Skocz do zawartości

Link na głównej stronie katalogu i wszystkich podstronach

agland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niektóre katalogi stron oferują za opłatą umieszczenie linka na głównej stronie katalogu a także na wszystkich podstronach zazwyczaj w bocznym boxie. Proszę o informacje czy taki link przypuśćmy na 2000 podstronach jest dużo wart? W końcu wiadomo że to ten sam IP i jak na takie linki patrzy google. Jaka jest korzyść z takich linków bo opłata jest stosunkowo nieduża?

Ale mówisz o linku do wpisu? tak? czy do twojej strony. Bo linki wewnętrzne i zewnętrze są na nieco innych zasadach traktowane. Ogólnie taki sitewide może dawać sporo, jeżeli katalog jest mocny / mocno podlinkowny, a jeżeli jest słaby, to może mieć sporo stron poza indeksem albo w suplemencie, a w głównym indeksie na przykład 20 podstron tylko. Dodatkowo jeżeli chodzi o linki zewnętrzne sitewide, to podobno zlicza tylko do pewnej jakiejś tam określonej ilości, ale to podobno...

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Mówię o linku bezpośrednim do strony. Taki link jest w bocznym menu na wszystkich podstronach katalogu. Oprócz tego jest normalna podstrona w kategorii z opisem. W moim przypadku katalog jest mocno linkowany i ma duży site. Pomyślałem, że za opłata rządu 10 złotych za miesiąc pomoże wzmocnić konkretną frazę. Tylko czy takie powiedzmy 2000 linków z tym samym anchorem, z tego samego adresu coś daje.

Będą miały sporo większą moc niż jeden link z tej domeny, pod warunkiem, że katalog rzeczywiście jest mocny, ale też nie taką jak 2000 dodatkowych linków - tak jak napisał(a) Dupa_zbita :):)

Sitewidy ogólnie dają sporo mocy, jeżeli prowadzą z mocnego serwisu, ale jeżeli chodzi o pozycjonowanie na konkretną frazę, a link nie jest tematyczny - nie ma tam tematycznej treści, to sam anchor jakichś tam znaczących wyników nie da, ale linki ogólnie dobrze wzmocnią serwis i dodadzą mu "mocy". Oczywiście tak czy siak coś tam pomoże na tą frazę z anchora, tylko nie koniecznie to będzie zauważalne.

Z tym, że nie wiem co to za katalog, więc trudno mi cokolwiek ocenić, czy konkretnie powiedzieć, czy warto, czy nie. Site nie koniecznie byłby tu dobrym wyznacznikiem.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Webbest.eu

W tym przypadku chodzi o katalogi:

https://www.living-proof.us

https://blueweb.pl

Tam sobie dodałem swoją stronę i dodatkowo wykupiłem linka.

Ogólnie zauważyłem, że odkąd dodaję do zadbanych katalogów, niejednokrotnie płatnych to strona idzie dosyć dynamicznie do góry. Może nie są to bardzo konkurencyjne frazy ale ruch jest zauważalny.

Jak dla mnie to są ok jeśli chodzi o sitewida.

Ale mówisz o linku do wpisu? tak? czy do twojej strony. Bo linki wewnętrzne i zewnętrze są na nieco innych zasadach traktowane.

Twoim zdaniem która z tych dwóch opcji lepsza? Oczywiście dla osoby pozycjonującej którymś z tych sposobów.

hmm no to są dwie dosyć różne sprawy. Moc z sitewida do naszej strony, będzie nieporównywalna z jednym linkiem z podstrony wpisu, ale z kolei wpis jest tematyczny, jeżeli będzie miał linki z wszystkich podstron (przy założeniu, że mowa o mocnym katalogu i nie wpadanie do SI) oraz będzie odpowiednią treść zawierał, to może być dosyć skuteczny przy pozycjonowaniu konkretnej frazy.

Webbest.eu

Tak sobie myślę, że mając takich katalogów powiedzmy sześć. W każdym taki wpis premium to koszt około 10 zł na miesiąc. W każdym katalogu będzie inna fraza. Koszt w skali miesiąca to 60 zł aby stale frazy były wzmocnione to chyba nie tak dużo. Oprócz tego normalne ciągłe linkowanie. Koszty takiego działania raczej są niewygórowane, zwłaszcza że wszystko inne robię sam.

A może wystarczy tylko miesiąc aby wzmocnić frazę a potem zmieniać anchor wpisu lub katalog?

Tak sobie myślę, że mając takich katalogów powiedzmy sześć. W każdym taki wpis premium to koszt około 10 zł na miesiąc. W każdym katalogu będzie inna fraza. Koszt w skali miesiąca to 60 zł aby stale frazy były wzmocnione to chyba nie tak dużo. Oprócz tego normalne ciągłe linkowanie. Koszty takiego działania raczej są niewygórowane, zwłaszcza że wszystko inne robię sam.

A może wystarczy tylko miesiąc aby wzmocnić frazę a potem zmieniać anchor wpisu lub katalog?

Miesiąc? Po tym czasie fraza może być wyżej, ale po zdjęciu linka może znowu lecieć w dół.

suitsquare.jpg.fce55e90692602c9bfcca3e324ebf2be.jpg

Sklep z kolorowymi skarpetkami Nanushki.com | A tu masz części do Enduro Producent części do enduro Enduro7.pl | Garnitury na miarę Suitsquare

• 2 tygodnie później...

Czyli najlepiej na frazy pozycjonowane trzymać cały czas po jednym wpisie w katalogach na głównych stronach i podstronach?

Aktywnie pozycjonuję stronę od około 1,5 miesiąca. Zauważyłem, że frazy wbijają mi się w top 10 trochę łatwiejsze i w top 20 te trudniejsze. Zastanawiam się ile w tym jest codziennego linkowania a ile dają te wpisy premium w katalogach, na ich głównych stronach.

Potrafi ktoś odpowiedzieć? Bo jeśli główną rolę odgrywają w tym pojedyncze linki, które dodaje to lepiej pieniądze na wpisy gold wykorzystać aby podlinkować resztę wpisów np e-weblinkiem.

Może ktoś wyważyć np: 1 wpis w dobrym katalogu wart jest np. 10 a wpis gold w tym samym katalogu wart jest 100 a może 15?

Jestem skłonny wysyłać co miesiąc te sms'y ale może nie daje to aż tak dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności