Skocz do zawartości

Pomoc w wycenie

S3ntin3l

Rekomendowane odpowiedzi

O umiejętności się nie martw B) Po prostu wiele lat pozycjonowałem dla siebie (niekomercyjnie), dlatego nigdy nie zastanawiałem się nad wyceną fraz.

Skoro tak, to oszacuj ile będziesz potrzebował czasu, ile włożysz pracy, środków i po sprawie

@kikasek

przeciez to wlasnie robi, pyta ludzi z branzy na branzowym forum.

- ja bym wzial za suknie slubne 600pln na miesiac przez 6 mcy i tylko pod warunkiem, ze strona jest seo freindly. jezeli nie to z mila checia ja przerobie (postawie od zera na joomla) za 1000-1500pln w zaleznosci od funkcjonalnosci.

pzdr

notintine

Pytanie innych o wycenę mija się z celem. Jeden może mieć 1000 mocnych zaplecz tematycznych pod tematy ślubne i może każdego pozamiatać ceną, bo zrobi to za 200zł za miesiąc i jeszcze na tym zarobi. Osoba bez mocnego zaplecza może dać nawet 2000zł i może na tym nie zarobić, bo zaplecze tak czy inaczej trzeba będzie zbudować i wzmocnić.

Jak ja Ci powiem, że dla mnie 400zł jest ok, zakładając, że mam silne zaplecze, którego Tobie brakuje. Ty powiesz klientowi 380zł i popłyniesz na tym biznesie, bo nie masz odpowiedniego zaplecza i będziesz musiał je budować pod pozycjonowanie strony klienta.

Sądzicie, że jest sens pytania się na ile kto wycenia daną frazę i brać to pod uwagę w swojej wycenie?

Tak jak pisał jeden z moich poprzedników :

1. oszacuj ile sam musisz zainwestować w to, żeby stronę klienta wbić na ustalone pozycje

2. dodaj do tego ustalony margines błędu.

3. Do otrzymanej kwoty dodaj swój zysk

4. oszacuj ile miesięcy zajmie Ci wbicie strony do np. top10.

5. Ustal z klientem na jaki okres podpisujecie umowę.

6. Odejmij od okresu obowiązywania umowy szacowany czas, który jest Ci potrzebny na wypozycjonowanie strony (dzięki temu będziesz widział przez ile miesięcy szacunkowo będziesz zarabiał).

7. Podziel ilość pozostałych miesięcy przez kwotę otrzymaną w obliczeniach z pkt 1-3. Tak wyjdzie Ci stawka miesięczna :D

Faktycznie jak na to patrze jest bardzo dużo niewiadomych. Jednak jeżeli chodzi o mnie, przygotowanie dobrej wyceny jest nieraz trudniejsze od samego pozycjonowania ;) Stopień trudności rośnie wraz z konkurencyjnością frazy.

Jak wyceniasz frazę na 4000-5000zł wykładniczo rośnie ryzyko, że na umowie popłyniesz :D.

Życzę więc powodzenia w przygotowywaniu wycen.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności