Skocz do zawartości

Jak ominąć Adblock-a

bawor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe , jeżeli ktoś się decyduje na blokowanie reklam to niezbyt grzecznie jest zmuszać kogoś żeby jednak oglądał coś czego nie chce ?

Każdej akcji towarzyszy reakcja jak nagle będzie więcej osób próbowało zmuszać do oglądania reklam bo da sie to zrobić to zaraz będzie reakcja w postaci jeszcze lepszych metod obchodzenia ograniczeń. Człowiek już taki jest

Nie chciał byś chyba aby wszyscy korzystali z https://userscripts.org/ https://noscript.net/ i tym podobnych wynalazków

Za mało zarabiasz zrób lepszą stronę a nie kombinujesz jak Polak

Znacie jakieś sposoby na ominięcie Adblocka ?

np na demotywatorach przy włączonym adblocku u mnie wyświetlają się reklamy..

jak to zrobić?

To masz coś nie tak z Adblockiem, bo u mnie nie wyświetla się ani jedna reklama na demotywatorach.

Adblock znajduje w kodzie html znaną sobie regułę i ją wycina - wtedy nie pojawiają się reklamy. Aby napisać nieblokowalne reklamy musisz je po prostu tak skonstruować, aby adblock nie dopasował do nich swojej reguły. Jak to zrobić? Załóżmy, że używasz reklam flashowych i Twój plik nazywa się mojareklama.swf - Adblok prawdopodobnie wytnie ją ad razu, bo wycina wszystkie pliki które mają w nazwie reklama. Więc kombinujesz dalej. Nazywasz swój plik z reklamą abc123.swf i reklamy będą wyświetlane... do czasu aż ktoś nie zgłosi że pod taką nazwą na Twojej stronie jest reklama - wtedy takie reklamy będą blokowane. Więc kombinujesz dalej - przy każdym wyświetleniu reklamy, zmieniasz nazwę pliku - raz będzie to asdjahg123.swf, kolejnym razem sdfh223.swf i tak dalej - takiej reklamy nie da się zablokować, bo adblok nie będzie potrafił po nazwie stwierdzić czy plik jest reklamą czy nie.

Ok, tylko musisz pamiętać, że nie tylko po nazwie pliku można rozpoznać czy coś jest reklamą czy nie. Adblock rozpoznaje po wielu innych rzeczach, jak np. klasa div, id div, kombinacja divów i tak dalej. Więc idąc ścieżką którą Ci podałem w poprzednim akapicie, musisz skonstruować kod html, aby jak najtrudniej było do niego dopasować reguły Adblocka. Musisz mieć na uwadze że, w 100% się tego nie da zrobić - zawsze można utworzyć regułę Adblocka, aby znaleźć reklamę. Twoim zadaniem jest tak napisać kod html (i co jakiś czas go zmieniać!) aby Adblock nie mógł się nauczyć, w którym miejscu znajduje się reklama.

A co do tego, co napisał kryniu

Przeczytaj sobie

https://www.noadblock.pl/

No kaman, to tak samo jakby powiedzieć że spam jest dobry, bo pozwala firmom zarabiać na reklamach... Spam to niechciana poczta, i tak samo reklamy mogą być niechciane. Jeżeli ktoś używa Adblocka, to chce aby reklamy mu się nie wyświetlały bo zwyczajnie nie jest nimi zainteresowany. I to jest dokładnie tak samo jak wyjście z pokoju podczas reklam w TV - leci bloczek reklamowy - wychodzisz bo nie jesteś zainteresowany żadną reklamą. Tylko różnica jest taka, że nie możesz zmusić TV aby nie emitowali reklam, ale możesz zmusić stronę, aby reklamy się na niej nie wyświetlały. A założę się, że gdyby widzowie TV mieli wybór oglądać z reklamami lub bez żadnej reklamy, wybrali by to drugie i mieliby gdzieś że z reklam opłacana jest TV.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

@Maximus Marius - prawda lezy po srodku. Z jednej storny sam jestem za blokowaniem reklam inwazyjnych (dźwięki, popupy, toplayery), z drugiej adblokowcy blokuja "wszystko co sie da", wlacznie z reklamami nieinwazyjnymi. Co smieszne, blokuja tez przy tym "dla prywatnosci" wszystkie statystyki, ale nie GA, a na samym Google czesto są zalogowani :) (gdyby konsekwentnie blokowac tez GA/urchin, to rozumialbym argument prywatnosci). Mało jest osob, ktore po prostu blokują reklamy, ale nie blokuja "połowy internetu".

I w sumie myślę, że warto by zastosować rozwiązanie pośrdoku - wykorzystac metodę noadblockującą, ale nie do blokowania strony, a do wyswietlenia wraz ze stroną komunikatu informującego o znaczeniu reklam nieinwazyjnych dla funkcjonowania serwisu.

Spam to niechciana poczta

Nieprawda. Spam to niechciana i jednocześnie niezamówiona poczta. Np. reklamy na damorwych skrzynkach @o2.pl są niechciane, a jednak spamem nie są.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Ja na 9-calowym netbooku też blokuję wszystko co się da, bo AdSense czy baner na górze zajmuje 30-40% ekranu, przez co staje się inwazyjny.

Na tej zasadzie to możesz zablokować w ogole protokół http, bo większośc stron ci się nie zmieści bez przewijania. Imho w przypadku 9-calowego monitora to dużo więcej ci da wyłączenie grafiki niż stosowaine blokowania reklam. Pomijam już tu fakt, że mówisz o rpzypadku szczególnym, a nie o "typowym użytkowniku adblocka" - bo zakładam, że wypowiedź była celowo prowokacyjna :)

Darmowe programy

Gdzie tu prowokacja ? Przecież to jest stwierdzenie faktu na netbooku masz w pionie 600px przy takiej rozdzielczości to i tak mało miejsca a jak dodasz reklamy to masz jeszcze mniej. Do 800px wysokości monitorów używa ponad 50% polaków choć trudno mi uwierzyć w statystyki tak jest tutaj

https://www.ranking.pl/pl/rankings/screen-resolutions.html

Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe , jeżeli ktoś się decyduje na blokowanie reklam to niezbyt grzecznie jest zmuszać kogoś żeby jednak oglądał coś czego nie chce ?

To nie do końca tak. Wchodząc na stronę godzisz się, że w zamian za odpowiednią treść obejrzysz reklamy. jak Ci nie odpowiadają warunki (czyt. mnóstwo reklam lipna treść) to po prostu opuszczasz stronę i idziesz gdzie indziej. To że coś jest w necie nie znaczy, że będzie zawsze za darmo!

Gdzie tu prowokacja ?

W takim sformułowaniu zdania jakby ekrany 9-calowe były normą i powszechnie przez większość stosowanym rozwiazaniem !!!

A co do wysokosci 800 px - na domowym kompie korzystam z rozdzielki 1024x768 i na większosci stron nie mam problemu "bez przewijania widzenia tylko reklam". Inna sprawa, ze tez jak gdzies przesadzaja z liczba/rozmieszczeniem reklam, to jesli znam serwis alternatywny, to wybieram alternatywny.

Darmowe programy

1024x768 to znacznie więcej niż 1024x600.

A podałem taki, a nie inny przykład, bo:

- blokuję reklamy tylko na tym komputerze, a nie na innym

- chcę zwrócić uwagę na to, że każda reklama nad główną treścią jest inwazyjna, tym bardziej im mniejsza jest rozdzielczość ekranu

- reklama kontekstowa miała być z założenia uzupełnieniem treści, a jest prezentowana często w sposób taki, jakby była najważniejszą częścią strony, a jak wchodzę na np. forum webmasterskie to nie interesują mnie reklamy hostingu (bo hosting już mam) itp., jest to tylko element zajmujący miejsce na ekranie, oczywiście na górze i po lewej

No to juz jest osobny temat, że jak ktos rozmieszcza reklamy w ten sposob, że trzeba szukać treści, to inwazyjnosc jest ogromna. Tyle, ze wycinajac wtedy adsense z takiej storny automatycznie wycinasz z takich, gdzie te reklamy sa mniej "napackane". No ale tak czy inaczej netbooki to jakby osobna kategoria do oceny.

Kiedys widzialem na jakies stronie ciekawe rozwiazanie polegajace na tym, ze byly adsensy, ale byl też przy nich przycisk ich ukrycia.

Darmowe programy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności