Skocz do zawartości

Jak ominąć Adblock-a

bawor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

przykro mi ale adblock nie przedstawia się serwerowi w żaden sposób, wszystko blokuje po stronie klienta, div'y, fame'y, grafiki i pozostałe elementy

Dupa_zbita uważasz że adblokowcy to pijawki , ale jeśli oglądasz tv i jest przerwa na reklamy i przełączysz kanał to sam jesteś takim adblokowcem, to samo jak czytasz gazety i przerzucasz strony z reklamami nie czytając (oglądając ich) - tak samo wkładki reklamowe w gazetach.

Najlepszym sposobem jest mieć takie reklamy i tak je wkomponować w całość żeby nie było potrzeby ich blokowania/omijania, w gazetach np artykuły sponsorowane, radio, w telewizji też są takie reklamy np te wkomponowane w program który leci.

Nikt nie mówił że model biznesowy opierający się na zarabianiu na reklamach jest bez wad. Jeśli tak bardzo Ci to przeszkadza, możesz zmienić model biznesowy albo branżę. Straty spowodowane przez adblocka są wkomponowane od samego początku przy takich rozwiązaniach (zarabianie na reklamie), a jeśli w twoim przypadku tak nie jest zalecam ponowne rozważenie strategii.

^ Każdy czasami nie przełącza reklam w TV bądź spojrzy na reklamę w gazecie.To złe porównanie - w żadnym z tych wypadków nie dzieje się to automatycznie - masz urządzenie, które wycina ci reklamy z gazet a może przenosi cię w czasie kiedy skończy się reklama w TV?. To samo tyczy się np. adsense - zawsze tego unikam ale raz na 1000 odsłon zdarzy mi się zobaczyć jakąś ciekawą reklamę i w nią kliknę, takiej możliwości nie ma ktoś kto je usunie adblockiem.

Nie mam zamiaru zmieniać branży, niepokojące jest tylko to, że liczba adblockowców rośnie.

Ciemna strona mocy!

oo widzisz, tak samo w internecie adblock wszystkiego nie zablokuje, zawsze znajdzie się taka reklama która się wyświetli, zawsze znajdzie się taki serwer z plikami reklamy którego nie mamy na liście

z tego co wiem istnieje możliwość przewijania programów w niektórych typach usług telewizyjnych, porównanie jest dobre, masz reklamowe wkładki w gazecie, nie jesteś zainteresowany wyrzucasz nie czytając, tak samo jest z adblockiem ktoś blokuje reklamy bo nie jest zainteresowany,

omijanie reklam przy czytaniu gazet dzieje się automatycznie z racji tego że czytelnicy się po prostu do nich przyzwyczajają, lekarstwem na takie działanie jest zmiana ułożenia reklam.

Jak dla mnie naturalnym efektem jest to że liczba adblokowców rośnie, w społeczeństwie w którym jesteśmy dosłownie "zasypywani" informacjami

Nie wiem dlaczego też uogólniasz że jeśli ktoś korzysta z adblocka jest bee, sam mam zainstalowanego, blokuje nie tylko reklamy ale po prostu niektóre niepotrzebne obrazki, a sprawa z blokowaniem reklam wygląda tak raz jest włączony a raz nie, raz reklamy mi nie przeszkadzają a za innym razem tak (chodzi o układ reklam na stronie).

Dziwi mnie to że siedząc w tej branży niepokoi cię takie zachowanie, jeśli nic się nie zmieni w myśleniu użytkowników a na to wpływ ma myślenie reklamodawców (inwazyjność reklam) nie będzie żadnej rewolucji a grono adblocków regularnie będzie się powiększać.

Wymaga czasu zmiana nastawienia - z nie nie chcę żadnych reklam - na - tak chcę reklamy może znajdę dzięki temu coś co mnie zainteresuje przyda mi się, ja myślę drugim sposobem bo rzeczywiście można w ten sposób dowiedzieć się o nowych produktach i usługach.

Mimo wszystko jeśli chcemy zwiększyć ilość wyświetleń reklam należy ograniczyć ich inwazyjność do minimum.

Jeśli nie przeszkadzałyby nikomu nie byłoby potrzeby ich blokowania.

Raczej chodziło mu o to, jak zrobić by pomimo włączonego Adblocka, na jego stronach reklamy wyświetlały się internatom.

Dokładnie o to mi chodzi.

Adblock znajduje w kodzie html znaną sobie regułę i ją wycina - wtedy nie pojawiają się reklamy. Aby napisać nieblokowalne reklamy musisz je po prostu tak skonstruować, aby adblock nie dopasował do nich swojej reguły. Jak to zrobić? Załóżmy, że używasz reklam flashowych i Twój plik nazywa się mojareklama.swf - Adblok prawdopodobnie wytnie ją ad razu, bo wycina wszystkie pliki które mają w nazwie reklama. Więc kombinujesz dalej. Nazywasz swój plik z reklamą abc123.swf i reklamy będą wyświetlane... do czasu aż ktoś nie zgłosi że pod taką nazwą na Twojej stronie jest reklama - wtedy takie reklamy będą blokowane. Więc kombinujesz dalej - przy każdym wyświetleniu reklamy, zmieniasz nazwę pliku - raz będzie to asdjahg123.swf, kolejnym razem sdfh223.swf i tak dalej - takiej reklamy nie da się zablokować, bo adblok nie będzie potrafił po nazwie stwierdzić czy plik jest reklamą czy nie.

Ok, tylko musisz pamiętać, że nie tylko po nazwie pliku można rozpoznać czy coś jest reklamą czy nie. Adblock rozpoznaje po wielu innych rzeczach, jak np. klasa div, id div, kombinacja divów i tak dalej. Więc idąc ścieżką którą Ci podałem w poprzednim akapicie, musisz skonstruować kod html, aby jak najtrudniej było do niego dopasować reguły Adblocka. Musisz mieć na uwadze że, w 100% się tego nie da zrobić - zawsze można utworzyć regułę Adblocka, aby znaleźć reklamę. Twoim zadaniem jest tak napisać kod html (i co jakiś czas go zmieniać!) aby Adblock nie mógł się nauczyć, w którym miejscu znajduje się reklama.

A czy można pozmieniać coś w kodzie reklam Google, żeby reklamy miały szanse się wyświetlić przy włączonym adblocku?

Na swoich stronach mam nie tylko reklamy adsense, ale także innych systemów i uważam że adblock to zło, bo powoduje spore straty.

Ale jeśli ktoś mi wywala na ekran reklamę na całą stronę, pływające ramki, czy wydzierające się w środku nocy, to odruchem jest zamknięcie takiej strony. Alternatywa to użycie adblocka. Dlatego zmuszony byłem go zainstalować, ale nigdy nie zablokowałem reklam wkomponowane w treści, chyba że zajmują pół ekranu i to tylko flashowe. Każdy, kto dłużej siedzi w necie, uodparnia się na reklamy i ich już nie dostrzega, dlatego reklamy są coraz bardziej nachalne. Uważam jednak, że wstawienie powiązanej reklamy w interesującą treść, przyniesie więcej pożytku i kliknięć, niż wkurzający popup, który każdy internauta szybko zamyka, nie zwracając uwagi na zawartość.

Są tacy co blokują każdą formę reklamy, robiąc w ten sposób krzywdę sobie i wydawcom. Reklamy na stronach mają swój cel, jeśli ich zabraknie, to twórcy zmienią je na płatne.

AdBlock stosuje rożne dopasowania, aby wykryć potencjalną reklamę. Najskuteczniejszym jest losowe zmieniane nazwy div, reklamy, czy uzyskać pewne efekty, poprzez generowanie reklam za pomocą JS. Ale stosowanie takich sztuczek jest uzasadnione tylko wtedy, gdy reklamy są nieinwazyjne, a zależy nam aby jak najwięcej osób je obejrzało. Stosowanie tego do reklam inwazyjnych, spowoduje, tylko irytacje odwiedzających i mniejszą liczbę odwiedzin.

A czy można pozmieniać coś w kodzie reklam Google, żeby reklamy miały szanse się wyświetlić przy włączonym adblocku?

Nie, bo to Google by musiało zmienić kod.

Ominięcie AdBlocka jest albo bardzo proste albo zupełnie niemożliwe, w zależności od tego czy się posiada własny adserver i sprzedaje reklamy bezpośrednio, czy się jest w jakiejś sieci reklamowej.

bo powoduje spore straty.

Gigantyczne. Używa go aż 0,07% internautów (europejskich i amerykańskich, bo tylko takie dane posiadam).

Właśnie straty są przeogromne a już najgłośniej to krzyczą Ci co tracą miliony ;)

https://addons.mozilla.org/en-US/statistics/addon/1865

Widać wyraźnie że linia trendu pewnie była by płaska czyli raczej używa stała rzesza osób i nie rośnie

A co do używania adblock-a to ja jakoś nie widzę problemu w blokowaniu reklam , zarabianiu na adsense i korzystaniu z adwords i zeby to robiła ta sama osoba. Jeżeli jakieś reklamy sa irytujące to je się wyłącza zeby na nie nie patrzeć albo nie słuchać.

Co do krzywdzenia siebie poprzez blokowanie reklam to jestem bardzo ciekaw argumentacji. Wiec po prosze o rozwinięcie tematu

Zasada działania adblock-a jest banalna , co nie znaczy ze nie można wymyślić lepszych metod walki ze spamem tak jak to się robi np. ze spamem pocztowym gdzie filtry analizują setki parametrów. Dlatego też lepiej może nie blokować za bardzo adbloka bo moze to przynieść skutek odwrotny

Dupa_zbita uważasz że adblokowcy to pijawki , ale jeśli oglądasz tv i jest przerwa na reklamy i przełączysz kanał to sam jesteś takim adblokowcem, to samo jak czytasz gazety i przerzucasz strony z reklamami nie czytając (oglądając ich) - tak samo wkładki reklamowe w gazetach.

za gazete place, wiec omijam reklamy

za tv place (abonament, dodatkowe oplaty za kanaly extra), wiec przelaczam reklamy

za www NIE place, wiec NIE blokuje reklam.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Witam

Ja się wypowiem z perspektywy wydawcy reklam na swojej stronie. Moje serwisu są bezpłatne i zawszę takową formę przyjmowały - nie organizowaliśmy składek, zrzutek, nie sięgaliśmy do kieszeni Użytkowników i sięgać nie zamierzamy. (Mówię w liczbie mnogiej bo serwis tworzą wszyscy Użytkownicy)

Z mojego punktu widzenia wygląda to tak : Ruch na stronie systematycznie rośnie, rosną potrzeby na mocniejsze serwery aż obecnie jestem na serwerze dedykowanym z podpisaną umową na 2 lata - nie ukrywam są to koszty, dość znaczne i dla przeciętnego Polaka nie znającego realia internetowych cen serwerowych - koszty niejednokrotnie pozwalające z ulgą patrzeć na rodzinny budżet. Do tych cen należy uwzględnić koszty utrzymania działalności gospodarczej, które również nie są zbyt małe. Koszty przeprowadzenia kampanii reklamowych, koszty inne.

Podsumowując bardzo często koszty utrzymania serwisu na przeciętnym poziomie to koszt rzędu 2-3 tysięcy złotych. Jest to dość sporo pieniążków jak również trzeba już mieć konkretny serwis by takową sumę odzyskać a co najważniejsze by nie dokładać.

W momencie gdy Pan czy Pani czytająca moją wypowiedź włączy Adblocka - tym mniejsza szansa, że takową kwotę odzyskam, dodatkowo jeszcze jak Pan czy Pani rozpowszechniają informację wśród znajomych, że adblock jest super i trzeba go mieć tym wtedy już jest większa kiepa !

O ile z Użytkowników, którzy świadomie instalują adblocka - mały promil osób kliknąłby w reklamę (czynnik ludzki omijania reklam, a po drugie nie dać zarobić innym bo taką mamy naturę) o tyle namawiając innych nie doświadczonych Użytkowników internetu potencjanych przypadkowych klikaczy naraża się serwisy na poważne straty.

Co wtedy wydawca zrobi ?? W sumie jest bezradny będzie dokładał reklam by wyrobić target jaki sobie narzucił na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Tracą więc Ci, którzy potencjalnie nie mają adblocków oglądają reklamy.

Porównanie do gazety jest lipnym porównaniem !! Nikt reklam Ci nie karzę czytać. Kup sobie myszkę ze scrollem i przewiń jeśli widzisz reklamy.

Dojdzie do sytuacji prędzej czy później, że na początku ładowania strony będzie przeprowadzona detekcja a Ci co nie mają reklam ! to prawdopodobnie czeka ich przelew bądź sms ale to jeszcze długa droga do tego. Dopóki wydawcy stron z wartościowym contentem nie zaczną z sobą współpracować a to długa droga, gdyż obecnie są oni na etapie rywalizacji i konkurencji.

• 2 tygodnie później...
rozumiem że jak czytasz darmowe gazety to nie omijasz reklam ?!

za www nie płacisz bezpośrednio ale płacisz za dostęp do internetu

Czytam przez przypadek, to mam wrażenie jakiegoś braku myślenia, co u niektórych zaślepionych utopijną wizją wszystkiego za darmo, nic w zamian.

Jeżeli piszesz bez myślenia, byle coś napisać - to daj sobie spokój. Za większość gazet płacisz kwotę pomniejszoną o zyski z reklam, rozumiem, że masz to gdzieś i wolałbyś płacić x2, byle te paskudne i nienachalne reklamy znikły w ogóle?

Teraz wyobraź sobie telewizję w czasach gdy królują darmowe przystawki do TV, zdolne do omijania reklam - wystarczy tylko sięgnąć i sie takie coś ma... jak myślisz? Ile reklamodawców utrzymywałoby telewizję i jak szybko okazało by się, że:

- zostaje tylko jeden program państwowy

- no albo szukać by trzeba innych metod zarobku i tak w wiadomościach, konkurencja wykupiłaby parę wiadomości dyskredytujące inne firmy, a na każdym filmie pito by pepsi co najmniej 40% czasu filmu.

Nie chcesz oglądać reklam? To omijaj wzrokiem i tyle. (mowa o reklamach normalnych, nienachalnych)

za www nie płacisz bezpośrednio ale płacisz za dostęp do internetu

Tu mnie rozbawiłeś kompletnie. Czyli reasumując ,opłacający funkcję DOSTĘPU do internetu, pośrednio płacą za treści w nim zawarte???

To ja się pytam, gdzie są kur... pieniądze dla mnie od dostawców Internetu????

To właśnie dzięki wynalazkom typu adblock znika darmowa treść z internetu a za wszystko trzeba płacić sms-ami.

Nikt z nasz maszyną nie jest i jeść musi.

Ja udostępniam swoje strony za darmo stawiając jedyny warunek że treść jest z reklamami, na kilku stronach mam również opcję konta premium gdzie za drobną opłata reklamy się nie wyświetlają.

Blokowanie reklam można spokojnie przyrównać do piractwa.

Korzysta się z treści i twórczości autora w sposób mu szkodzący, krótko mówiąc okradając go.

Nie podobają ci się reklamy na mojej stroni ?

Znajdź sobie inną, płatną albo kogoś kto robi to w ramach luzu.

Nawet maszyna potrzebuje prądu do działania który darmowy nie jest.

Zobaczcie ile kilka lat te,mu było darmowej treści za którą teraz trzeba płacić.

A prawda jest taka że gdyby nie blokowanie reklam autorowi bardziej opłacało by się udostępniać treść za free, ale poprzez swoją pazerność tracicie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności