Skocz do zawartości

Kaczyński vs Komorowski - Debata TVP

Oki

Kaczyński vs Komorowski - Debata TVP  

119 użytkowników zagłosowało

1. 1. Przed debatą popierałem Kaczyńskiego, w debacie bardziej przekonywał mnie?

• Kaczyński
      22
    • Komorowski
      20
    • Żaden mnie nie przekonał
      12
    • Zaznacz jeżeli nie wybrałeś żadnej z powyższych odpowiedzi
      34
  2. 2. Przed debatą popierałem Komorowskiego, w debacie bardziej przekonywał mnie?

• Kaczyński
      19
    • Komorowski
      37
      13
      19
  3. 3. Przed debatą byłem niezdecydowany, w debacie bardziej przekonywał mnie?

• Kaczyński
      22
    • Komorowski
      26
      12
      28

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby komuś dać - trzeba innym zabrać.

99.9% obywateli tego demokratycznego i rzekłbym nawet kapitalistycznego kraju nie rozumie że podwyżki nauczycieli nie wzięły się z powietrza tylko ktoś podwyższył jakąś akcyze albo wprowadził nowy podatek po cichu tak że nikt o tym nie wie.

Zawsze miałem beke z socjalistycznych grup które darciem mordy zawsze coś ugrały: lekarzyki zastrajkowały i dostali średni kilka k podwyżki (tylko co z tego jak lekarzyna przeciętna dostała 200 złoty a ordynatorek 10 000zł co miech średnia wychodzi 5k wychodzi) , potem rolnicy darli ryje że UE ich zniszczy (gnojem byłem wtedy ale pamiętam jak dziś) co uzyskali , kupe kasy z UE za friko, kto tam dalej górniki choć tych powinno sie traktować trochę inaczej bo jakby nie patrzeć zysk z nich jest i pracujących w trudnych warunkach ale te emerytury to zdeka przegięcie. Stocznie i huty? Brak słów i komentarzy...

Gdy zdechnie pokolenie Sbków, ludzi doświadczonych wybitnie socjalem, komuniznem , co niektórzy nawet II wojną a wkroczy pokolenie młodych które będzie chciało zbić kase a państwo im będzie utrudniać to myślę że coś sie zmieni.

Pozdrawiam serdecznie.

PS Do socjalistów -pieniądze nie biorą się z powietrza tylko dzięki waszym kochanym kapitalistycznym wyzyskującym mordom które płacą wam haracz w formie zusów, vatów sratów i innych dochodowych.

Heh tak sie wypociłem.

A jedno zdanie do dzisiejszej debaty: Kaczyński znów nie wyciągnał żadnych wniosków... Chyba zaczynać rozumieć Komunowskiego. Zrobił z siebie idiote na poczatku i osłabił jego czujność. Jarek nakłada okulary i zdejmuje i tak na zmiane. Ogólnie mówiąc fun debata ;)

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

tomek_25

Takie wypowiedzi zaczynają mnie irytować. Kim Ty jesteś, że tak łatwo i zdecydowanie opisujesz te nacje zawodowe? Generalnie, nikt z budżetówki nie przynosi Ci zysków? Lekarzyny, socjalistyczne grupy drące mordy, rolnicy dostający za friko europejską kasę. Człowieku, z takim podejściem to nic tylko likwidować szkoły, przychodnie, policje, straż pożarną, huty, stocznie - to wszystko darmozjady nie przynoszące zysków. Rozwiązać wszystko - zostaną sami rasowi "kapitaliści" - tylko co będą robić, po co i dla kogo?

Normalnie, nie reaguję na takie wypowiedzi, ale widocznie szlak mnie już trafia ;)

Fotografia to świetne hobby - to trzyma mnie przy życiu
FOTOseoPL - tematyczny katalog dobrych stron o fotografii

Toffic, rozumiem że wypowiedź tomek_25 podniosła Ci ciśnienie, bo za bardzo "uogólnił"

- lekarzyny niech doły kopią jak ich jeszcze ktoś do łopoaty dopuści a lekarze niech leczą i za swoją pracę odpowiednio (dużo) zarabiają.

to nie prawda że jak szpitale będą prywatne to ludzie będą pod drzwiami umierać, ostatnio moja koleżanka miała operację w prywatnej klienice, nie zapłaciła ani centa, wszystko pokrył NFZ i żaden lekarz nad nią nie stał z szeroko otwartą kieszenią. Od tego jest odpowiedni system ubezpieczeń a prywatny właściciel

na pewno lepiej zadba o szpital niż jakiś dyrektorzyna który wie że za 2 lata wyleci więc trzeba chapać ile się da.

- rolnik a rolnik to różne pojęcia w Polsce, dla mnie rolnik który ma 2-5 hektara to nie jest rolnik bo wiadomo że nie jest w stanie na tym skrawku posiać tyle marchewki aby ją po normalnych rynkowych cenach sprzedać i utrzymać się z rodziną przez rok, skoro sąsiad zza miedzy lub zza rzeki Odry ma tych hektarów kilkaset. Rolnik który chce wyżyć z 2 hektarów to tak jakby pracownik budowlany który uważa że ma w miesiąc zarobić tyle aby rok wyżyć.

Znam takich rolników którzy tylko czekają aż kasiora z uni przyjdzie, to ich potem własna żona z 3 tygodnie w domu nie widzi.

- i właśnie min. tu + wszelkie zasiłki dla chorych na wątrobę i bordowego nosa jest kasa na szkoły( nie wszystkie bo na prywatne też jest miejsce), na policję

i inne służby pilnujące porządek w narodzie.

I wtedy zostaną rasowi kapitaliści ale też ich pracownicy i każdy będzie miał lepiej ;)

Bo pieniądze naprawdę nie biorą się z powietrza, tylko właśnie od kapitalistów, czy się komuś podoba czy nie,

a że zawsze było, jest i będzie na świecie tak że więcej jest ludzi biednych niż bogatych, więc zawsze będą bogaci najeżdżani,

choć dzięki nim jakoś to wszystko się kręci

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Większe inwestycje zagraniczne to również aprecjacja złotówki i spadek konkurencyjności rodzimych producentów względem zagranicy.

Nie działa to jakoś na yuana i gospodarkę Chin. ;)

1. Yuan ma sztywny kurs w relacji z USD.

2. Chiny mają 30% rezerw walutowych świata (źródło: https://www.polska-azja.pl/2010/02/21/rezer...rw-swiatowych/).

Wybacz. O czym tutaj mówić. Jakby Chiny chciały to by zrobiły ze swoim kursem wszystko. Włącznie z 1000USD = 1RMB, a także 1000RMB = 1USD. ;)

Obaj doskonale wiemy, że powiedziałem to na przekór. Grzeję się (bynajmniej nie z powodu temperatury zewnętrznej) na frazesy typu obniżajmy podatki, bo to jest super. Pytanie do magistra ekonomii (?) dymka91 - jak stopa CIT będzie wynosiła 0% to poziom konsumpcji wewnętrznej będzie tak wysoki, że ... No właśnie, że co? Ponieważ nie będziesz potrafił odpowiedzieć na to pytanie, to postawię drugie - może łatwiejsze. Obniżać podatki - modne hasło - mamy 19% - to ile będzie optymalnie, do jakiego poziomu należy te podatki obniżyć?

Slawus

Ja z Twoją oceną zgadzam się całkowicie. Tak jak piszesz, poirytowało mnie to uogólnienie i pogardliwe podejście. Generalnie "kapitalista" ma dar organizacji i pozytywnego "załatwiania" spraw (wszelakich) - i bardzo dobrze, lecz kim byłby bez pracowników (specjalistów) i konsumentów.

To tak jak z artystami - kim byliby bez odbiorców?

Fotografia to świetne hobby - to trzyma mnie przy życiu
FOTOseoPL - tematyczny katalog dobrych stron o fotografii

i generalnie kapitalista ma w tym interes aby jego odbiorcy, konsumenci mieli kasę, bo wtedy kółko się kręci,

a zawsze znajdzie się hiena która udaje kapitalistę i tylko swoim postępowaniem psuje wizerunek tej grupie społecznej.

pffshop,

Chiny mogą zrobić z kursem waluty co chcą, tylko mają problem: zniszczą dolca, to sobie będą tym dolcem du... wycierać a mają ich dużo,

więc aby w ich sytuacji znaleźć mądre rozwiązanie co zrobić ze swoimi rezerwami, uwolnieniem waluty, kursem , to trzeba wiele wielkich głów, bo to nie takie proste

a skutki trudno przewidzieć, ja w imieniu Chińczyków decyzji bym nie podjął ;)

a prowadząc firmę to chyba wiesz doskonale że lepiej zagospodarujesz pieniędzmi niż "państwo" więc im niższe podatki tym lepiej ( oczywiście aby było

naprawdę lepiej to razem z obniżkami musi pójść praktycznie rewolucja w administracji, inaczej się nie da )

Najlepszy

a prowadząc firmę to chyba wiesz doskonale że lepiej zagospodarujesz pieniędzmi niż "państwo" więc im niższe podatki tym lepiej ( oczywiście aby było

naprawdę lepiej to razem z obniżkami musi pójść praktycznie rewolucja w administracji, inaczej się nie da )

Cieszę się, że wchodzisz w polemikę związaną z podatkami. Ekspertem od spraw fiskalnych nie jestem, więc masz realne szanse przekonania mnie do swoich tez. Zacznij zatem proszę od moich dwóch pytań, z poprzedniego posta:

jak stopa CIT będzie wynosiła 0% to poziom konsumpcji wewnętrznej będzie tak wysoki, że ... No właśnie, że co? Ponieważ nie będziesz potrafił odpowiedzieć na to pytanie, to postawię drugie - może łatwiejsze. Obniżać podatki - modne hasło - mamy 19% - to ile będzie optymalnie, do jakiego poziomu należy te podatki obniżyć?

PS. Od kiedy PiS stał się orędownikiem liberalnego podejścia do gospodarki? Przecież Kaczor non-stop zarzuca Bronkowi, że jest liberałem, a cały czas przypomina, że obniżył podatki (co zrobił Marcinkiewicz). Czy ten facet ma problemy z określeniem własnego "ja"?!

pffshop,

ja także ekspertem podatkowym nie jestem, ale w jakiś sposób postaram się przedstawić moje zdanie,

jak stopa CIT czy PIT będzie wynosiła zero, to pewnie poziom konsumpcji będzie wyższy, ile - nie wiem, przy okazji na pewno wzrosną

inwestycje, płace, zmaleje bezrobocie itd, ale też pewnie wzrośnie inflacja, spece od ekonomi są od tego aby to w jakiś mądry sposób zrównoważyć,

więc pewnie stawka zero nie wchodzi w grę bo z czegoś mimo wszystko budżetówka musi żyć.

Obniżać podatki , jestem za, bo to napędza gospodarkę, patrz jak wyżej, ale doczytaj to co napisałem poprzednio. Samo obniżenie podatków nic nie da,

skądś musi być kasa na utrzymanie państwa, dlatego napisałem , że bez reformy administracji się nie obejdzie.

Aby móc obniżyć podatki - realnie, nie na zasadzie robimy mniejszy dochodowy bo wybory idą, a odbijemy na akcyzach i innych - to nie wystarczy tylko

obniżyć stawki.

PS nie wiem dlaczego akurat PIS dorzuciłeś do odpowiedzi na mój post, ja nie twierdzę że jest liberalny, wręcz bym stwierdził że raczej lewicowy.

Najlepszy

Obniżać podatki - modne hasło - mamy 19% - to ile będzie optymalnie, do jakiego poziomu należy te podatki obniżyć?

Do takiego aby państwo mogło sprawnie funkcjonować a to zależy od bardzo wielu czynników.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

kiedys gadałem z takim ekonomistą - ponoć zapas jest do ok 13-14%, a górnej do ok 25-26% (jeśli brac że ma się 2 progi).

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

PS. Od kiedy PiS stał się orędownikiem liberalnego podejścia do gospodarki? Przecież Kaczor non-stop zarzuca Bronkowi, że jest liberałem, a cały czas przypomina, że obniżył podatki (co zrobił Marcinkiewicz). Czy ten facet ma problemy z określeniem własnego "ja"?!

1. Nie wiem czy jesteś poważną osobą czy zwykłym gówniarzem ale pisanie kaczor itp. to po prostu zwykłe dziadostwo... Zastanów się trochę nad sobą, takie wpisy zaniżają poziom każdej dyskusji... Różnice poglądowe OK ale jakiś poziom trzeba trzymać.

2. Marcinkiewicz co najwyżej mógł się sam załatwić, pisanie, że on obniżył podatki to jakieś jaja i dziecinada. Jeśli nie masz podstawowych informacji czy poglądu na sprawę to dlaczego wypowiadasz się?

Faktem jest, że PiS ma lewicowy program a z drugiej strony w czasie rządów wprowadził mnóstwo liberalnych rozwiązań-przykłady to ceny internetu czy wspomniane podatki. Z kolei PO ma liberalny program a proponuje rozwiązania rodem z komuny-cenzura, rejestracje itp. Wydaje mi się, że żyjesz m.in z sieci więc to powinieneś wiedzieć. Nie rozumiem brnięcia w głupią argumentację, że ktoś jest kaczor a ktoś bronek. Co z tego? Jeden jest brzydki a drugi ładny? Jeden był z PC a drugi ze WSI? Zero argumentacji z Twojej strony i tyle.

Osobiście jest mi obojętne kto to wygra ale denerwuje mnie już ta licytacja. Sorry ale takiego wykorzystywania władzy jak teraz to jeszcze nie było. Jakieś listy do mundurowych, obietnice ulg studenckich, darmowe obwodnice które miały być płatne itp. itd. PO to gorszy populizm niż Samoobrona, tyle z tego wynika.

Ktoś pisał o podatkach i 19%-kolejna głupota. Są jeszcze podatki pośrednie, ukryte, vaty itp. To właśnie trzeba obniżać i niwelować.

Warto wiedzieć, że prezydent jeśli chodzi o konkretne zmiany praktycznie nic nie może, więc walka na noże o ten stołek jest bez sensu. Na moje oko powinien zajmować się on polityka historyczną co znakomicie robił ś.p. Lech (przynajmniej dla mnie jako dla maniaka historii podobało się to). Z tego punktu widzenia Kaczyński byłby lepszym prezydentem. Z drugiej jednak strony chyba każdy liczy na te liberalne zmiany który PO ma zamiar (???) wprowadzać. Może warto byłoby dać ten stołek Komorowskiemu i niech się wykażą? Niech cała władza pójdzie w jedne ręce i zobaczymy co z tego wyjdzie. ;)

pffshop,

chyba już w nocy słabo na oczy widziałeś ;)

napisałem że PiS jest lewicowy a nie ja.

Ja tradycyjnie na wybory nie idę, czyli zgadzam się na to jakiego prezydenta wybierze mi naród, jak zwykle dostosuję się.

radoslaus,

przecież nikt na forum nie będzie pisał Pan prezes K, Pan marszałek itp... Kaczor, Bronek jest krócej i nie wydaje mi się aby to było obraźliwe,

nie ma o co się burzyć

Najlepszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności