniki.

Nie zgodzę się z Tobą, statystyki google są najgorszymi statystykami jakie można sobie wyobrazić, Gemiusowi nie dorastają to pięt a są używane tylko dla tego że są darmowe

Wystarczy przejrzeć wątek na PIO o GA żeby zobaczyć ile mają błędów.

Wystarczy przejrzeć wątek na PIO o GA żeby zobaczyć ile mają błędów.

nie mają żadnych większych błędów

w dziale o GA prawie każdy temat jest według szablonu:

* czy da się zrobić X w GA

* nie da się, ale w statystykach Y jest taka opcja

podczas gdy da się to zrobić w GA tworząc niestandardowy filtr, segmentując dane czy dodając kod

ewentualnie "nie działa mi śledzenie konwersji" czyli źle wpisane wyrażenia regularne w konfiguracji

tak jak gemius dokładne nie są, ale AUV z GA najbardziej odpowiada gemiusowym UU

właściwie jedynie gemiusTraffic jest lepszy od GA pod względem funkcjonalności

a dane mogą być zaniżane gdy kod jest na dole strony i użytkownicy szybko wychodzą ze strony zanim się wczyta do końca

wtedy należy użyć kodu asynchronicznego wstawianego na górze

GA to nie jest prosty licznik odsłon, gdzie tylko klikasz w panelu i wklejasz kod na stronę

to jest zaawansowane narzędzie analityczne/marketingowe

odnośnie darmowości - GA są darmowe tylko jak masz mniej niż 5 mln odsłon miesięcznie

nie mają żadnych większych błędów

w dziale o GA prawie każdy temat jest według szablonu:

* czy da się zrobić X w GA

* nie da się, ale w statystykach Y jest taka opcja

Odrazu widać że nie wiesz o czym piszesz

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=76770

a dane mogą być zaniżane gdy kod jest na dole strony i użytkownicy szybko wychodzą ze strony zanim się wczyta do końca

wtedy należy użyć kodu asynchronicznego wstawianego na górze

Wręcz niewiargodna teza

GA są darmowe tylko jak masz mniej niż 5 mln odsłon miesięcznie

Pokaż źródło tej informacji

GA są darmowe tylko jak masz mniej niż 5 mln odsłon miesięcznie

Pokaż źródło tej informacji

google nie działa?

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Google Analytics to bezpłatna usługa oferująca użytkownikom maksymalnie 5 milionów odsłon miesięcznie. Jeśli witryna generuje więcej niż 5 milionów odsłon miesięcznie, konieczne jest jej powiązanie z aktywnym kontem AdWords w celu uniknięcia przerw w korzystaniu z usługi Google Analytics. Google Analytics aktualnie definiuje aktywne konto AdWords jako konto AdWords zawierające co najmniej jedną aktywną kampanię o minimalnym budżecie w wysokości 1 USD (lub równoważności w innej walucie) dziennie.

no fakt powyżej 5 mil trzeba zaktywoać kampanie o minimalnym budżecie 1$

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności