Skocz do zawartości

pomocy - Googlebot ma zablokowany dostęp do adresu ...

artur2345

Rekomendowane odpowiedzi

Przenieść na inny serwer który nie blokuje dostępu botom sieciowym :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A kto go konfigurował ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nic mi to nie mówi :) Najlepiej zapytaj tego Malu dlaczego tak jest, a nie inaczej, bo może "w trosce" o transfer zablokował IP z pewnej puli i w tym jakże mile widzianego GBota :)

Okazało się, że plik robots był dziwnym sposobem ukryty na roocie zamiast w katalogu na ftp i miał zmienioną wartość...

User-agent: *

Disallow: /

Przenieśliśmy go na ftp i jest ustawiony teraz tak...

User-agent: *

Allow: /

Gdy wchodzę przez różne przeglądarki na adres mojastrona.pl/robots.txt to pokazuje tą dobrą wersje.

Niestety minęło już ponad 12 godzin od naprawy i na razie wszystko jest dalej zablokowane. Zawsze było tak, że google siedział u mnie na stronie cały czas i odświeżał plik robots nawet co godzinę (duży newsowy blog). Jakieś rady? To dla mnie bardzo ważne.

PS: Dodam, że w panelu wordpressa w dziale "Privacy" jest wszystko od zawsze dobrze zaznaczone i teraz też.

PS2: Dodaję też nowe artykuły co godzinę, aby zachęcić google, ale nic się nie dzieje.

PS3: Dodam, że mam forum na mybb na subdomenie (forum.mojastrona.pl) i tam googlebot siedzi cały czas i przegląda sobie tematy

@Okazało się, że plik robots był dziwnym sposobem ukryty na roocie zamiast w katalogu na ftp i miał zmienioną wartość...

Co ma konto roota i tak zwany katalog domowy root/ wspólnego z kontami produkcyjnymi od hostingu, czyli głównymi katalogami danej domeny. Czy ten Malu zna się na tym co robi, bo jak pisałeś to on stawiał oprogramowania na tym serwera ;)

Najlepiej zlec komuś audyt tego serwisu pod tym kontem.

Strona jest na własnym nowym dedyku z ovh (sp 09 ssd). No właśnie zleciłem to pewnej osobie z PiO z prośbą o dodatkowe rzucenie okiem i na razie mam czekać 24 godziny na efekty tych zmian co wyżej opisałem. Ale postanowiłem napisać, bo może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.

Po prostu to jest dla mnie bardzo ważne i trochę panikuje ;)

PS: Malu to jeden z najlepszych adminów i każdy go poleca ;)

Zrób tak i to musi zadziałać

1) Wywal ten plik robots,.txt i upewnij się, że go nie ma wykonując żądanie o ten dokument mojastrona.pl/robots.txt [czyli wywołaj w przeglądarce]

2) W panelu google dla webmasterów zobacz jak widzi przedmiotową stronę google bot. Dzieki temu upewnisz się, ze nie ma innych niespodzianek np blokady IP google bota itd;

3) Wykonaj pingowanie strony głównej, kanału RSS, działów głównych. Pingowanie możesz wykonać za pomocą programu Ping SEO Master mojego autorstwa.

https://pingseomaster.hot.net.pl/

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=53723

Dzięki odpingowaniu google bot "przystąpi" do przeszukiwania serwisu i indeksacji podstron.

Dlatego pisze usuń z serweras robots.txt i upewnij się wywołując adres https://mojastrona.pl/robots.txt, ze tego pliku nie ma.

I jak wejdziesz w Laboratorium -> Pobierz jako Googlebot musi pobrać, bo jest to pobieranie w czasie rzeczywistym

@Sitemap: https://mojastrona.pl/sitemap.xml.gz

Ale co ma z tym wspolnego sitemap.xml.gz

Wyczyść cache przeglądarki zobacz czy na serwerze jest plik robots.txt jesli jest to upewnij się, że w ogóle operujesz we właściwym katalogu. W tym celu zmien jesgo nazwę np z home na _home. Wywołaj stronę https://mojastrona.pl/ CTR+ F5 jeśli nie działa to OK jesli działa to masz nie ten katalog na który wskazuje ustawiona na serwerze domena. Poszukaj właściwy i powtórz operację kasowania robots i sprawdzanie jeszcze raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności