Skocz do zawartości

Telapatia czy coś takiego istnieje?

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro to taki dział pozwolę sobie opisać pewną dziwną sytuację jaka mi się przydarzyła choć nie zwiazaną tematycznie :placze:

Mianowicie jakiś czas wstecz, ok. 2 miesiące rozmawiałem z kolegą o tym, że jego szef chce mieć stronę www i czy bym mógł im zrobić ... Wiec przedstawiłem swoją ofertę... i jak się zdecyduje miał się ze mną skontaktować w tej sprawie ponownie. No i tak minęły sobie dwa miesiące, o sprawie praktycznie zapomniałem... Aż pewnego dnia [wczoraj] obieram ziemniaki i przypomniałem sobie o tym zleceniu i pomyślałem, że warto by się odezwać do nich samemu. Nie minęły nawet 2 minuty i dzwoni telefon, odbieram go i jestem w szoku ponieważ właśnie dzwoni ten kolega w tej sprawie!

I co o tym sądzić ? Zwykły, a raczej niezwykły zbieg okoliczności, a może przykład na coś takiego jak telepatia :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Moim zdaniem to zasługa tych ziemniaków, na pewno pochodziły z chodowli jakiegoś szamana i z powodzeniem zastąpiły Ci szklaną kulę. Nie ma na co czekać, pisz do faktu i dzwoń do strefy 11 :placze:

Wychodzę z założenia, że nia ma żadnych sił magicznych itp., poprostu to był zbieg okoliczności :)

Dała matka rozum? To kombinuj.

Nie ma na co czekać, pisz do faktu i dzwoń do strefy 11 :)
Widocznie nie masz takich zdolności... ale musisz mieć "dolinę" ... pewnie mi bardzo zazdrościsz :placze:
Wychodzę z założenia, że nia ma żadnych sił magicznych itp., poprostu to był zbieg okoliczności !!!

Widzisz, fal radiowych też kiedyś nie znali i nie korzystali z ich dobrodziejstw !!!

... Poza tym co ma telepatia wspólnego z magią ?

... Nie wyskoczył mi z ziemniaka DŻIN jak z lampy Aladyna !!!

Poza tym miewałem i inne podobne przypadki ale w szczególności tak jak Erbit z osobami bliskimi np. matką. Skoro to tylko zbiegi okoliczności too nAPRAWDĘ bardzoooooo dużeeeeee!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Moje zdanie w tym temacie jest takie, że jeżeli będziesz w coś wierzył np. w przesądy, to jakieś przypadkowe zdarzenia będą cię utwierdzały w twoim zdaniu, jednak, gdy nic takiego się nie stanie, to poprostu tego nie zauważysz. Czyli - czarny kot przebiegnie Ci drogę i nic się nie stanie, to o tym zapomnisz i już, a jak Ci przebiegnie drogę, a potem ... np. wdepniesz w kupę pieska :placze:, to od razu będzie to wina pecha...

Tak samo jest z wszystkimi zdarzeniami typu telepatia, przeczucia itp. Takie rzeczy raz na kiedyś mogą się zdarzyć, to jest poprostu przypadek i tyle.

Też mam czasami podobne sytuacje. W wielu przypadkach pewnie podświadomie doszukujemy się "tajmenych mocy", ale wieżę w to, że coś więcej w tym musi być.

Np. jakiś czas temu zauważyłem, że jak patrzę na zegarek (nie ważne czy jestem akurat na uczelini czy w domu) to jest godzina 11:11 :placze:

Po kilku miesiącach wpisałem to w Google . Przejrzałem sobie te strony i stwierdziłem, że nie będę z siebie idioty robił. :)

Czasem mamy wrażenie, że już kiedyś byliśmy w danym miejscu, a wcale nie byliśmy. Czasem wydaje się nam, że dana sytuacja miała już miejsce. Coś w tym musi być, ale traktuję to z dużym dystansem.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Nie będę tutaj przytaczał wszystkich przypadków jakie mi się przydarzyły, ale było ich wiele i przemawia to do mnie. I tyle...

Tak jak Ci napisałem fal radiowych też kiedyś nie znano... I co są magiczne ? No i Co Ty na to?

Zakładasz, że to już kres naszego poznania, że wszystko do tego czasu poznaliśmy, wszystko wiemy nic nie jest do odkrycia? Ale z Ciebie Hellz SCEPTYK i pesymista

Hellz - strefa, fakty, mimowolne doszukiwanie sie potwierzdenia na własną teorię... zgadzam sie z Tobą ale nie każ mi opisywac na tym forum spraw, o których jak widze nie masz pojęcia... gdyz to co bym napisał znam z autopsji i przez sporą grupę 'Tomaszów' mógłbym zostać uznany za dziwaka.... (!?!?)

Krótko mówiać nie masz racji Hellz szydząc ze spraw o których (mniemam) nie masz pojęcia (nie dopuszcasz ich do swojej świadomość dokładnie na takiej samej zasadzie jak ktoś doszukuje sie potwierdzeń - Ty także doszukujesz się potwierdzeń, że masz rację iż te sprawy takie jak telepatia nie istnieją).

Pozdrawiam.

Na prawdę nie chciałbym się wdawać w dyskusję na temat fal radiowych - powiem krótko: mam dyplom technik elektronik i na tym skończyła się moja przygoda z elektroniką :placze:

Chodzi mi o to, że w tym, co Ci się przytrafiło nie ma żadnego związku przyczynowo-skutkowego, poprostu dwie rzeczy wystąpiły w tym samym czasie i dlatego wydaję Ci się, że to coś dziwnego, jednak jest to jak najbardziej normalne. To jest wytłumaczenie zdroworozsądkowe.

Mam podobne zdanie do Hellz'a.

Mam umysł typowo ścisły.

Nie przemawiają do mnie takie rewelacje: od jakiś świętych uzdrawiających miejsc, po jasnowidztwo, a kończąc na widzeniu jednej godziny na zegarku [Kiedyś parę razy z rzędu po sprawdzeniu godziny widziałem 14:10 - data bitwy pod Grunwaldem !! Jestem wcieleniem Jagiełły!! Już mi przeszło i więcej się nie zdaża ;) ]

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

Np. jakiś czas temu zauważyłem, że jak patrzę na zegarek (nie ważne czy jestem akurat na uczelini czy w domu) to jest godzina 11:11  :placze:

Mam podobny problem ale z 22:22 ... (chyba umrę o tej przeklętej godzinie)

Kiedyś miałem ciekawą sytuację zadzwonił telefon podnoszę słuchawkę, a w słuchawce słyszę jak moja (wtedy) dziewczyna rozmawia z koleżanką, (dzieliła nas różnica 300 km

Warszawa - Kraków), mówię aneta aneta ... ale nic nie słyszy... wysłuchałem całej rozmowy odkładam słuchawkę i dzwonię do niej i mówię do niej że rozmawiała przed chwilą z koleżanka i mówię jej o czym... a ona tylko mówi "o K...a"

...

Ty także doszukujesz się potwierdzeń, że masz rację iż te sprawy takie jak telepatia nie istnieją
Erbit nie chcę Cię do niczego zmuszać, do opisywania różnych przypadków, bo wcale nie o to mi chodzi. Chcę Ci tylko zobrazować, że tego typu rzeczy zupełnie inaczej wyglądają, gdy spojrzy się na nie z dystansem.

Może mam nieco nietypowe podejście do życia, ale według mnie nie ma czegoś takiego jak szczeście czy pech, według mnie wszystko zależy ode mnie. Przykład: gram sobie amatorsko w lidze szóstek na bramce, w ostatni weekend kilka groźnych akcji przeciwnika ale nie straciłem bramki, bo albo się potknął, albo nie trafił albo coś tam jeszcze... Jednak to wszystko wynika tylko i wyłącznie z umiejętności lub nie, a nie ze szczęścia.

Co do samej telepatii - nie odrzucam niczego z góry, poprostu chciałbym zobaczyć dowody na to, że coś takiego ma miejsce. Jeżeli ich nie widziałem, nie słyszałem o nich, to zakładam, że jest to raczej wytwór wyobraźni. Wierz mi, że ludzki umysł może bardzo wiele... i wcale nie do końca trzeba mu ufać, szczególnie jeżeli chodzi o tego typu kwestie.

...nie ma żadnego związku przyczynowo-skutkowego....

lub nie umiemy go dostrzec (udowodnic) ze wzgledu na stan naszej wiedzy.

...poprostu dwie rzeczy wystąpiły w tym samym czasie i dlatego wydaję Ci się, że to coś dziwnego....

Tak to sobie tłymaczysz - znalazles rozwiazanie i odnajdujesz potwierdzenia na to, ze masz racje.

Kiedys uwazano, że teoria geocentryczna jest słuszna... (jezszce w XIX wieku spłonąl na stosie człeczyna za takie poglądy), okazało się (nasz kochany Kopernik), że jest zupełnie inaczej...

[edyta]

Ja tez mam umysl ścisły... ale kiedys spotkalem sie z ZEN. To mnie nauczyło filozoficznego podejscia do wielu aspektów naszego życia. Pech czy szczescie (czarny kot, plucie przez lewe ramie) maja sie nijak do telepatii. Mnie chodzi o funkcjonowanie naszego mózgu a nie o przesądy...

[edyta2]

Nie sądze by umiejetnosc odbierania komuś bólu głowy (bez zupełnego udziału osoby 'leczonej', bez świadomego jej udziału) jest czymś naturalnym i wytłumaczalnym..., by 'ściąganie myślami' i wykonywanie telefonu dwa, trzy razy w miesiacu bylo przypadkiem... nietety nie potafie nadstawić Tobie 'boku abyś mógł włożyć dłoń'.

Owszem, w końcu teoretycznie możesz 10, 100 1000 n-razy razy z rzędu trafić w toto lotka 6 i sceptyk powie, że to czysty zbieg okoliczności, tylko jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji?

Optymista powie, że coś jest w tym więc... Ja jestem tym optymistą i uważam, że jednak na obecnym stanie wiedzy nasze poznanie wszystkich zagadnień nauki nie osiągnęło zenitu.

I tak jak już napisałem - liczne przypadki jakich doświadczyłem na tej płaszczyźnie przemawiają do mnie za tym, że coś takiego jest.

I proszę nie mieszać do tego magii, złotych rybek, ogrodowych krasnali znających magiczne miejsca, Saurona i etc, etc. Nie o tym ta bajka drodzy panowie-nie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności