Skocz do zawartości

59 zł - sprawiedliwa cena za prędkość 512 kb/s?

Tolek22

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co Ty gadasz nic nie jest dzielone. Chyba ze tym dostawcom netu jest firma "Szopa za rogiem sp. z o.o." :D Jakby bylo dzielone to nikt by nie bral np. 10Mb tylko 1. Czasem sie natomiast trafia tak, ze mozna miec 6Mb, a leci wiecej np. 8 bo operator odblokowuje w najwyzszym pakiecie pelne lacze - tak np. robi Netia. Jak sie ma najwyzszy pakiet to mozna chulac tyle ile lacze pozwoli. A takie male roznice w stylu do 1Mb to jeszcze wynikaja z tego, ze operator daje czasem troszke wiecej, zeby nikt sie nie rzucal, ze nie ma idelanie tych np. 6Mb.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Każda cena jest sprawiedliwa jak się godzisz na oferowane warunki a dostawca dba o ich spełnienie.

Otóż mam internet 512 kb/s. Płacę (właściwie to moi rodzice płacą) za niego 59 zł miesięcznie. Czy jest to sprawiedliwa cena? Chciałbym się dowiedzieć, gdyż sam za bardzo się nie znam na tych wszystkich dostawcach internetów..

BTW. do mojej wsi Neostrada, Netia itp. niestety nie dochodzą (neo na 100%, do innych nie mam pewności, ale też pewnie nie dochodzi, bo mieszkam na ostrym zadupiu). Myślałem nad podłączeniem internetu Play 2GB, chociaż nie wiem, czy starczyłoby to do gry w Counter Strike'a..

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

To i tak tanio w porównaniu z internetem z Polshitu, tam to dopiero jest drożyzna.

Zastanawiałem się nad iplusem, mieszkam na pograniczu zewnętrznego hspa+

Ciekaw jestem jakby chodził ich net z anteną zewnętrzną.

Poza tym ciekaw jestem na jakiej zasadzie iplus rozróżnia transfer od steamu, bo jak wiadomo iplus na oglądanie filmów on-line nie ma limitów.

A ja bym polecił zorientować się, czy w okolicy nie ma jakiejś porządnej sieci postawionej na Wifi... Wbrew pozorom bardzo dużo tego na wsiach jest i nie stanowi większego problemu podciągnięcie się do sieci umiejscowionej w innych wioskach.

Spółki | Prawo | Sąd

Haha sprawiedliwa cena. Komuno wróć :) Nie ma cen "sprawiedliwych" i "niesprawiedliwych".

Chyba nie wiesz jak mobilny internet działa na wsiach. Ostatnio miałem się okazję o tym przekonać. Ładowanie strony startowej google ok 30-40 sekund. Onet jakieś 3-4 MINUTY. Oczywiście antena zewnętrzna (gwoli sprawiedliwości sygnał był na 2 kreski). Już widzę jak na tym będzie chodził CS (czy np SSH, albo nawet zwykły FTP).

Ulegacie propagandzie. Internet mobilny to może działa znośnie - w centrum Warszawy :D A kabel to kabel. Chyba, że sobie zestawisz 2 dedykowane anteny kierunkowe. Zrezygnowanie z łącza za 50 PLN, żeby potem płacić 50 PLN per GB to po prostu świetny pomysł :) Tak trochę sieci wykorzystują to, że ludzie są idiotami. Podają na przykład 0,012 PLN za 0,25MB i wychodzi, że bardzo tanio ;)

Co Ty gadasz nic nie jest dzielone. Chyba ze tym dostawcom netu jest firma "Szopa za rogiem sp. z o.o." Jakby bylo dzielone to nikt by nie bral np. 10Mb tylko 1.

Nie wiesz jak to działa. Pracowałem u dostawcy takiego internetu w jedne wakacje > 300 klientów. 3 megabit upstream, 6 mb downstream. Wszystko było poobcinane, działało jedynie WWW i mail (WWW nawet świetnie, problem z tym, że nie zawsze squid łapał uaktualnioną wersję witryn). Kilka maszyn (squid / shaping / firewall), dało się pograć ;) Ale jak ktoś chce oszczędzić 20 złotych miesięcznie na łączu to więcej nie potrzebuje a takich małych sieci osiedlowych nie można inaczej prowadzić (koszta DG, pracowników i łącz).

To w Orange jest obecnie promocja 6 GB transferu za darmo przy doładowaniu za 100 zł :D

Osobiście na początku tego roku korzystałem przez 2 tyg z Play'a i całkiem znośnie chodziło ;) Do pracy się nadawało. Lapek był podłączony do telefonu z 3G/HSDPA ;)

W domu mam neta z sieci lokalnej (już od ładnych paru lat) i też jestem zadowolony (mamy 8Mb/s na xx kompów).

BTW. do mojej wsi Neostrada, Netia itp. niestety nie dochodzą (neo na 100%, do innych nie mam pewności, ale też pewnie nie dochodzi, bo mieszkam na ostrym zadupiu).
Nie za bardzo rozumiem ;) Wcale nie ma linii telefonicznych ew radiolinii :>?

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Nie za bardzo rozumiem :D Wcale nie ma linii telefonicznych ew radiolinii :>?

ADSL ma ograniczenie do 6KM od centrali, więc sama linia nie jest wyznacznikiem. Poza tym działa tylko na kablu, jak ktoś ma telefon po radiolinii, to może zapomnieć o Neostradzie itp.

Jeśli chodzi om internet mobilny - najlepiej podaj jaka to miejscowość, jest dużo możliwości, najlepsza to WiMax od Ery lub Netii, na CDMA też można pograć - pingi są ok. 60-80 Ms, na HSDPA już ok. 130-160 Ms, inne technologie nie wchodzą w grę. Wszystko zależy od tego gdzie jesteś i czy masz dobry zasięg danej technologii.

A i co do HSDPA - do normalnego przeglądania stron, pobierania i wysyłania plików, działa całkiem dobrze, oczywiście są limity ale przy dobrym zasięgu nie ma problemu z tym.

A jeśli ktoś ma słaby zasięg, to trzeba kupić i dobrze zainstalować antenę, ale trzeba wiedzieć jaką, jaki kabel i gdzie skierować. Kupowanie byle czego z allegro często nie daje żadnej poprawy.

Jestem po wieczorze pracy na zapasowym łączu - Orange HSDPA. ( Centrum miasta, pełny zasięg )

Nie wyobrażam sobie jednak pracy na co dzień przy tak dużych opóźnieniach.

O grach via 3G możesz zapomnieć. Z tego co pamiętam w CS'a gra stawała się nie przyjemna już >70/80 ms. 3G to 130-2000ms skaczące przy nawet niskich transferach.

Popytaj okolicznych mieszkańców/znajomych jak u nich sprawują się poszczególne łącza w godzinach szczytu. Możliwe że 512 kb będzie lepsze od 2 Mb. Bo prędkości te nie są nigdy gwarantowane. ( w tych zakresach cenowych )

Zeby podniesc cisnienie to na Łotwie miasto Ryga (wiekszosc pewnie mysli gdzie to k.. jest ;) daja 300Mb w cenie ok 25$ :D i nie jest to jakas niszowa oferta bo na mapce maja prawie cale miasto pokrycia ;)

Nie trzeba juz marzyc o japonczykach mamy blizej przyklady ze sie da ;)

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Możesz mieć i full i mieć lipę bo na przykład poziom sygnału w stosunku do szumu będzie zbyt niski a możesz mieć i 25% siły sygnału i będzie oki. Poziom sygnału się nie na kreski dzieli bo co producent to inna podziałka hehe. Sam mam radiówkę w dość mocno zaszumionym śrosowisku i wyciągam 6mbit bez problemu. Połączenie jest na jakieś 4-5 km od serwera.

Z radiem jest tak, że są różni producenci anten, urządzeń i osprzętu jak złączki czy okablowanie także są różne częstotliwości oraz osoby z różną znajomością wi-fi więc nie u każdego będzie to samo. Jak ktoś mieszka gdzieś gdzie wrony zawracają i ma net do d...y to nie znaczy, że każdy mieszkający w podobnej miejscowości będzie miał to samo. Dodatkowo technologia się także zmienia i sieci stawiane 6 lat temu nie są takie same jak te stawiane pół roku temu szczególnie jak ich właściciele nic nie robią tam od tych 6ciu lat poza jeżdżeniem do klientów :D

gwoli sprawiedliwości sygnał był na 2 kreski

Co? Z anteną tylko 2 kreski? Ja bez anteny mam full.

Ja za neo płacę z abonamentem 110,- i chętnie bym zamienił na iplusa i płaciłbym prawie 3x mniej.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności