Skocz do zawartości

Jak ominąć Adblock-a

bawor

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno adblock nie odpowiada tylko za gradobicie i koklusz :)

Może stron jest po prostu za dużo , a już szczególnie takich śmieciowych i w tym gąszczu ginie gdzieś wartościowa treść ?

Może za duzo jest osób które próbuje zarabiać na reklamach w sieci niedostrzegajac faktu że internet sie zmienia ?

Nie przesadzał bym z demagogią że adblock powoduje znikanie darmowej treści , to że pare osób tłumaczy swoją nieudolność

programem który blokuje ZERO-koma-coś-tam reklam, to ja mogę tylko współczuć inni robią swoje zarabiają i patrzą jak cieniasy wypadaja z gry.

Z tym Piractwem to pojechałeś , ale ja mogę pochawić sie rónie inteligentnym stwierdzeniem które bedzie rónie prawdziwe jak twoje ;)

Ze Ci co instalują Adblock-a powodują zmniejszanie kosztów poprzez zmniejszenie trafiku wszak nie sa pobierane reklamy których i tak by sie nie klikało ;) Mijam sie z prawda ale co tam , czy tylko matis moze pisać głupoty ?

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Z tym Piractwem to pojechałeś , ale ja mogę pochawić sie rónie inteligentnym stwierdzeniem które bedzie rónie prawdziwe jak twoje :)

Ze Ci co instalują Adblock-a powodują zmniejszanie kosztów poprzez zmniejszenie trafiku wszak nie sa pobierane reklamy których i tak by sie nie klikało :) Mijam sie z prawda ale co tam , czy tylko matis moze pisać głupoty ?

Oj głupoty piszesz kolego.

Reklamy są również płatne za ilość wyświetleń nie tylko za kliknięcia, ale o tym oczywiście nie wiesz.

Po za tym jeśli autor coś stworzył to albo z tego korzystasz takiego jakim jest, albo nie korzystasz wcale, nie ma zbyt wielu stron które ni maiły by alternatyw, wolna droga.

To tak jak sponsoring w filmach o którym pewnie nigdy nie słyszałeś, firma np Coca Cola płaci producentowi za to że bohater po wybuchu sięga po puszkę ich napoju, czyli reklamuje ich produkt. Gdyby którakolwiek stacja tv, lub dystrybutor filmu wyciął owe ujęcie nie wypłacił by się do końca życia.

Poruszona tutaj kwestia wycinania reklam z filmów, jest to naruszeniem praw autorskich i dystrybucyjnych i znając rynek multimediów i zagorzałych walczących o prawa autorskie, kwestią czasu jest jak sypną się awantury i procesy z producentami sprzętu i oprogramowania do tych stworzonych celów.

Co do twoich "ułamków" blokowania reklam, to podpowiem Ci że na rynku polskim jest to ok 20-23% więc nie promile tak jak ty to piszesz.

Kwestią czasu jest jak autorzy stron zaczną ograniczać funkcjonalność osobom blokującym reklamy.

Jeśli potrafisz się posługiwać logami serwera możesz to łatwo sprawdzić u siebie, wystarczy podpiąć własną reklamę lub plik który zostanie przez Adblocka uzanany za reklamę.

AdBlock często blokuje również statystyki, zainstaluj takie które są blokowane, i porównaj ze statystykami z logów serwera.

Na polskich stronach które kontroluje jest to od 15-30% zależnie od tematyki.

Oj głupoty piszesz kolego.

No przecież otwarcie się do tego przyznałem nie tylko Ty masz wyłączność na pisanie prawdy "inaczej" ?

Reklamy są również płatne za ilość wyświetleń nie tylko za kliknięcia, ale o tym oczywiście nie wiesz.

Ile masz lat? Takie teksty nie świadczą o Tobie najlepiej, sugeruję popraw się.

Po za tym jeśli autor coś stworzył to albo z tego korzystasz takiego jakim jest, albo nie korzystasz wcale, nie ma zbyt wielu stron które ni maiły by alternatyw, wolna droga.

Jak na razie jeden sensowny argument, bo skoro autor coś stworzył to teoretycznie ten kto korzysta powinien akceptować to takim jaki jest , tylko że technologia jest taka jaka jest i niestety

jest wybór i użytkownik może zdecydować czy che je oglądać czy też nie che oglądać reklam. Tak samo twórca strony może zablokować wszystkich co blokują reklamy.

Obie strony mają wolną wolę w tym co zrobią.

To tak jak sponsoring w filmach o którym pewnie nigdy nie słyszałeś,

A nie lepiej było poświecić ten czas na konstruktywne argumenty ?

firma np Coca Cola płaci producentowi za to że bohater po wybuchu sięga po puszkę ich napoju, czyli reklamuje ich produkt. Gdyby którakolwiek stacja tv, lub dystrybutor filmu wyciął owe ujęcie nie wypłacił by się do końca życia.

Tekst na stronie to nie film, dodatki na stronie nie stanowią integralnej cześci dzieła tak jak ma to miejsca w filmach, wiec trudno by było sobie wyobrazić "Pierwszej miłości" bez przyprawiania zupy "Kucharkiem" wszak aktor przygotowuje posiłek i czymś musi przyprawić zupkę , co prawda w polskich produkcjach czasami tego typu reklama to prawie parodia sie robi ale przynajmniej można sie pośmiać :) Jak by mi to ktoś wyciął to ja bym się obraził.

Choć przy obecnych mocach komputerów teoretycznie mozna by było sobie wyobrazić sytuację że telewizor wykrywa przerwy miedzy programami i blokuje reklamy , tylko jest jeden mały problem i to nie z tym jak to zrobić bo to jest pikuś tylko co pokazać zamiast reklam :) Bo przecież przerwa w programie i tak będzie ?

Na polskich stronach które kontroluje jest to od 15-30% zależnie od tematyki

Co by znaczyło że większość użytkowników adblock jest z Naszego kraju , imponujące.

Możesz podac na PW metodologię ? Przyjrzał by m sie i powtórzył Twój eksperyment ewentualnie napisał Ci co może być przyczyną tak dużego błędu.

A dlaczego sam nie pokombinujesz skoro taki profesjonalista jesteś ? ;)

No ok, może skończmy ze złośliwościam i usczypliwościami :)

Aby wyeliminować boty które psują statystyki najprościej zrobić test włączając na stronę dwa pliki javascriptu, jeden przepuszczany przez adblocka drugi blokowany (podpowiem, odpowiednia nazwa) po czym porównać ilość pobrań jednego i drugiego pliku z serwera.

Co do tego że w Polsce używa się najczęściej adblocka, nie zdziwił bym się zupełnie, choćby dlatego że również firefox jest szczególnie u nas popularny w porównaniu do innych krajów. Dlaczego łącze jedno z drugim chyba nie muszę uświadamiać.

Ile masz lat? Takie teksty nie świadczą o Tobie najlepiej, sugeruję popraw się.

Zamiast puszczać tak kiepskie kontrargumenty lepiej przeglądnij oferty reklamowe portali ....

Tekst na stronie to nie film, dodatki na stronie nie stanowią integralnej cześci dzieła tak jak ma to miejsca w filmach

Z tym można się kłócić, ale to temat na inną dyskusję.

Choć przy obecnych mocach komputerów teoretycznie mozna by było sobie wyobrazić sytuację że telewizor wykrywa przerwy miedzy programami i blokuje reklamy , tylko jest jeden mały problem i to nie z tym jak to zrobić bo to jest pikuś tylko co pokazać zamiast reklam

Podobnie jest na stronie, wyobraź sobie grafika który robi szablon strony dopasowując każdy szczegół, reklamy SĄ jego integralną częścią, bez nich szablon nie prezentuje się zbyt okazale i ich wycięcie powoduje utratę efektów, pozostawia puste brzydkie miejsca.

Przez co użytkownik nie zawszer tgo świadom, bo kolega mu powiedział tylko że adblock jest super zaje.. błędnie ocenia jakość i wygląd strony.

Dokładnie tak jak ty oglądając film na tym super tv powiedział potem kumplom, nie oglądajcie go bo szajs co 30 min przerywa się wyświetlanie na kilka minut, nie poleca. Oczywiście w tym przykładzie zakładam że twoja wiedza na temat funkcji telewizora i diałania telewizji jest na poziomie wiedzy o internecie i oprogramowaniu przeciętnego internauty.

Ludzie nie blokują reklam z powodu:

aby komuś zrobić na złość

aby z kimś walczyć

aby admin serwisu nie zarobiał

aby zmniejszyć transfer bo dbają o ekologię

aby nie płacić za dodatkowy nawet kilkuset większy tranfer z powodu jednej reklamy

aby zmniejszyć obciążenie procka i temperature w pokoju w upalny dzień

aby mniej kręcić skrollem u myszki

itd

Jest tylko jeden powód:

ktoś ich musiał nieżle wkurzyć natrętnymi reklamami do tego poziomu ze zostali zmuszeni do angażowania się w wyszukiwanie czegoś co rozwiąże ich problem.

Z tym że niektórzy admini nie przyjmują tego do wiadomości bo prawdopodobnie uważają się za panów i władców internetu i myślą że to oni mogą dyktować warunki. W konsekwencji tego po krotkim czasie kontrola przechodzi na drugą stronę.

.

No i jak, jakieś pomysły jak obejść adbloka np dla adsense lub analytics?

offtopic (jak zresztą cały ten temat ^-^:

Jest tylko jeden powód:

ktoś ich musiał nieźle wkurzyć natrętnymi reklamami do tego poziomu ze zostali zmuszeni do angażowania się w wyszukiwanie czegoś co rozwiąże ich problem.

Ave!

A reszta reklam nieinwazyjnych dostaje po tyłku rykoszetem.

Ale tak zawsze było, gdzie drwa rąbią, tam leca wióry, gdyby nie te reklamy z uciekającymi X, gdyby nie te reklamy z fałszywymi zamknięciami, gdyby mi zona nie wydzwaniała, że złapała wirusaw i przeprasza jak jej reklama flash wyskoczy na full ekran (cos miga, a Ona biedna mysli, że znowu format będzie), gdyby nie trzeba było czekać na stronę aż jakaś superancka reklama z ronaldo i nie pamietam czym sie pojawi, to by nie było problemu...

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Dlatego należało by przeprowadzić akcję edukacyjną, informującą że adblock ma też funkcje "Blokuj na tej stronie" a nie tylko blokuj wszystko.

Ewentualnie jeśli ktoś ma odpowiednie możliwości, chęci i czas może by skonstruował coś inteligentniejszego co blokowało by warstwy flasz, lub bardziej inteligentny zestaw filtrów ?

• 4 tygodnie później...

Ostatnio kilkukrotnie natknąłem się na kulturalny apel w miejscu, gdzie zwykle pojawiają się reklamy. Jeśli strona jest użyteczna, specjalistyczna, a ja korzystam na tej wiedzy, to jestem w stanie pofatygować się, odblokować reklamę i kliknąć, choć normalnie bym nie kliknął. Właściciel odniósł korzyść na tym, że używałem AdBlocka. Proponuję takie rozwiązywanie problemu. Jestem przekonany, że zadziała lepiej, niż blokowanie całej strony adblockowcom, bo to nas tylko wk...

ja nie odblokowuję reklam niezależnie od tego jak dobra jest strona

a dlaczego? nie chce mi się męczyć ze scrollowaniem, oto screeny:

WP bez adblocka:

schowek01vk.jpg

WP z adblockiem:

schowek02m.jpg

asus eee 1000h (ekran 10")

jakby ktoś się zastanawiał jak usunąłem górne menu aby zwolnić 20px miejsca: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/4762/

• 2 tygodnie później...

Jeżeli by się rozpowszechniły i były ogólnie dostępne skrytpy i metody blokowania adblocka i ludzie zaczęli by je stosować - to problem z adblokiem by zmalał - bo jak na dużą część stron użytkownik adblocka nie mógłby wejść i został o tym poinformowany, to by sobie w końcu odpuścił.

Poza tym to nie jest tak, że adblocka używają Ci uświadomieni komputerowcy co im strasznie przeszkadzają reklamy, a i tak w nie nie klikają - Przychodzi kolega do koleżanki i mówi: znam się na komputerach, daj ci tu poustawiam - o nie masz adblocka - zainstaluję Ci - fajna rzecz, nie będziesz mieć reklam.

Z drugiej strony za Adblocka można podziękować raczej pop-up, uciekającym przed wyłączeniem ;), z dźwiękiem wkurzającym itp. Dla mnie to jest w ogóle absurd, że się takie metody wykorzystuje, bo to raczej odwrotnie działa.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

A ja tam żadnych problemów z Adblock-a nie mam.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Dupa_zbita uważasz że adblokowcy to pijawki , ale jeśli oglądasz tv i jest przerwa na reklamy i przełączysz kanał to sam jesteś takim adblokowcem, to samo jak czytasz gazety i przerzucasz strony z reklamami nie czytając (oglądając ich) - tak samo wkładki reklamowe w gazetach.

za gazete place, wiec omijam reklamy

za tv place (abonament, dodatkowe oplaty za kanaly extra), wiec przelaczam reklamy

za www NIE place, wiec NIE blokuje reklam.

Za internet nie płacisz? Płacisz przecież dostawcy internetu (Neostrada, Dialog, itp.). Co nie zmienia faktu, że wyłączanie reklam nieinwazyjnych nie ma sensu. Przecież jeśli nie cchesz nie musisz na patrzyć. Z resztą 1 na 10, a już na pewno 1 na 100 może być dla Ciebie interesująca. Reklama to także źródło informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności